Nogomet

Dobar posao Poljaka, debakl Finaca

Marin Vuković, Filip Galić • srijeda, 28.03.2007.

Iako nisu blistali, Poljaci su minimalnom pobjedom nad Armenijom na najbolji način iskoristili remi Srbije i Portugala i odlijepili se na čelu skupine A. Talijani su izborili nasušno potrebna tri boda pobjedom nad Škotskom, Sjeverni Irci iznenadili Švedsku, a potpuno su zakazali reprezentativci Finske koji su doživjeli blamažu na gostovanju u Azerbejdžanu. Maleni Lihtenštajn upisao je drugu pobjedu u povijesti svojih nastupa u euro-kvalifikacijama...

Skupina A: Poljaci teško, Finci na krivoj nozi, Srbi osvjetlali obraz

Jedna od prvih utakmica večeri se igrala između Azerbejdžana i Finske. Finci su imali početak kvalifikacija iz snova i prije utakmice u Azerbejdžanu su imali vrlo dobru situaciju. I sve dobrog iz prvih pet utakmica su uspjeli prosuti u ovih 90.minuta. Teško je reći što se to dogodilo među reprezentativcima Finske da im je Azerbejdžan, posljednja momčad skupine, uspjela imati više od igre, više prilika i igrati bolje. Azeri su takvom igrom došli i do zasluženog vodstva u 83.minuti golom rezerve Imamalieva koji gađa glavom gol nakon udarca iz kuta.

Poljaci su pak, u Kielcama imali festival promašaja. Samo jedan pogodak je pao poslije krasne akcije Zewlakowa i Zurawskog u 26.minuti nakon koje je potonji postigao gol koji je bio i jedini, ali sasvim dovoljan da Poljaci nastave mirno krstariti prema Europskom Prvenstvu. Stvar su im uvelike olakšali direktni konkurenti koji su svojim neuspjesima odvojili na velikih pet bodova razmaka.

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Srpska je javnost nakon blamaže od Kazasa imala samo fatalističke najave za susret protiv Portugalaca. Očito je to djelomično djelovalo na domaćine jer nisu dozvolili Portugalcima više od pogotka Tiaga na samom početku utakmice. Tiago je nakon jednog prekida fantastično lobirao Stojkovića. Srbija se vratila u život golom Jankovića poslije kornera Stankovića. Do kraja je Portugal bio nešto bolji, ali Srbija je odigrala daleko bolju utakmicu nego protiv Kazahstana i sada stoji izjednačena sa Finskom i današnjim protivnicima u borbi za drugo mjesto.

Rezultati: Azerbejdžan - Finska 1:0, Poljska - Armenija 1:0, Srbija, Portugal 1:1
Tablica: 1. Poljska 16, 2. Portugal 11, 3. Srbija 11, 4. Finska 11, 5. Belgija 7, 6. Kazakhstan 5, 7. Azerbejdžan 4, 8. Armenija 1

Skupina B:Italija se vratila u život, Ukrajini i Gruziji puni plijen

Utakmica večeri ove skupine igrana je u Bariju između Italije i Škotske. Italiji je ova utakmica bila ključna u priključivanju sa vodećim dvojcem, Francuzima i Škotima te utakmica koja je trebala odrediti sudbinu talijanskog izbornika Donadonija, dok je Škotima ova utakmica bila svojevrsni test mogu li preživjeti na vrućem terenu svojih izravnih konkurenata. Italija je krenula furiozno i odigrala svoju vjerojatno najbolju utakmicu otkako je Donadoni na izborničkom mjestu. Luca Toni se ponovo pokazao kao najbolji napadač Talijana i sa dva gola potopio Škote koji još uvijek ostaju u utrci za EURO, makar sa dva gostovanja, iz Kijeva i Barija, imaju dva poraza od 0:2.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Zajedno sa Italijom, priliku za potpuno priključenje nije propustila niti Ukrajina koja je u Odessi dugo lomila otpor žilavih Litvanaca i tek golom Guseva došla do vrijedna tri boda kojim je izbila na prvo mjesto.U derbiju začelja, Gruzija je drugi puta porazila Farske Otoke sa 3:1, golovima Siradzea i Iashvilija, dok je gol za goste postigao Jacobsen.

