Nogomet

Kroz sito i rešeto

Tomislav Globan • utorak, 08.05.2007.

Težak, dug i naporan put čeka hrvatske klubove žele li oživjeti naš klupski nogomet i nakon godina razočaranja ponovno ga ucrtati na europsku nogometnu kartu. Prvenstva i kupovi širom Europe polako završavaju te je popis mogućih zapreka na tom putu sve jasniji. I dok Dinamo ima otvoren put barem do 1. kola Kupa Uefe, Hajduk i Slaven Belupo zbog malog koeficijenta tamo će dospjeti samo ukoliko naprave podvig...

Prvi put nakon više od desetljeća svi će hrvatski klubovi natjecanje u europskim kupovima započeti od prvog kvalifikacijskog pretkola. Čelnicima naših klubova puna su usta "Lige Uefa" i "objektivnih europskih ciljeva", no pogledamo li koga bi oni morali pobijediti da bi tamo stigli, realnost nam govori nešto sasvim drugo. "Svetom cilju" - skupinama Kupa Uefe, od tri hrvatska kluba s euro-pozivnicom najbliži je Dinamo zbog najvišeg koeficijenta, no "modri" moraju biti svjesni da ih na tom putu i ove godine čeka jedan "Auxerre" jer nositelj u 1. kolu Kupa Uefe Dinamo neće biti.

No, krenimo redom. Hrvatskog prvaka na prvoj stepenici do Lige prvaka sredinom srpnja čeka prepreka koju bi morala svladati i rezervna momčad "modrih". BATE Borisov, Levadia Tallinn, Pjunik, Linfield, The New Saints, Astana, HB Torshavn, Marsaxlokk itd. samo su neki od potencijalnih Dinamovih protivnika u 1. pretkolu ovog natjecanja.

Koeficijent 17,533 garantira Dinamu status nositelja i u 2. pretkolu. Tu su protivnici već nešto ozbiljniji, a neki potencijalno i dosta neugodni (npr. Beitar Jeruzalem ili poljski Belchatow budu li prvaci u svojim zemljama), no za očekivati je da je hrvatski prvak dovoljno kvalitetan preskočiti i tu prepreku, čak i ako ih ždrijeb ne bude mazio.

Trenutna lista Dinamovih mogućih protivnika u 2. pretkolu LP:
Beitar Jeruzalem (Izr), GKS Belchatow (Polj), Domžale (Slo), Elfsborg (Šve), Sarajevo (BiH), Ventspils (Lat), Žilina (Svk), Derry City (Irs), FH Hafnarfjardar (Isl), Kaunas (Lit), Tampere United (Fin), Sheriff Tiraspol (Mol), Olimpi Rustavi (Gru), Rabotnički (Mak).

Prođe li Dinamo prve dvije kvalifikacijske stepenice neokrznut, u trećem ga pretkolu čeka jedna "velika riba" te će igrači Branka Ivankovića morati napraviti sportsko čudo žele li se već ove godine okušati u skupinama najkvalitetnijeg svjetskog nogometnog natjecanja. Pogledajmo koji ga klubovi tamo čekaju:

Trenutna lista Dinamovih mogućih protivnika u 3. pretkolu LP:
poraženi iz finala Milan - Liverpool
Arsenal (Eng)
Valencia (Špa)
Sevilla (Špa)
Benfica (Por)
Ajax (Niz)
Werder Bremen (Nje)
Celtic (Ško)
Lazio (Ita)
Bordeaux (Fra)
Rangers (Ško)
Šahtar Doneck (Ukr)
Bešiktaš (Tur)
Anderlecht (Bel)
Dynamo Kijev (Ukr)
Levski Sofija (Bug)

Što se Kupa Uefe tiče, znatno je teže prognozirati status hrvatskih klubova. Prije svega, teško je sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti koje će zemlje Uefa smjestiti u koju geografsku skupinu (naša je južno-mediteranska). Također, predviđanje otežava i činjenica što se u 2. pretkolu u natjecanje uključuje i 11 pobjednika Intertoto kupa.

Međutim, već se sada zna da će Hajduk (s koeficijentom 7,533) sasvim sigurno, a Slaven Belupo (koeficijent 3,533) gotovo sigurno biti nositelj u 1. pretkolu ovog natjecanja. Tu će se susresti s klubovima iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Malte, San Marina, Andore ili Crne Gore. Protivnici su to koje bi oba naša kluba morala proći. Ipak, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ni u što ne možemo biti posve sigurni. Podsjetimo, i Varteks i Rijeka prošle su godine iz natjecanja ispali od albanskog, odnosno ciparskog kluba već na ovoj prvoj stepenici, usprkos tome što su bili nositelji.

Trenutna lista mogućih protivnika Hajduka i Slaven Belupa u 1. pretkolu Kupa Uefe:
Slavija (BiH), Široki Brijeg (BiH), Makedonija (Mak), Pobeda (Mak), Teuta (Alb), Vllaznia (Alb), Sliema Wanderers (Mal), Birkirkara (Mal), Murata (SM), Santa Coloma (And), Budućnost Podgorica (CG), Grbalj (CG).

Nažalost, već od drugog pretkola hrvatskim klubovima predstoje problemi. Slaven Belupo sasvim sigurno neće biti nositelj, dok je Hajdukov položaj još prerano prognozirati. Kako sada stvari stoje, Splićani bi u južno-mediteranskoj skupini bili prvi ispod crte nositelja, što znači da bi za proboj u prvo kolo Kupa Uefe morali iznenaditi i svladati jedno etablirano europsko ime, objektivno kvalitetnije od njih. Međutim, još dosta prvenstava treba završiti, a pitanje je hoće li se baš svi favoriti iz Intertoto kupa kvalificirati u drugo pretkolo, stoga se Hajduk još uvijek ima pravo nadati statusu nositelja.

Trenutna lista mogućih protivnika Hajduka i Slaven Belupa u 2. pretkolu Kupa Uefe:
Rapid Bukurešt (Rum)
Partizan (Srb)
Maccabi Haifa (Izr)
Galatasaray (Tur)
Atalanta (Ita)
Hapoel Tel-Aviv (Izr)
Uniao Leiria (Por)
Maccabi Tel-Aviv (Izr)
Trabzonspor (Tur)
Kayserispor (Tur)

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!