Košarka

Odlučen prvi izbor NBA drafta?

Bruno Blumenschein • nedjelja, 25.03.2007.

Tri sekunde prije kraja dvije utakmici prije subote su bili izvan turnira, a u subotu su slavili prolaz na Final Four. Moramo li napomenuti da se radi o NCAA košarci i vrhunskom Gregu Odenu, koji još tvrdi kako će upisati povijest i biologiju, a ne otići u NBA?

Samo 30 utakmica u sveučilišnoj košarci je bilo dovoljno Gregu Odenu, odličnom centru Ohio Statea, da natjera pola američkih sportskih novinara da se zaljube u njegovu košarku, a drugu polovicu da prognoziraju u koju će NBA momčadi igrati slijedeće godine. Jedna od tih 30 utakmica je i finale Juga u kojoj je Ohio State sa 92:76 riješio pitanje Memphisa i rezervirao let za Atlantu.

Podsjetnik, Ohio State je već dva puta ispadao iz turnira, ali su se sjetili "minutu do 12" kako bi ipak mogli i pobijediti. Nakon trice s osam metara Rona Lewisa protiv Xaviera i povratka s minus 20 protiv Tennesseeja, uz ludu blokadu Odena u posljednjim sekundama, ništa drugo se nije moglo očekivati nego prolaz na Final Four.

Slika 2 od 3.
Foto: Zvonimir Miletić

Uz ponovno šuterski raspoloženog Lewisa (22 poena), Oden je dodao 17 poena i devet skokova, ali i svoju prisutnost. Izašao je iz igre kod plus pet, a vratio se na minus pet. Nakon toga Ohio State radi seriju 20:8. Pametnom dosta. Memphis je najboljeg čovjeka imao u Jeremyju Huntu sa 26 ubačenih poena. Problem Odena je što uvijek ostavlja nekog u sjeni, kao što je to Mike Conley Jr., ali ime tog beka nemojte zaboraviti. Memphisu je ubacio 19.

Dvije jake obrane, veliki šutevi s istekom napada i jedan iritantan trener, rezime je finala Zapada između UCLA i Kansasa. Los Angeles ima Final Four momčad, Kansas nema. Los Angeles je imao Arrona Afflala, Kansas nije imao Afflala, koji je ubacio 15 od svojih 24 poena u drugom poluvremenu. Uključujući tricu na polovici drugog dijela s istekom napada, kao i ključno dodavanje za šut Josha Shippa s istekom vremena u prvih 20 minuta.

Obrane su utakmicu zadržale ispod 130 poena (68:55) uz frustrirane košarkaše Kansasa, koji su igrali obranu "krvavih koljena", a zatim primali trice sa sedam metara. U tim situacijama ne pomaže niti raspoloženi Brandon Rush s ubačenih 18 poena. Bilo je suđeno da Kansas bude prvi prvi nositelj koji je završio put na Velikom plesu.

Slika 1 od 2.
Foto: Zvonimir Miletić

I kada pobijedite u takvom susretu onda budite sretni da ste dobili, a ne da se na konferenciji za novinare žalite na preglasan žamor izvan dvorane, pa zatim na preglasan žamor iza pregrade. Nemojte niti slati volontere da vide "tko se usudi smetati" treneru UCLA Benu Howlandu. Nije u redu niti tjerati navijače da navijaju onako kako vi to želite dok režete pobjedničku mrežicu. Međutim, dok pobjeđujete i odvedete momčad na drugi uzastopni Final Four i to smijete. Ali i dalje nije u redu.

Zato je u redu da Greg Oden bude prvi pick NBA drafta. U koju momčad će 19-godišnjak doći tek treba saznati, a pokušali su Amerikanci i pitanjima o predmetima koje će upisati u slijedećoj godini. "Čovječe na praznicima sam.", rekao je Oden, a nije trebalo dugo da netko doda kako ne bi bilo čudo da se niti ne vrati s praznika. Ohio State na Final Fouru čeka pobjednika susreta između North Caroline i Georgetowna, dok UCLA ide na uspješnijeg iz susreta Floride i Oregona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!