Košarka

Preobražaj Maccabija, Tau i PAO očekivano

Branimir Korać • četvrtak, 05.04.2007.

Poznata su prva dva sudionika atenskog Final Foura košarkaške Eurolige. Panathinaikos i Tau Ceramica s po 2-0 izbacili su moskovski Dinamo i Olympiakos dok je ugodno iznenadio Maccabi sjajnom predstavom protiv CSKA koja mu je donijela treću, odlučujuću, utakmicu....

Olympiakos - Tau Ceramica

Slika 3 od 4.
Foto: EPA

Tau Ceramica s dvije pobjede u dva susreta prolazi na Final Four Eurolige. Olympiakos je u atenskom dvoboju pružio očekivano jači otpor, ali momčad pod vodstvom Bože Maljkovića u ovom trenutku je dosta jača od Grka. Tau je u Ateni slavio 95:89 u susretu koji su obilježile brojne pogreške Olympiakosa, kako izgubljene lopte u napadu (22 izgubljene lopte), tako i loša obrana, što odlična momčad poput Taua ne propušta kazniti.

Susret je riješen u drugom dijelu kada se Tau na početku odmah odvojio i nije više Olympiakosu dopuštao pravi povratak. Domaći igrači previše su srljali, napadački dosta griješili i tako nisu uspjeli uhvatiti dobre goste.

Kod Tau Ceramice istaknuli su se Luis Scola s 20 poena i deset skokova te Tiago Splitter s 18 poena i devet skokova. Zoran Planinić za 15 minuta ubacio je šest poena (1/4) uz dvije asistencije. Kod Olympiakosa Alex Acker ubacio je 19 poena, Henry Domercant 17, a Ioannis Bouroussis je dodao 13 skokova. Andrija Žižić za 29 minuta ubacio je 11 poena (3/5) uz sedam skokova.

Maccabi - CSKA

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Nakon visokog poraza u Moskvi, Maccabi je u dva dana doživio pravi preobražaj i umalo uzvratio jakom CSKA istom mjerom. Izgubljeni Moskovljani u Tel Avivu su tek u završnici susreta smanjili ogroman zaostatak i upisali poraz 68:56 tako da će putnika na Final Four odlučiti treći susret kroz tjedan dana u Moskvi.

Nakon obostrano slabe prve četvrtine i malih 11:11, u drugih deset minuta Maccabi odmah stvara razliku serijom 13:0 i na odmor odlazi s plus deset. Ništa bolje CSKA nije igrao niti u početku drugog poluvremena, domaćin je u transu odjurio na plus 20 koje je održavao sve do ulaska u posljednju četvrtinu. Normalno, visoka razlika donijela je i lagano opuštanje i CSKA u završnici susreta ipak uspijeva smanjiti na minus devet, ali ne i zaprijetiti čudesnim preokretom.

U redovima Maccabija ponovno je briljirao Nikola Vujčić s 15 poena (6/11), devet skokova i tri asistencije za 36 minuta dok je Lior Eliyahu bio velika pomoć s 13 poena i deset skokova. Kod Moskovljana najistaknutiji bili su Oscar Torres s 12 poena i sedam skokova (mahom u prvom dijelu susreta) te Trajan Langdon s 11 poena. Odličan posao odrađen je na Matjažu Smodišu (dva poena, 0/9) i Davidu Andersenu (tri poena, 1/8) koji su potpuno zaustavljeni.

Dinamo - Panathinaikos

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Panathinaikos je ponovno bio prejak za moskovski Dinamo i gostujućom pobjedom 73:65 otišao na Final Four. Širina grčke momčadi još jednom se pokazala kao veliki adut Željka Obradovića koji može bez problema ravnopravno koristiti svih 12 igrača bez većih padova u igri. Večeras ih je koristio 11 tek Amerikanac Tony Delk nije dobio minutažu, no njega se ionako planiraju riješiti.

Dinamo je cijelim tijekom susreta bio u rezultatskom zaostatku, Grci su radili ono što najbolje znaju, umrtvili igru i rutinski kontrolirali rezultat. Domaćin je pokušavao tricama dostići PAO, no za 30 ispucanih trica ostvarili su tek 30 poena i tu prodali praktički 20 lopti.

Ramunas Šiškauskas s 19 poena i šest skokova te Dimitrios Diamantidis s 11 poena bili su najbolji pojedinci u gostujućim redovima dok su Ruse predvodili Grci Lazaros Papadopoulos s 13 poena i šest skokova te Antonis Fotsis s 13 poena.

Barcelona - Unicaja

Treći dvoboj između Unicaje i Barcelone dat će putnika na Final Four. Barcelona je prema očekivanjima obranila domaći teren i u svojoj dvorani slavila 80:58 što joj je donijelo poravnanje na 1-1 u seriji.

Barcelona je u prvom poluvremenu stvorila značajnu prednost i na odmor odnijela plus 11 poena, no Unicaja na startu drugog dijela smanjuje na 46:40 i daje naznake kako se može vratiti u utakmicu. No zakratko, vrlo brzo Barcelona stvara novu razliku i već uoči posljednje četvrtine ponovno je na plus 16. U samom finišu susreta gosti iz Malage posve su se "raspali" i bilježe katastrofalan poraz.

Najbolji pojedinci kod Barcelone bili su Juan Carlos Navarro s 20 poena i Jordi Trias s 11 poena i šest skokova. Roko Leni Ukić za 22 minute ubacio je pet poena (2/7) uz dvije asistencije. U sastavu Unicaje Faison i Cabezas s po 11 poena bili su jedini dvoznamenkasti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!