Nogomet

Roma ne pušta scudetto, golijada u Ascoliju

Ivana Spahija • srijeda, 18.04.2007.

Iako su Talijani danas neočekivano izgubili domaćinstvo Europskog prvenstva 2012., to nije puno zasmetalo talijanskim strijelcima da se raspucaju u zaostalim utakmicama 22. kola Serie A. Milan je počastio Ascoli sa čak pet pogodaka, a u glavnom derbiju kola Inter nije uspio potvrditi osvajanje scudetta, Roma je na užarenom terenu na San Siru uspjela doći do vrijedne pobjede...

Milan je u gostima kod Ascolija upisao visoku pobjedu rezultatom 5:2. Gosti su u vodstvo došli već u drugoj minuti susreta, Ronaldo je prebacio loptu preko cijele obrane Ascolija i odlično dodao za Gilardina koji nije propustio priliku postići pogodak za 1:0. U devetoj minuti u odličnoj je prilici bio Kaka koji se našao praktički sam u šesnaestercu domaćina, njegov udarac obranio je Eleftheropoulos.

U 25. minuti susreta Eleftheropoulos je srušio Ronalda u šesnaestercu, sudac je dosudio jedanaesterac za Milan, a sa bijele točke je za 2:0 precizan bio Kaka. Tri minute kasnije gosti su već imali vodstvo od 3:0, Jankulovski je ubacio za Gilardina kojega nitko nije čuvao, a raspoloženi golgeter Milana nije propustio ni ovu priliku za pogodak. U 31. minuti Kalac je u šesnaestercu srušio Gubertija, sudac je ponovno pokazao na bijelu točku, a Di Biagio je smanjio vodstvo Milana na 3:1.

Ali, ni tu nije bio kraj golijadi u prvom poluvremenu. U 34. minuti Kaka je sa ruba šesnaesterca poslao neobranjivu loptu u mrežu Ascolija za vodstvo Milana od 4:1. U 40. minuti Guberti je uputio nedefiniranu dijagonalu prema vratima Milana, lopta je preletjela sve igrače i završila u mreži Kalaca - vodstvo Milana smanjeno je na 4:2.

U drugom poluvremenu nastavio se pritisak Milana, gosti su stalno opsjedali prostor Ascolija, u 75. minuti Pirlo je ubacio loptu u šesnaesterac domaćina, Seedorf ju je prihvatio i lobom svladao Eleftheropoulosa za vodstvo Milana od 5:2. Tim je rezultatom susret i završen, Milan je i dalje na četvrtom mjestu na ljestvici, Ascoli je ostao posljednji.

U najvažnijoj utakmici ovog kola susrela su se dva izravna konkurenta za naslov prvaka, Inter i Roma. Crno - plavi su na domaćem terenu imali priliku osigurati Scudetto. Ipak, to se nije dogodilo, Roma je upisala pobjedu rezultatom 3:1. Rimljani su zaprijetili već u trećoj minuti odličnim pokušajem Mancinija koji je probio po lijevoj strani Interove obrane, ali je njegov udarac završio iznad gola. Domaćini su uzvratili u osmoj minuti, Cambiasso je pronašao Ibrahimovića koji se nije snašao i napravio je prekršaj na jednom od braniča Rome.

U 17. minuti Wilhelmsson je odlično dodao za Tottija koji je glavom pokušao svladati Julia Cesara, ali bez uspjeha. Minutu nakon toga Totti je uputio precizan udarac prema vratima domaćina, Julio Cesar je odbio do Perotte koji je ponovno potražio vrata domaćina, ali je Julio Cesar i drugi put odlično obranio. Inter je pokušao doći u vodstvo preko Stankovića u 20. minuti, njegov udarac je završio pokraj gola.

Do kraja poluvremena vukovi su bili ti koji su vodili igru, nekoliko solidnih poluprilika imali su Chivu, Wilhelmsson i Perotta, ali bez promjene rezultata. Gosti su zasluženo došli u vodstvo u 42. minuti susreta, Chivu je probio po lijevoj strani, kroz noge Cambiassa dodao za Perottu koji je zatresao mrežu Julia Cesara.

U otvaranju drugog poluvremena Inter je krenuo po izjednačenje, u 47. minuti Adriano je bio u prilici postići pogodak za 1:1, spasio je vratar Doni. U 51. minuti Adriano je pao u šesnaestercu Rome, činilo se kako ga je faulirao Doni, ali ga vratar Rome nije ni dotaknuo. Ipak, sudac je pokazao na bijelu točku s koje je precizan bio Materazzi za 1:1. Adriano je ponovno zaprijetio u 59. minuti, ponovno je spasio Doni, koji je minutu kasnije obranio i solidan pokušaj Cambiassa.

Crno - plavi su i dalje prijetili golu Donija, ali im nije pošlo za rukom dovesti Inter u vodstvo. Zato je to uspjelo Romi, u 88. minuti susreta Cambiasso je srušio De Rossija na nekih 30 metara od gola Intera, Totti je pucao iz slobodnog udarca, lopta je preskočila cijeli živi zid i završila u mreži šokiranog Julia Cesara. 2:1 za Romu!

