Nogomet

Dvotjedna stanka i prazne tribine

Maja Giljanović • nedjelja, 04.02.2007.

CONI odnosno Olimpijski savez Italije na sutrašnjem će sastanku potvrditi današnju odluku o dvotjednom prekidu prvenstva zbog velikih navijačkih nereda na Siciliji u kojima je jedan policajac smrtno stradao...

Podsjetimo, utakmice 22. kola odgođene su do daljnjega nakon tragičnih događaja koji su uslijedili nakon sicilijanskog derbija Catanije i Palerma, a koji su rezultirali ubojstvom jednog te teškim ranjavanjem drugog policajca. Još je sedamdesetak navijača ozlijeđeno, a danas su stupile na snagu i racije na evidentirane huligane koje će biti okončane podizanjem optužnica za ubojstvo s predumišljajem. Predsjednik Saveza igrača Sergio Campana je, inače, tražio prekid prvenstva na minimalno godinu dana , ali TV prava i probitačna Liga prvaka zasigurno čine takav rasplet nemogućim.

FIGC odnosno Talijanski nogometni savez i njegov privremeni predsjednik Luca Pancalli je, naime, preporučio prekid od dva tjedna nakon kojih bi se sljedeća dva kola odigrala pred praznim tribinama. Na zasjedanju Saveza su se, također, tražila moguća rješenja krize: od presijecanja veza klubova s nasilnički orijentiranim "navijačima" do njihova prisiljavanja na usvajanje postroženih sigurnosnih uvjeta (povećan broj kamera te kontrolirana distribucija ulaznica) koji bi stupili na snagu početkom iduće sezone. Predsjednik Olimpijskog saveza Gianni Petrucci je najavio da klubovi koji ne budu u mogućnosti udovoljiti predloženim sigurnosnim zahtjevima neće dobiti licencu za organiziranje utakmica Serie A.

Pancallija je podržao i premijer Romano Prodi, a i ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato koji će se u utorak obratiti Parlamentu i koji se zalaže za radikalne mjere je izjavio: "Prekid prvenstva je bio nužan; nasušno smo trebali poslati snažnu poruku dok se ne pronađe optimalno rješenje krize. Ako je incident bio težak jednako će teške biti i kazne. Nećemo dozvoliti kontinuirano ugrožavanje života policijskih službenika; nasilju ćemo stati na kraj".

Nogomet u Italiji je, dodajmo, zaustavljen na svim razinama: od dječjih uzrasta do prijateljske utakmice Azzurra s Rumunjima koja se trebala odigrati u srijedu u Sieni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!