Nogomet

Sjajni Bayern, kraj za Arsenal

Marin Vuković • srijeda, 07.03.2007.

U zaista sjajnoj nogometnoj predstavi, Bayern je zasluženo iz Lige prvaka izbacio madridski Real. Veliko iznenađenje priredio je PSV odigravši 1:1 u Londonu, dok je Manchester rutinski stigao do nove pobjede. Milan je na San Siru tek nakon produžetaka osigurao prolaz među osam najboljih...

Bayern - Real 2:1 (4:4 ukupno)
(Makaay 1', Lucio 67'; Van Nistelrooy 83')

Minhenski Bayern posve je zasluženo izborio nastup među osam najboljih nakon vrlo dobre predstave protiv neprepoznatljivog Reala. Krenulo je savršeno za domaće nogometaše. Odmah nakon početnog udarca Roberto Carlos je izgubio loptu, Hasan Salihamidžić se sjurio desnom stranom i ubacio u sredinu za Roya Makaaya koji bez greške trese mrežu za 1:0. Igrala se tek 11. sekunda utakmice, večeras je postignut najbrži pogodak u povijesti Lige prvaka!

Nakon povijesnog uvoda u utakmicu, slijedilo je ne tako povijesno razdoblje u kojemu se malo toga događalo sve do 21. minute. Tada je Makaay izvrsno uposlio Lukasa Podolskog koji je krenuo sam prema Casillasu, ali slabo pucao. Očito šokiran ranim pogotkom, Real u tim trenucima nije pokazivao znakove života. Propuštalo je u obrani, pogreške su se nizale jedna za drugom i pravo je čudo da Bayern nije to iskoristio i povećao svoju prednost. Madridska momčad tek se u završnici prvog dijela probudila i zaprijetila Oliveru Kahnu iz nekoliko solidnih prigoda, no domaći su na odmor otišli nedirnute mreže.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Niti nastavak utakmice nije donio promjene u igri Reala. Odmah na početku nastavka Bayern ih je umalo kaznio preko Van Bommela, no Casillas ponovno spašava. U 67. minuti Bayern dolazi na prag četvrtfinala. Nakon kornera domaćina, najviše je u šesnaestercu skočio Lucio i svladao ovaj put nemoćnog vratara gostiju.

Činilo se da je utakmica riješena, ali osam minuta prije kraja sudac Luboš Michel nehotični prekršaj Lucia nad Robinhom ocjenjuje najstrožom kaznom. U gužvi prije izvođenja jedanaesterca isključeni su Van Bommel i Diarra, a s bijele točke Ruud Van Nistelrooy budi nadu gostima. Do kraja susreta Sergio Ramos je uspio postići izjednačujući pogodak, ali je poništen zbog igranja rukom, te je Realov put u Ligi prvaka večeras završen.

Manchester - Lille 1:0 (2:0)
(Larsson 72')

U svojoj posljednjoj utakmici pred prepunim Old Traffordom, prije povratka u Helsingborgs, Henrik Larsson lansirao je Manchester United u četvrtfinale Lige prvaka. Sa stadiona je ispraćen ovacijama, a Alex Ferguson bio je prezadovoljan jer je još jednom bio u pravu i pogodio s tromjesečnom posudbom švedskog napadača.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Bilo je za očekivati da će susret na Old Traffordu obilovati nervozom, posebno igrača Lillea koji i dalje smatraju da su grubo pokradeni u prvom susretu u Lensu. Bilo je to vidljivo prilikom svakog slobodnog udarca Manchester Uniteda, jer su se gostujući igrači nerado odmicali na udaljenost od 9 metara i 15 centimetara. Usprkos tenzijama, prekršaja je bilo malo i igralo se korektno, a obje su ekipe u prvom dijelu propustile nekoliko poluprilika.

