Tenis

Njemice iskoristile priliku

Ivor Krapac • nedjelja, 22.04.2007.

Hrvatska reprezentacija nije bila dovoljno dobra za pobjedu u Njemačkoj u Svjetskoj skupini II Fed Cupa. Domaće tenisačice svladale su oslabljenu Hrvatsku uz dobivena dva nedjeljna singla; Anna-Lena Grönefeld otvorila je dan u Fürthu uvjerljivim nastupom protiv Jelene Kostanić Tošić, a Tatjana Malek nije imala težak posao protiv indisponirane Ivane Lisjak...

Za razliku od jučerašnjeg, pogreškama i problemima obilježenog izdanja protiv Ivane Lisjak, Anna-Lena Grönefeld danas je odigrala puno kvalitetnije i na otvaranju nedjeljnog programa ostavila vodeću hrvatsku tenisačicu bez većih šansi. Završilo je sa 6:4 i 6:3 za samo sat i dvije minute igre.

Jelena nije uspjela doći do izražaja kao što je to bio slučaj u jučerašnjem dvoboju protiv Sandre Klösel. Grönefeld je ipak bila drugačija, znatno jača protivnica, a za pobjedu su joj bila dovoljna četiri breaka, jedan u prvom i još tri u drugom setu.

U prvoj dionici se najvažnija stvar dogodila već u prvom gemu. Kostanić Tošić je odmah izgubila servis i u nastavku više nije mogla nadoknaditi taj zaostatak, štoviše - nije mogla ni do break-lopte. Grönefeld je dovršila set bez većih opasnosti u svojim servis-gemovima.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

Početkom drugog seta Jelena je ponovno izgubila servis, no odmah potom stigla je do svog jedinog današnjeg breaka i, zahvaljujući i dvije dvostruke pogreške Grönefeld u tom gemu, poravnala na 1:1.

Sve se rasplelo nakon 3:3. Njemica je u dugom sedmom gemu okrenula 30:0 i iskoristila svoju treću break-loptu za vodstvo od 4:3, a dva gema kasnije zaokružila je ovu priču odlaskom do 0:40, pa realizacijom treće meč-lopte, kod 30:40.

Domaća reprezentacija je za ukupnu pobjedu i prolaz u kvalifikacije za Svjetsku skupinu I trebala još jedan bod, a prvu priliku da ga uzme iskoristila je Tatjana Malek sa 6:2 i 6:3 protiv Ivane Lisjak. Malek je u drugom njemačkom singlu zamijenila Sandru Klösel.

Ispalo je da je to bio dobar odabir Barbare Rittner, no uz vrlo slabo izdanje Lisjak - bilo kakva odluka domaće izbornice vjerojatno bi se pokazala dovoljno dobrom. Protivnica nije bila važan faktor, Ivana je bila još slabija nego u subotu protiv Grönefeld i pala praktički bez otpora, s nizom promašaja i vrlo slabim serviranjem. Ustvari, bez ičega što bi davalo kakvu-takvu nadu.

Nakon samo pet osvojenih gemova uz vrlo lošu igru, treba reći da se odluka izbornika Gorana Prpića da Lisjak nastupi i u nedjelju pokazala pogrešnom. Čak i uz suženi izbor obzirom na ozljedu noge Sanje Ančić i nedovoljno iskusnu Petru Martić...

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Ivana je i sama istaknula da se ne osjeća ugodno kad igra za reprezentaciju, možda bi davanje prilike 16-godišnjoj Martić dalo bolji rezultat - ne treba smetnuti s uma da je mlada Splićanka ove godine već osjetila pritisak nastupa na WTA Touru na jakom turniru u Miamiju i u prvom kolu pružila dobar otpor iskusnoj Ruskinji Alini Jidkovoj. No, odgovor na ovo pitanje nikad nećemo znati.

Nećemo saznati ni kako bi se susret u Fürthu raspleo da je u sastavu bila Karolina Šprem, no to je, nakon svega, i manje bitno. Treba se okrenuti onom što nas čeka budućnosti, uz kvalifikacijski susret za ostanak u Svjetskoj skupini II sredinom srpnja i nadu da se možemo zadržati u ovom društvu.

Njemačka je na kraju susreta zasladila ukupnu pobjedu uspjehom u meču parova. Tatjana Malek i Andrea Petkovic proslavile su 6:3, 6:7(7) i 6:3 protiv Kostanić Tošić i Sanje Ančić, osiguravši svojoj reprezentaciji završnu prednost od 4-1.

Njemačka - Hrvatska 4-1: Grönefeld - Kostanić Tošić 6:4, 6:3, Malek - Lisjak 6:2, 6:3, Malek/Petkovic - Kostanić Tošić/Ančić 6:3, 6:7(7), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!