Zimski sportovi

Kraljica prekinula zauvijek

HINA • četvrtak, 19.04.2007.

Najbolja hrvatska skijašica svih vremena, Janica Kostelić, otkrila je danas kako zauvijek prekida svoju karijeru i napušta skijanje. Objavila je to na press konferenciji u Tomislavovom domu, a kao glavni razlog navela je strah od novih ozljeda ili obnavljanja postojećih...

Četverostruka olimpijska pobjednica i peterostruka svjetska prvakinja u alpskom skijanju Janica Kostelić objavila je prekid karijere na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu.

Premda ima samo 25 godina Janica je nakon jednogodišnje pauze donijela definitivnu odluku i oprostila se od "bijelog cirkusa". Odluku o prekidu skijaške karijere Janica je objavila na Sljemenu, gdje je njezina "zlatna priča" i počela.

"Došao je trenutak da okončam sportsku karijeru. Nije došlo do zasićenja skijanjem, nego su glavni razlog mog oproštaja brojne ozljede. Također, postoji bojazan da mi se ne dogodi nekakva teža ozljeda s težim posljedicama.", kazala je Janica Kostelić, ali i dodala: "Za moj oproštaj nisu krivi novinari nego ja. Ja sam obična cura koja se ne voli čitati na naslovnicama. Ali još ću i reći: Nikad ne reci nikad, jer neki su se sportaši vraćali i nakon duže pauze.", kazala je "Snježna kraljica" koja se potom zahvalila svojim roditeljima, ljudima u Skijaškom savezu, svim prijateljima, navijačima te svima koji su joj pružali podršku.

Janica Kostelić je tijekom karijere bila četverostruka olimpijska pobjednica, trostruka osvajačica Svjetskog kupa i peterostruka svjetska prvakinja. Na OI je ukupno osvojila šest medalja - četiri zlatne i dvije srebrne. Također, pobjeđivala je u svim disciplinama Svjetskog kupa, a ukupno je upisala 30 pobjeda u Svjetskom kupu.

Važniji uspjesi Janice Kostelić

Svjetski kup:
- tri puta ukupna pobjednica Svjetskog kupa 2000/01, 2002/03. te 2005/06.
- tri puta ukupna pobjednica u poretku slalomašica
- 30 pobjeda u Svjetskom kupu, od čega 20 u slalomu, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu, 1 u super-G i 1 u spustu

Zimske olimpijske igre:
- Salt Lake City, 2002.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (veleslalom), 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (super-G)
- Torino, 2006.: 1. mjesto (kombinacija), 2. mjesto (super-G)

Svjetska prvenstva:
- St. Moritz, 2003.: 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)
- Santa Caterina, 2005.: 1. mjesto (spust), 1. mjesto (slalom), 1. mjesto (kombinacija)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!