Rezultati: Italija - Škotska 2:0, Ukrajina - Litva 1:0, Gruzija - Farski Otoci 3:1
Tablica: 1. Ukrajina 12, 2. Škotska 12, 3. Francuska 12, 4. Italija 10, 5. Gruzija 6, 6. Litva 4, 7. Farski Otoci 0

Skupina C:Turcima spas u zadnji čas, Grčka opet neuvjerljiva

Na frankfurtskom stadionu Commerzbank Areni, na kojem reprezentacija Turske igra zbog kazne radi nereda u Istanbulu pred godinu i pol dana u razigravanju za SP 2006. protiv Švicarske, susrele su se 'domaća' Turska i Norveška. Domaćini opijeni sramoćenjem svojih vječnih neprijatelja Grka usred Atene, Norvežani šokirani domaćim porazom od nabrzaka skupljene momčadi BiH. Očekivao bi se relativno jednostavan posao za Turke. Ispalo je sve samo ne tako.

U 31.minuti Brenne prima loptu od Stromstada i šalje loptu pored nemoćnog Volkana Demirela. Turci se nisu oporavili od tog šoka, a Andersen koristi zbunjenost turske obrane za 0:2 vodstvo gostiju. U nastavku Turci su navalili na gol Norveške i imali nekoliko solidnih šansi, ali u život ih je vratio Hamit Altintop koji iz slobodnog udarca matira Myhrea i donosi nadu u povrat domaćinima. I morali su Turci strahovati do 90.minute kada ponovno Altintop iz skoro identične pozicije, iz novog slobodnog udarca, baca Norvežane na koljena. Da su pobjedili, Norvežani bi posve zakomplicirali situaciju u skupini, vratili se u igru i popravili sve loše učinjeno protiv BiH, ovako su, vrlo vjerojatno, ispali iz utrke za Austriju i Švicarsku.

Slika 4 od 5.
Foto: EPA

Grčka ne igra dobro. To se vidjelo i u subotu protiv Turske koja ih je osramotila u Ateni, a ni Malta nije bila daleko od uspjeha. Grčka je napadala i promašivala prilike, ali jedini gol za pobjedu im je donio Basinas iz jedanaesterca. Mađari su u utakmici koja nije previše odlučivala o kandidatima za EURO, golovima Priskina i Gere porazili Moldaviju 2:0.

Rezultati: Turska - Norveška 2:2, Malta - Grčka 0:1, Mađarska - Moldavija 2:0
Tablica: 1. Turska 13, 2. Grčka 12, 3. Bosna i Hercegovina 7, 4. Norveška 7, 5. Mađarska 6, 6. Malta 4, 7. Moldavija 0

Skupina D: Gostima ni gola, ni boda

Skupina D nije imala odveć atraktivne utakmice, ali se štošta rješavalo u Liberecu i Dublinu, gdje su domaćinima Češkoj i Irskoj trebale pobjede za priključak suverenoj Njemačkoj. Česi više ne igraju kao pred četiri godine kada su igrali prekrasan nogomet, ali su protiv Ciprana odigrali jednu solidnu utakmicu gdje su promašili previše šansi da bi rezultat bio bolji. Samo jedan gol, onaj Kovača u 22.minuti je bio dovoljan da matira Ciprane.

Na velebnom zdanju Croke Park u Dublinu, Republika Irska je imala nad sobom imperativ pobjede protiv Slovačke. Slovačka je opasno prijetila preko kontre, ali je jedan dobar centaršut Duffa bio dovoljan da Doyle postigne jedini gol na utakmici. U drugom je poluvremenu Slovačka čak imala i više od igre, ali na 1:0 je ostalo do kraja, na radost Iraca. Wales je imao lagan posao protiv San Marina, ali pobjeda im vrlo malo znači jer su se praktički oprostili od nastupa na EURO-u.

Rezultati: Češka - Cipar 1:0, Rep.Irska - Slovačka 1:0, Wales - San Marino 3:0
Tablica: 1.Njemačka 13, 2.Češka 13, 3. Rep. Irska 10, 4. Slovačka 9, 5. Wales 6, 6. Cipar 4, 7. San Marino 0

Skupina F: Sjevernoj Irskoj vrh skupine, Lihtenštajnu pet minuta slave

U utakmici koja je izravno odlučivala o privremenom lideru skupine F Sjeverna Irska svladala je u Belfastu Švedsku s 2:1 i tako nastavila neočekivan niz sjajnih rezultata u ovim kvalifikacijama. Heroj susreta bio je David Healy koji je postigao oba pogotka za domaćine, po jednoga u svakom poluvremenu, dok je jedini gol Šveđana djelo Johana Elmandera u 26. minuti.