Početkom drugog dijela Lille se ohrabrio i preko Petera Odemwingieja uputio jasno upozorenje Unitedu kada je ovaj pogodio vratnicu Van Der Sarova gola. Inicijativa gostiju prekinuta je u 72. minuti sjajnom akcijom domaćih. Lijevom stranom se u svom stilu sjurio Cristiano Ronaldo i ubačajem pronašao Henrika Larssona koji nesmetano s ruba peterca odvodi Manchester u četvrtfinale ukupnim rezultatom 2:0.

Arsenal - PSV 1:1 (1:2)
(Alex 58' -ag; Alex )

Prije samo deset dana momčad Arsenala bila je aktivna u četiri natjecanja i međuvremenu su uspjeli ispasti iz svih osim engleskog prvenstva, gdje su već sada izgubili sve izglede za osvajanje naslova. U manje od pola sata branič PSV-a Alex prometnuo se iz tragičara u heroja utakmice na Emiratesu. Postigao je oba večerašnja pogotka, ali onaj u mreži Jensa Lehmanna vrijedio je dvostruko.

Iako je Arsenalu bio potreban najmanje jedan pogodak, a za siguran prolaz dva ili više, Arsene Wenger nije želio riskirati s nedovoljno oporavljenim Thierryjem Henryjem te je kapetan topnika ostao na klupi. Unatoč njegovom izostanku Arsenal je dominirao susretom, ali je realizacija, kao i mnogo puta dosad, predstavljala veliki problem. Iako su stvorili pregršt prigoda, na odmor se otišlo rezultatom 0:0.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Kad već nije išlo napadačima Arsenala, za prvi pogodak u mreži Gomesa pobrinuli su se gosti u 58. minuti. Udarac iz kuta preletio je sve igrače u kaznenom prostoru, lopta je pala na nogu nesretnom Alexu i odbila se u mrežu za vodstvo domaćina. Arsenal je pokušao iskoristiti šok u gostujućim redovima i doći do drugog pogotka, ali lopta i dalje nije htjela u mrežu.

I onda - šok i nevjerica. Osam minuta prije kraja regularnog tijeka i neminovnih produžetaka slobodan udarac izveo je Edison Mendez, a u kaznenom prostoru domaćih najviše od svih skočio Alex i smjestio loptu iza Lehmannovih leđa. Arsenal se našao pred nemogućom misijom, morao je postići čak dva pogotka u osam minuta, što im, naravno, nije pošlo za rukom. Tako se i drugi finalist prošlogodišnje Lige prvaka već nakon osmine finala oprostio od natjecanja.

Milan - Celtic 1:0 (1:0)
(Káká 93')

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Prije početka milanskog dvoboja statistika se u potpunosti urotila protiv Celtica. Škotska momčad nikada nije pobijedila na gostovanju u Ligi prvaka, te se nikad prije s gostovanja nije vratila prazne mreže. Sa 12 putovanja po Europi vratili su se tek s jednim jedinim bodom, a večeras im je za prolaz trebao najmanje jedan. Prvi dio otvorili su solidno, uspijevali zaustaviti Milan s jednom iznimkom: ostavljali su previše prostora Kaki, što se na kraju pokazalo presudnim. Brazilski je reprezentativac već u prvom poluvremenu u nekoliko navrata došao blizu pogotka, a najbolju prigodu Milan je imao u 40. minuti kada je na ubacivanje Kake Ambrosini pogodio gredu.

Celtic se hrabro držao i u nastavku utakmice, a Milan pokazivao mnoge slabosti koje pokazuje tijekom cijele ove sezone, pa je utakmica na kraju otišla u neizvjesnost produžetaka. Nakon 183 minute igre bez pogodaka crveno-crni su ipak pronašli put do mreže preko jedinog igrača koji je večeras vukao Milan do pobjede. Pogodak je rezultat solo akcije Kake koji je u svom stilu probio škotsku obranu i zatim poslao loptu kroz noge Artura Boruca. Celtic je pružio hrabar otpor, ali je na kraju postao žrtvom vlastite negativne statistike i trenutka genijalnosti jednog igrača Milana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!