Zimski sportovi

Pregažena nedorasla Srbija

Tomislav Pacak • četvrtak, 12.04.2007.

U prepunoj Ledenoj dvorani Doma sportova, hrvatska hokejska reprezentacija u vatrenom je obračunu svladala selekciju Srbije i tako upisala i drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu Divizije II. Hrvatska pobjeda mogla je biti i puno uvjerljivija, posebno gledajući ukupan omjer udaraca (50:15), no na kraju je ipak najvažnije da su navijači kući otišli pjevajući...

Izdvojeno

Sportaši bi, u pravilu, trebali biti ti koji će svojim ponašanjem smirivati strasti, a ne oni koji ih dodatno raspiruju. Zbog toga treba dati veliki minus srpskom hokejašu Jankoviću koji je sedam sekundi prije kraja zaradio isključenje, a potom krenuo provocirati prepunu Ledenu dvoranu dizanjem tri prsta. Ako su on i suigrači već pokazali nedoraslost hrvatskoj reprezentaciji na ledu, nije baš morao pokazati i takvu nekulturu. Janković je sasvim nepotrebno uzrokovao prekid od nekoliko minuta, scene koje ovoj utakmici nisu bile potrebne jer smo 59 minuta i 53 sekunde svjedočili prazniku hokeja i pravoj reklami za taj sport.

Nismo ni očekivali da će biti lako, no Hrvatska je apsolutno zasluženo slavila protiv Srbije s 2:0 i tako se prometnula u prvog favorita SP-a Divizije II. Usprkos velikoj dominaciji, Hrvati su pobjedi osigurali tek u posljednjoj minuti, a lako je sve moglo biti riješeno puno ranije.

Još se jednom potvrdilo da su Zagrepčani ljubitelji dobrog hokeja na ledu, a kako dvoboji sa Srbijom uvijek nose i dodatnu draž, ne čudi lijepa posjeta u "Ledenoj" - okupilo se oko 4000 gledatelja, koji su tijekom utakmice stvorili pravu atmosferu te su nosili hrvatsku reprezentaciju kada je to najviše trebala.

Nakon što su dan prije razvalili Belgijce, Hrvati su u susret ušli kao favoriti, no protiv Srba je trebalo računati i na psihološku blokadu. Upravo to se i dogodilo, Hrvatska nije bila na najvišoj razini u napadu, nedostajalo je više odlučnosti pri udarcu, više koncentracije u realizaciji.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Očekivala se utakmica žestokih okršaja, no ipak je malotko mogao predvidjeti toliko isključenja. Gotovo da se nije uopće igralo pet na pet - Srbi su skupili čak 26 minuta isključenja, a Hrvati 40 (ali od toga 2 puta po 10 minuta, s pravom zamjene nakon dvije minute). U takvoj igri naši se nisu najbolje snašli - pritisak s igračem više dobro su radili, no prerijetko su se odlučivali za udarac, nije bilo prave žestine pred protivničkim vratarom, pa samim time ni previše izglednih situacija za gol.

S druge strane, Srbi su prijetili puno manje, bila je očita razlika u kvaliteti, pa su i s igračem više gosti rijetko stvorili "krug" oko vratara Belića.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Relativno uspavanoj publici trebao je gol za "ugrijavanje", a pokazalo se da je ujedno i taj prvi pogodak presudio utakmicu. U 16. minuti je Hrvatska s igračem više odigrala lijepu akciju, Mlađenović je lijepo vidio Brumerčika na drugoj vratnici, a ovaj gura pak u mrežu za 1:0 i veliko slavlje na tribinama.

Hrvatska je u drugoj trećini nastavila gospodariti ledom, bila je puno aktivnija momčad s više udaraca, no osim što je srpski vratar bio iznimno raspoložen, ni udarci nisu bili na razini onih protiv Belgije. Tako je trećina prošla bez pogodaka, pa se u posljednji period igre ušlo s neizvjesnim rezultatom usprkos puno boljoj igri Hrvatske.

Srbija je najboljih 10 minuta odigrala početkom posljednje trećine, no tu dominaciju gosti nisu znali pretvoriti u gol, a to se svakako može zahvaliti i vrataru Beliću koji je skinuo nekoliko zaista teških udaraca.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Najkritičnije je bilo sredinom trećine kada je Hrvatska gotovo dvije minute igrala s dva igrača manje, no uz pomoć sjajne podrške s tribina, domaći hokejaši nisu dopustili niti jednu šansu protivniku.

Konačna nagrada za hrvatske hokejaše i publiku stigla je u posljednjoj minuti kada je Ciganović iskoristio još jedno dobro dodavanje Mlađenovića i gurnuo pločicu u gol za konačnih 2:0.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Mlađenović je zasluženo ponio epitet igrača utakmice, a konačni omjer udaraca od 50-15 u korist Hrvatske dovoljno govori o odnosu snaga na ledu.

Bilo je teško, ali zato je završilo slatko. Svi koji su pohodili Ledenu dvoranu nisu požalili, a to je svima najbolja pozivnica za preostale susrete u kojima će Hrvatska tražiti put do zlata i plasmana u Diviziju I...

Svjetsko prvenstvo, II divizija, drugo kolo: Hrvatska - Srbija 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!