Košarka

Partizan torpedirao Joventut, Olympiakos i Barcelona zamalo

Bruno Blumenschein • srijeda, 14.03.2007.

Susreti u Moskvi i Istanbulu su donijeli slavlje domaćina, iako su Olympiakos i Barcelona bili u igri sve do posljednjih trenutaka petog kola Top 16 Eurolige. Partizan je tricaškom serijom u posljednjih 12 minuta došao do velike gostujuće pobjede, a Benetton nije imao problema s Arisom u Palaverdeu...

CSKA Moskva - Olympiakos

Niti osiguranje plasmana u četvrtfinale nije uspjelo omekšati pristup CSKA, koji je na dosta mukotrpniji način svladao neugodnu momčad Olympiakosa, predvođenu Scooniejem Pennom i Ioannisom Bourousisom (svaki po 16 poena), u samoj završnici sa 83:79. Četrnaest sekundi prije kraja Penn je pogodio dva slobodna bacanja za dolazak na minus od pola koša, međutim najbolji pojedinac ruske momčadi, Trajan Langdon (23 poena) mirnom rukom zapečaćuje novi uspjeh CSKA.

Moglo je biti i drugačije da upravo Langdon i JR Holden nisu u nastavku pogodili važne dalekometne šuteve kojima su održavali minimalnu prednost nad grčkom momčadi, u čijim redovima Andrija Žižić nije imao svoju večer. Hrvatski centar je na parketu proveo 14 minuta i ubacio četiri poena (šut 2/5), uz jednu asistenciju, što nije pomoglo Olympiakosu da iznenadi ponajbolju europsku momčad na njenom parketu.

Efes Pilsen - Barcelona

Za pobijediti Barcelonu najčešće je potrebna inspirirana predstava jednog pojedinca, dok ostatak momčadi treba pružiti kvalitetnih 40 minuta. Taj scenarij je upotrijebio Efes Pilsen u petom kolu Top 16 Eurolige kako bi prvi puta slavili, iako su prije početka drugog dijela najjačeg europskog natjecanja bili jedni od kandidata za prolaz u četvrtfinale.

Ulogu inspiriranog pojedinca je preuzeo Marcus Haislip, koju je potvrdio s 25 poena i 11 skokova, dok su kvalitetnu potporu dali Kerem Gonlum (18 poena) i Cuneyt Erden (10 poena). Razigran napad turske momčadi je pred kraj treće četvrtine izborio visokih 67:52, ali tezu o korištenju prilike pri svakom opuštanju protivnika, Barcelona potvrđuje preko Jordija Triasa i Frana Vasqueza, koji postavlja dovodi svoju momčad na samo pet poena zaostatka (65:70) u 33. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Još bliže katalonsku momčadi dovodi dvojac Lakovič-Grimau, koji uz pomoć Vasqueza dodatan pritisak na "pivare" stavljaju u 39. minuti kada dolaze na 78:77, ali Hersek ima mirnu ruku s crte slobodnih bacanja, a Gonlum samo potvrđuje pobjedu s konačnih 82:78.

Nikola Prkačin je 29 minuta kvalitetno iskoristio za devet poena (4/6 šut), sedam skokova i četiri asistencije, uz jednu ukradenu loptu. Potpuno oprečnih 20 minuta je odigrao Roko Ukić, koji je za sedam poena trebao sedam šuteva, uz dvije asistencije i jedan skok.

Joventut - Partizan

U prošlim sezonama jedan od najperspektivnijih šutera Europe, Uroš Tripković, protiv Joventuta je u dvije sezone prvi puta potvrdio epitete te je s velikih 26 poena, od čega šest trica, vodio Partizan do značajne gostujuće pobjede. Na taj je način srpski prvak održao nadu za prolazak u četvrtfinale, koje se na početku sezone činilo udaljenim svjetlosnim godinama.

U nekoliko navrata je Joventut imao priliku prelomiti susret, pa su tako na poluvremenu imali 50:43, a kod 52:48 u trećoj četvrtini velikom serijom, predvođeni probuđenim Rudyjem Fernandezom, odlaze na 61:48 u 27. minuti. Činilo se u tim trenucima kako je španjolska momčad osigurala drugu pobjedu u Top 16, ali istog mišljenja nije bio Uroš Tripković.

Pogađa Partizanov bek tada dvije uzastopne trice, još jednu dodaje iskusni Predrag Drobnjak, a nakon slobodnih bacanja Joventuta, seriju Partizana nastavlja Kosta Perović za dolazak na samo 66:64. Potpuni preokret je zaokružio Dušan Kecman tricom u posljednjem napadu treće četvrtine.

Kada je Tripković uzeo predah, ritam je preuzeo Vonteego Cummings, a mladi bek se vraća u 35. minuti kada ponovno pogađa dvije trice za uvjerljivih 80:70, vodstvo gostiju. Pritisak u slijedeće dvije minute Joventuta urodio je plodom te Španjolci dolaze na 83:76, ali tu je bio kraj. Osim Tripkovića, Drobnjak je dodao 17, a Kecman 14 poena, dok je Joventut predvodio Fernandez sa 16 poena.

Benetton - Aris

Četiri poraza u isto toliko kola označili su kraj europskih nadanja za Aris, što se i vidjelo na gostima u susretu protiv Benettona. Talijanska momčad je pak prvu četvrtinu iskoristila za bijeg na 11 poena prednosti, a ostatak dvoboja za održavanje izgrađene prednosti pri čemu je najviše doprinio Preston Shumpert (17 poena), čemu je dodao po četiri ukradene lopte i asistencije, a još četvorica košarkaša Benettona su zabili 13 i više koševa.

Gosti su se vidljivo čuvali za važan ogled s Olympiakosom u grčkom prvenstvu, a izdvojio se tek Alex Scales sa 14 ubačenih poena. Ovom pobjedom Benetton je došao do omjera 3-2 čime će nakon utakmice između Unicaje i Dinama iz Moskve, dijeliti drugo mjesto u skupini G s poraženim iz spomenutog susreta.

Euroliga Top 16, 5. kolo, 14. ožujka 2007.:
CSKA - Olympiakos 83:79
Efes Pilsen - Barcelona 82:78
Benetton - Aris 83:72
Joventut - Partizan 80:89

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!