Irci su nadahnutom predstavom nadoknadili pogodak zaostatka i izborili pobjedu kojom su izbili na čelo skupine, iako uz bod prednosti nad Šveđanima imaju i utakmicu više. Švedska će žaliti za propuštenim prigodama Zlatana Ibrahimovića i Fredrika Ljungberga, ali ne treba zaboraviti niti prigodu Healyja kojom je mogao zaključiti hat-trick.

Španjolska je dugo lomila otpor Islanđana i unatoč velikoj inicijativi, nadmoći u posjedu lopte i upućenim udarcima prema vratima nikako nije uspijevala postići pogodak. Čak 25 udaraca prema golu Arasona u odnosu na samo tri upućena prema Casillasu i nevjerojatnih 20:1 u kornerima možda najbolje govore kakvu je kanonadu Island doživio i umalo preživio u Palma de Mallorci. Tek u 81. minuti Španjolci su uspjeli preko Andresa Inieste doći do pobjedničkog pogotka kojim i dalje ostaju u igri za jedno od prva dva mjesta u skupini.

Mala zemlja po imenu Lihtenštajn, inače potpuni autsajder svih kvalifikacija za europsko prvenstvo, danas je upisala svoju drugu pobjedu u povijesti kvalifikacijskih susreta. Na svom su travnjaku svladali Latviju i tako je ispratili na dno skupine F, te barem privremeno iskusili život na nešto višim pozicijama. Jedini pogodak postigao je Mario Frick u 17. minuti, a Latvija do kraja susreta nije pronašla put do mreže domaćina.

Rezultati: Sjeverna Irska - Švedska 2:1, Lihtenštajn - Latvija 1:0, Španjolska - Island 1:0.
Tablica: 1. Sjeverna Irska 13, 2. Švedska 12, 3. Španjolska 9, 4. Danska 7, 5. Island 3, 6. Lihtenštajn 3, 7. Latvija 3.

Skupina G: Rumunji rutinski, Bugarskoj samo bod, Nizozemci na kraju

Nakon što je u Nizozemskoj osvojila bod odigravši neodlučeno 0:0, Rumunjska je bez imalo muke svladala potpunog autsajdera ove skupine, reprezentaciju Luksemburga. Pogotkom Adriana Mutua u 26. minuti načeli su mrežu inferiornog gosta, a nakon odmora na 2:0 povisio je Cosmin Contra. Pobjedu je zaključio u sudačkoj nadoknadi Ciprian Marica, a konačnih 3:0 moglo je biti daleko uvjerljivije da su Rumunji iskoristili sve prigode pred vratima Luksemburžana.

Izrazito dinamičnu utakmicu s puno prilika na obje strane odigrali su u Celju Slovenija i Nizozemska, a gosti su na kraju odnijeli vrlo važna tri boda. Iako su Slovenci lošim početkom kvalifikacija već sada rekli zbogom Europskom prvenstvu, parirali su Nizozemcima tijekom prvih 45 minuta i u nekoliko navrata mogli i zatresti mrežu Van Der Sara.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Tijekom odmora Marco Van Basten je od svojih igrača vjerojatno zatražio još veći angažman, tako da smo u drugom poluvremenu gledali dominaciju "narančastih" i pravo je čudo iz kakvih prigoda nisu uspijevali zatresti slovensku mrežu. Kada se činilo da će mreže do kraja utakmice ipak ostati netaknute, Giovanni Van Bronckhorst je u 85. minuti opalio s 30-ak metara, lopta je okrznula nekoga na rubu šesnaesterca i odsjela u desnom kutu domaćeg gola, za izbijanje Nizozemske na čelo skupine G.

Otto Barić je s Albanijom otputovao u Bugarsku, unatoč savjetu njegovih liječnika, i pomogao svojim izabranicima da se s teškog gostovanja vrate netaknute mreže. Bugari će sigurno biti posve razočarani neodlučenim rezultatom, budući da su tijekom cijele utakmice bili bolji suparnik, te propustili pregršt prilika pred golom Ariana Beqaja. Najbliže pogotku bili su Svetoslav Todorov i povratnik u reprezentaciju Stilian Petrov, obojica su pogodili vratnice.

Rezultati: Rumunjska - Luksemburg 3:0, Bugarska - Albanija 0:0, Slovenija - Nizozemska 0:1. Tablica: 1. Nizozemska 14, 2. Rumunjska 11, 3. Bugarska 9, 4. Bjelorusija 7, 5. Slovenija 4, 6. Albanija 3, 7. Luksemburg 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!