Tenis

Pregršt noviteta u Wimbledonu

Maja Giljanović • srijeda, 25.04.2007.

Osim najavljenog rekordnog nagradnog fonda (22,572,011$ - povećanje od 8.7%), po prvi put u povijesti All England Cluba izostanka krova na centralnom terenu (novi, pomični bit će dovršen sljedeće godine) te dodatnih 500 sjedalica na ugrađena tri reda tribina, Wimbledon također planira uvesti hawk-eye tehnologiju i ukinuti međusobni okršaj britanskih predstavnika za dobivanje pozivnice organizatora...

Nakon što je nova tehnologija premijeru imala na prošlogodišnjem U.S. Openu te je korištena i na Australian Openu u siječnju, Englezi su također spremni uvesti je ukoliko se pokaže vjerodostojna na svibanjskoj probi. Izvršni direktor Wimbledona Ritchie je izjavio: "Poteškoća ne bi smjelo biti te ćemo, vjerujemo, kvalitetnom tehnologijom unaprijediti turnir. S tim da je moguće zbog drugačije konfiguracije i blago modificiranih performansi travnatih terena da povećamo broj mogućih izazova" (uobičajena su dva po setu te jedan dodatni u tie-breaku).

Oko sokolovo bit će dostupno na velikim ekranima središnjeg i terena broj jedan, a tzv. kiklop seli na terene broj dva, 14 i 18. Kiklop je, inače, uređaj koji pomoću infracrvenih zraka procjenjuje ispravnost servisa te je u upotrebi od 1980. godine.

Wild-card turnir Britanaca uveden prije tri godine ukida se, a pozivnice će se organizatora podijeliti između po plasmanu osam najboljih muških i ženskih predstavnika s Otoka dok ostali svoj nastup u glavnom ždrijebu trećeg po redu Grand Slama trebaju izboriti kroz kvalifikacije.

Prošle godine npr. dvije su pozivnice otišle pobjednicima britanskog turnira, dvije zaslužnima, a dvije su čelnici All England Cluba dodijelili po vlastitom nahođenju. Predsjednik LTA (Britanskog teniskog saveza) vjeruje da promjena pogoduje igračima jer se bazira na rezultatima postignutim tijekom čitave godine te je daleko ravnopravnija budući od njih zahtijeva kontinuirano dobre predstave na ATP i WTA touru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!