Nogomet

PSV prvak u "ludom danu"

Bernard Jurišić • nedjelja, 29.04.2007.

PSV je veliki pobjednik posljednjeg kola nizozemske Eredivisie. Iako je klub iz Eindhovena ispustio ogromnu prednost u posljednjim kolima nizozemskog prvenstva, posljednje kolo sve im je vratilo i po 20. put PSV je osvojio naslov prvaka. Veliki gubitnik je AZ Alkmaar Luisa van Gaala...

Luis van Gaal bio je pred jednim od najvećih dosega svoje velike trenerske karijere. Mali AZ pod njegovim je vodstvom trebao pobijediti silnike poput Ajaxa, PSV-a i Feyenoorda i donijeti naslov i Ligu prvaka u Alkmaar po drugi put u povijesti, nakon 1981.

Konačna ljestvica

1. PSV 75
2. Ajax 75
3. AZ 72
4. Twente 66
5. Heerenveen 55
6. Roda JC 54
7. Feyenoord 53
8. FC Groningen 51
9. FC Utrecht 48
10. NEC 44
11. NAC 43
12. Vitesse 38
13. Sparta 37
14. Heracles 32
15. Willem II 31
16. Excelsior 30
17. Waalwijk 27
18. ADO Den Haag 17

Vezane vijesti

No, sindrom malog kluba još je jednom isplivao je na površinu. AZ je u 33 kola napravio sve što je trebalo, ali u posljednjih 90 minuta nije uspio pobijediti "davljenika" Excelsiora u Rotterdamu, što bi mu bilo dovoljno za naslov, praktično bez obzira što učinili konkurenti Ajax i PSV.

Već u 19. minuti vratar AZ-a Waterman skrivio je jedanaesterac i zaradio isključenje, što je domaćin pretvorio u prednost 1:0. Ipak, do poluvremena su brojčano inferiorni gosti uspjeli izjednačiti preko Cziommera, no novi zaostatak bilježe u 60. minuti (2:1).

Koevermans u 70. minuti još jednom izjednačuje i ostavlja AZ na pogodak od titule. Štoviše, titula je bila samo nekoliko centimetara udaljena kad su nakon toga navalili na vrata domaćina i pogodili vratnicu. U međuvremenu su se i brojčano izjednačili, ali u jeku traženja titule vrijednog pogotka, primili su treći u sudačkoj nadoknadi, koji im je pokopao nadu u veliko slavlje.

U međuvremenu Ajax i PSV su odrađivali svoj posao "krcanja pogodaka" svojim protivnicima, jer su uoči zadnjeg kola sva tri kluba bila poravnata na vrhu sa 72 boda, uz gol razliku AZ (+53), Ajax (+47), PSV (+46), koja odlučuje o prvaku.

Ajax je s 0:2 slavio kod Wilema II, no PSV je u drugom poluvremenu napunio mrežu Vitessea i za jedan pogodak preskočio Ajaxa na vrhu, zaokruživši trogodišnju dominaciju Eredivisiom.

Novi/stari prvak je na poluvremenu bio daleko od naslova, iako je vodio s 2:1. No, vijesti iz Rotterdama i Tilburga oraspoložile su igrače PSV-a, koji su s tri pogotka u drugom dijelu dostigli dovoljnih 5:1 za veliko slavlje punog Philips Stadiona.

PSV je tako osigurao Ligu prvaka i naredne sezone, a Ajax, AZ, Twente i Heerenveen razigravat će za još jedno mjesto u Ligi prvaka. Pranjićev Heerenveen do te je mogućnosti došao pregazivši direktnog konkurenta Feyenoorda s 5:1, uz četiri pogotka Alfonsa Alvesa i 90 minuta našeg reprezentativca.

Prvoligaško društvo napušta ADO Den Haag, a u dodatne kvalifikacije idu Excelsior i Waalwijk.

Rezultati 34. kola: PSV - Vitesse 5:1, Willem II - Ajax 0:2, Excelsior - AZ 3:2, Twente - NAC 2:1, Heerenveen - Feyenoord 5:1, NEC - ADO 3:2, Roda - Heracles 7:0, Sparta - Waalwijk 1:0, Groningen - Utrecht 0:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!