Nogomet

Sezona dostojna vatrometa

Tomislav Globan • nedjelja, 20.05.2007.

Na spektakularan način završeno je 16. izdanje Prve Hrvatske nogometne lige. Sezona koju će Dinamovi klupski almanasi zauvijek pamtiti proslavljena je na dostojan način. S druge strane, prije nego što će se u Maksimiru upaliti svjetla reflektora, Cibalia je otklonila svaku sumnju u ostanak u ligi i pred svojim navijačima proslavila veliki preokret u završnici prvenstva...

Teško je reći nešto što već nije rečeno, opisati nešto što već nije opisano, dočarati nešto što već nije dočarano. Trebalo je jučer biti u Maksimiru. Rezultati koje su "modri" postigli ove sezone u potpunosti su opravdali feštu kakva je priređena na stadionu i ulicama Zagreba.

Stopostotan učinak na domaćem terenu (17 pobjeda u 17 utakmica) zaokružen je pobjedom u derbiju koji je kao rijetko kada bio toliko na strani jedne momčadi. Prije godinu dana na Dinamovoj šampionskoj promociji u Maksimiru smo gledali mnogo čvršći i opasniji Hajduk, a Splićani su tada bili na kraju najgore sezone u klupskoj povijesti.

Nakon ovakve utakmice i sezone, zaslužili su Dinamovci i više od jedne slobodne noći, no pred njima je još jedna utakmica i još jedan trofej za osvojiti. Sačuvaju li u Koprivnici prednost od 1:0 iz prve utakmice finala Kupa, Zagrepčani će biti prvi sastav u povijesti HNL-a koji je osvojio hrvatski treble - Superkup, Kup i prvenstvo u jednoj sezoni. Uzmemo li u obzir da niti jedna hrvatska momčad ove sezone nije uspjela izdržati Dinamove "nasrtaje", svaki drukčiji rasplet bio bi senzacija.

Dobro je Slaven Bilić primijetio, jučerašnji derbi bio je najbolja i najrealnija preslika cijele sezone. Pet ovosezonskih okršaja s Dinamom dokazali su da Hajduk u ovakvom omjeru snaga ne može parirati Ivankovićevim momcima, a još manje držati korak u 33 kola dugoj utrci pa u izjednačenoj završnici eventualno osvojiti naslov. Splićani su u završnih pet kola evidentno pali u formi te su upisali tek jednu pobjedu (3:1 u 31. kolu protiv Zagreba).

Ivan Pudar neposredno nakon svog prvog poraza na klupi Hajduka najavio je da sljedeće sezone očekuje ravnopravnu utrku za naslov. Zadrži li Dinamo okosnicu momčadi koja je ove godine bila 20 bodova ispred drugoplasiranog, pitanje za trenera Hajduka je - s kojim kadrom?

Prije samo tri tjedna malo je tko vjerovao u ovakav kraj sezone za Cibaliju. Sedam bodova zaostatka za desetim mjestom nagnao je navijače "nebesko-plavih" da se polako pripremaju na uzbuđenja dodatnih kvalifikacija, no sve se u kratkom vremenskom periodu potpuno promijenilo.

Završna prvenstvena kola donijela su momcima Mile Petkovića i ravnopravnije protivnike. Finiš iz snova upotpunjen je u subotu pobjedom nad Međimurjem i ostankom u ligi bez rizika dodatnih kvalifikacija. U kakvoj je formi Cibalija posljednjih tjedana najbolje svjedoči podatak da su Vinkovčani u posljednjih šest kola osvojili bodova koliko i u prvih 27 kola, odnosno u cijeloj sezoni do tada.

Puli je za deseto mjesto bila potrebna pobjeda nad Slaven Belupom te kiks Cibalije na domaćem terenu. No, kako je već nakon prvih tridesetak minuta vinkovačke utakmice bilo jasno da Cibalia ništa ne prepušta slučaju, Puljani su teško pronalazili motiv za juriše prema vratima solidnog koprivničkog sastava budući da im sudbina nije bila u njihovim rukama.

Odluka uprave istarskog kluba da smijeni trenera Gračana samo kolo prije kraja prvenstva trebao je šokirati momčad kako bi počela igrati bolje, no čelnici Pule kao ništa nisu naučili iz ovosezonskog primjera Rijeke kojoj smjena trenera nije donijela baš ništa boljega, dapače. Novom treneru Stanku Mršiću ostaje tako samo tjedan dana za psihološko podizanje momčadi i kvalitetnu pripremu za dvije ključne utakmice sezone - prvoligaški play-off sa svojim bivšim klubom - Zadrom.

Rijekina najlošija sezona nakon dugo vremena završena je utakmicom protiv najlošije momčadi lige. Poput Dinama 2004. godine, Riječani su samo godinu dana nakon titule viceprvaka Hrvatske potonuli na sedmo mjesto i završili sezonu bez trofeja. Ako ništa drugo, kraj kojeg su svi na Kantridi jedva dočekali barem je obilježen pobjedom pa makar ona bila neuvjerljiva i ostvarena protiv kluba koji je u 33 kola osvojio rekordno mizernih 13 bodova.

O Kamen Ingradu sve je već rečeno. Klub će već ove godine najvjerojatnije promijeniti ime, potražiti novog sponzora pa će ukoliko u narednoj drugoligaškoj sezoni stabiliziraju klub (drugim riječima - izbjegnu stečaj), sezonu moći nazvati uspješnom.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!