Ipak, ni to nije bilo sve što se moglo vidjeti od pogodaka u ovom susretu, u šestoj minuti sudačke nadoknade Casetti je sa ruba šesnaesterca pogodio mrežu Julia Cesara za konačnih 3:1 i pobjedu Rome koja joj teorijski još uvijek održava nadu u osvajanje scudetta.

Empoli je kod kuće svladao Atalantu rezultatom 2:0. Ovo je bio vrlo važan susret za domaćine koji traže svoje mjesto u Europi. Od samog početka utakmice bolji su bili domaćini, Vanucchi je nekoliko puta zaprijetio golu gostiju, ali nije bio precizan. Empoli je došao u vodstvo u 35. minuti susreta, Vanucchi je ubacio loptu u prostor Atalante, a Saudati je iz okreta bio precizan i pogodio mrežu gostiju za 1:0. U 53. minuti Almiron je primio dobru loptu od Buscea i svladao Calderonija za vodstvo Empolija od 2:0. Susret je tako i završen, Empoli se nalazi na šestom mjestu na ljestvici, Atalanta je trenutno osma.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Reggina je kod kuće svladala Messinu rezultatom 3:1. Domaćini su došli u vodstvo u 13. minuti susreta pogotkom Bianchija iz blizine. Gosti su uzvratili u 29. minuti kada je Rigano iz jedanaesterca svladao Campagnola. Reggina je ponovno došla u vodstvo u 58. minuti susreta, nakon dodavanja Alvareza, Amoruso je glavom svladao gostujućeg vratara Paolettija. U 70. minuti dosuđen je jedanaesterac za domaćine nakon što su dva braniča Messine doslovno prignječila Amorusa koji im je presudio s bijele točke za konačnih 3:1 i pobjedu Reggine.

Livorno je kod kuće svladao Cagliari rezultatom 2:1. Domaćini su došli u vodstvo već u petoj minuti susreta, Lucarelli je odlično prošao obranu Cagliarija i postigao svoj 17. prvenstveni pogodak. Cagliari je izjednačio u 70. minuti zahvaljujući pogotku Suaza iz najstrože kazne. Domaćini su ponovno došli u vodstvo u 67. minuti kada je Knežević glavom svladao Chimentija za vodstvo Livorna od 2:1. Susret je tim rezultatom i završen, Livorno i Cagliari su susjedi u sredini ljestvice, Cagliari je 11., a Livorno je trenutno na 12. mjestu.

Udinese je kod kuće upisao minimalnu pobjedu protiv Sampdorije, a jedini pogodak u susretu postigao je Iaquinta u 59. minuti susreta sa bijele točke. Sampdoria ostaje na devetom mjestu na ljestvici, Udinese je trenutno na 10. mjestu. Jedini susret bez pogodaka odigrali su Lazio i Chievo, gdje je najvažniji događaja utakmici bilo isključenje po jednog igrača svake momčadi, kod Lazija je u svlačionicu ranije morao Behrami, a kod Chieva Sammarco.

Fiorentina je otišla na gostovanje Parmi, momčadi koja se nalazi na 18. mjestu na ljestvici, a kući se vratila poražena, Parma je upisala pobjedu rezultatom 2:0. Domaćini su u vodstvo došli u 28. minuti susreta, Budan je dodao za Rossija koji se s loptom prošetao pokraj gostujućeg vratara Freya. Viole su pokušale uzvratiti u 39. minuti, Mutu je gađao iz slobodnog udarca, odlično je obranio Bucci.

Fiorentina je u drugom dijelu krenula agresivnije, domaćinima je najviše prijetio raspoloženi Mutu, ali mreža Parme je ostala netaknuta. U 75. minuti Fiorentina je ostala s igračem manje, Pazzini je zbog grubog prekšaja ranije morao u svlačionicu. Tada je počela drama za viole, u 88. minuti braniči Fiorentine srušili su Dessenu u prostoru, sudac je dosudio najstrožu kaznu, a Rossi se po drugi put na utakmici upisao u strijelce i donio Parmi važnu pobjedu koja je stavlja na 18. mjesto na ljestvici, gdje je od zone spasa, tj. od 17. mjesta na kojem je trenutno Reggina, dijeli samo jedan bod.

U drugoj utakmici u večernjem terminu Siena je ugostila Torino kojeg je svladala rezultatom 1:0. Nakon slabijeg prvog poluvremena, domaćini su u vodstvo došli u 65. minuti susreta, Antonini se našao potpuno sam u šesnaestercu gostiju, dobro je reagirao na ubačaj zdesna i pogodio mrežu Abbiatija za 1:0. Sieni su ova tri boda također vrlo važna jer je stavljaju na 15. mjesto na ljestvici, nešto dalje od zone ispadanja. Vrlo blizu je i Torino koji se trenutno nalazi na 14. mjestu.

Serie A, 22. kolo: Ascoli - Milan 2:5, Inter - Roma 1:3, Lazio - Chievo 0:0, Empoli - Atalanta 2:0, Reggina - Messina 3:1, Livorno - Cagliari 2:1, Udinese - Sampdoria 1:0, Parma - Fiorentina 2:0, Siena - Torino 1:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!