Ostali sportovi

Strijelci s invaliditetom potvrdili vrhunske domete

Darko Matić • četvrtak, 05.04.2007.
p>

Državno natjecanje strijelaca s invaliditetom održano je 30. i 31. ožujka u Zadru na Streljani Mocire. Natjecanje je organizirao Hrvatski paraolimpijski odbor, dok su domaćini bili strijelci Streljačkog kluba za osobe s invaliditetom "Donat" iz Zadra. Nastupilo je 67 strijelaca iz 11 klubova širom Hrvatske.

Prvoga dana održano je natjecanje u Standard zračnoj pušci u ležećem I stojećem položaju te u malokalibarskom pištolju slobodnog izbora. Subota je donijela nadmetanje u Serijskoj zračnoj pušci (otvoreni i diopterski nišani) i zračnom pištolju.

Slika 1 od 2.
Foto: Darko Matić

Nakon dvodnevnog iscrpljujućeg natjecanja najbolji su bili strijelci Športskog saveza invalida Brodsko-posavske županije s 2817 krugova, drugi je Strijelački klub invalida Duga Resa s 2677 krugova i treći su članovi Strjelačkog kluba osoba s invaliditetom "Kristinka Matečić" iz Vinkovaca s 2589 krugova, dok su zadrani Strijelačkog kluba osoba s invaliditetom "Donat" s 2545 krugova bili četvrti. Za Brođane pucali su Petar Agatić, Blaž Beljan i Sanja Samardžija-Dubec.

Izbornik Rajko Samueli Kačić, ističe među najveće rezultate reprezentacije četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu koje je održano prošle godine u Švicarskoj u disciplini pištolja slobodnog izbora. Također istaknuo je uspijeh strijelaca u disciplini puške, Ivice Bratanovića i Rudolfa Petrovića. Bratanović je tom prigodom otpucao novi državni rekord s 594 kruga, u disciplini R4, dakle u pušci stojećeg stava.

Za ovu streljačku sezonu Kačić najavljuje nastup naših strijelaca u srpnju na Europskom prvenstvu u njemačkom Sulu. Svakako im je najvažniji cilj ove godine da netko od novih strijelaca koji nastupaju na Državnom prvenstvu u Zadru izbori svoje mjesto u reprezentaciji te da na Europskom prvenstvu otpucaju paraolimpiske norme, a kako bi Hrvatska dobila više kvota za nastup naših strijelaca na Paraolimpiskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Trenutno Hrvatska ima četvoricu strijelaca koji su ispunili paraolimpiske norme i, naglašava Kačić, cilj nam je da još barem dvoje strijelaca ispucaju norme.

Ivica Bratanović jedan je od utemeljitelja Streljačkog kluba osoba s invaliditetom “Donat” iz Zadra. Zadrani već drugu godinu zaredom ugošćuju strijelce iz čitave Hrvatske. Nada se da će i ove godine ponoviti prošlogodišnji uspjeh, a od ove godine očekuje samo potvrdu mukotrpnog lanjskog rada. Streljaštvom se bavi več jedanaest godina i tako uz kvalitetni rad korak po korak dogurao je do reprezentacije.

Cilj je Bratanoviću otići na Paraolimpijske igre, no kako veli to ne ovisi samo o njemu, već i o famoznim kvotama koje dobiva svaka zemlja. Za Peking su kvote gotovo prepolovljene, stoga ne znači da će svi oni koji su ispucali norme i doista i otići u Peking. U ovom trenutku od njih četvorice koji su otpucali norme svakako idu samo dvojica. No, samouvjereno Bratanović dodaje da je čitava godina dovoljna za dokazivanje i zaključuje neka na smotru najboljih paraolimpijaca doista i odu oni najbolji.

Dvodnevno Državno prvenstvo je doista bilo organizirano na visokom nivou, a na kojemu se ne bi posramjeli niti organizatori nekih daleko večih sportskih događanja u nas. Rezultati su potvrdili očekivanja strijelaca i njihovih trenera, a njima samo ostaje da svojim trudom, zalaganjem i znojem potvrde svoja i naša očekivanja te da naše streljaštvo dovedu na onaj nivo koje zaslužuje u europskim i svjetskim razmjerima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!