Vodeni sportovi

Dobar skok Dobroskok

Ivana Spahija • ponedjeljak, 26.03.2007.

Održana su i posljednja četiri finala skokova u vodu na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu. U trima finalima ponovno su dominirali kineski skakači, tek je na desetmetarskoj platformi Rus Galeprin uspio prekinuti kineski zlatni niz i uzeti najsjanije odličje ispred Luxina Zhoua...

Muškarci su nastupali u finalima na desetmetarskoj platformi sinkronizirano i pojedinačno, a žene su skakale sa trometarske daske, također sinkronizirano i pojedinačno. U prvom muškom finalu, na deset metara sinkronizirano, slavio je kineski dvojac Liang Huo - Yue Lin ispred ruskih skakača Gleba Galeprina i Dmitrija Dobroskoka te Amerikanaca Davida Boudije i Toma Finchuma.

U prve dvije serije Kinezi i Rusi su bili izjednačeni, Rusi su zaostajali tek jedan bod za Kinezima, što su popravili u drugoj seriji gdje je posebno dobar skok izveo Dobroskok, što su suci u konačnici nagradili desetkama. Izjednačenost ovih dviju ekipa nastavila se sve do pretposljednje serije u kojoj su Rusi izveli loš skok te su pali na treće mjesto. Ipak, solidnim skokom u posljednjoj seriji uspjeli su se vratiti u natjecanje, ali je za zlato bilo prekasno.

Bronca je pripala američkim skakačima Boudiji i Finchumu koji su u prve dvije serije dobro parirali vodećem dvojcu. Svi njihovi skokovi su bili solidno izvedeni, bez većih pogrešaka, ali su Kinezi i Rusi ipak bili na višoj razini izvedbe.

U finalu desetmetarske platforme pojedinačno, Rus Galeprin unio je nemir u kineske redove uzevši zlatnu medalju ispred njihovog Luxina Zhoua. Prve dvije serije nisu donijele značajniju prednost Galeprinu, međutim u trećoj i četvrtoj seriji Rus je za oba skoka zaradio čiste desetke što mu je dalo nedostižnu prednost ispred Kineza koji je zahvaljujući solidnim skokovima ostao na drugom mjestu. Njemu je u četvrtoj seriji ozbiljno zaprijetio sunarodnjak Yue Lin sa savršenim skokom nagrađenim desetkama, ali je Lin u posljednjoj seriji promašio skok i pao na treće mjesto.

Kod žena, u finalu trometarske daske sinkronizirano, također su slavile Kineskinje ispred njemačkih i australskih skakačica. Jingjing Guo i Minxia Wu su sa konačnih 355.80 bodova zasluženo slavile ispred drugoplasiranih Ditte Kotzian i Heike Fischer koje su imale 318.45 bodova.

Kineskinje su u svim serijama izvele odlične skokove, posebno su dojmljivi njihovi skokovi u posljednje dvije serije koji su bili iznimno zahtjevni, a za kojeg su skakačice dobile ocjene 9.500. Njemice su također bile vrlo solidne, iako su u prvim dvjema serijama imale nešto lošije skokove od Kineskinja, što ih je na kraju koštalo prvog mjesta. Trećeplasirane Australke Briony Cole i Sharleen Stratton su nakon lošeg početka ubrzo pronašle svoj ritam, u posljednjoj seriji su zbog lošeg skoka njemačkih skakačica imale priliku uzeti i srebrnu medalju, ali pritisak je valjda bio prevelik pa su i one izvele loš skok koji im je na kraju donio broncu.

JingJing Guo i Minxia Wu uzele su zlatnu i srebrnu medalju i u finalu trometarske daske pojedinačno, dok je na trećem mjestu završila Talijanka Tania Cagnotto. Ovo je ukupno četvrta svjetska titula za Guo u ovoj disciplini koja je ovim finalom dominirala od početka do kraja te drugoplasirana Wu nije imala pravu priliku za preuzimanje prvog mjesta.

Brončana Tania Cagnotto je nakon prve četiri serije u kojima je izvela odlične skokove također bila u utrci za zlato, ali je potpuno promašila skok u petoj seriji te ju te ta pogreška spustila na treće mjesto, gdje joj je zaprijetila Šveđanka Anna Lindberg koja na kraju ipak nije mogla do bronce.

Skokovi u vodu, 10 m platforma sinkronizirano, muškarci:

1. Liang Huo/Yue Lin (Kina) 489.48
2. Dmitrij Dobroskok/Gleb Galeprin (Rusija) 467.16
3. David Boudia/Tom Finchum (SAD) 463.56

Skokovi u vodu, 10 m platforma, muškarci:

1. Gleb Galeprin (Rusija) 554.70
2. Luxin Zhou (Kina) 519.15
3. Yue Lin (Kina) 513.70

Skokovi u vodu, 3 m daska, sinkronizirano, žene:

1. Minxia Wu/Jingjing Guo (Kina) 355.80
2. Heike Fischer/Ditte Kotzian (Njemačka) 318.45
3. Briony Cole/Sharleen Stratton (Australija) 313.14

Skokovi u vodu, 3 m daska, žene:

1. Jingjing Guo (Kina) 381.75
2. Minxia Wu (Kina) 368.80
3. Tania Cagnotto (Italija) 341.70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!