Nogomet

Solo Milan

Hrvoje Vuković • srijeda, 23.05.2007.

Osveta. Nije baš vrlina, ali dobro dođe tu i tamo. Pogotovo kada igrate najvažniju utakmicu sezone, neki i karijere. Pod svjetlom atenskih reflektora Milan je uzvratio Liverpoolu za brodolom od prije dvije godine i po sedmi put "prešao igricu"; čisto da se zna ko' je gazda u narednih godinu dana...

Liga prvaka, "kanta" koja život znači; nije ih trebalo posebno "frizirati". I Milan i Liverpool znali su što se krije iza crvene krpe; tata svih trofeja i "ulaznica" na privatni party nogometnih bogova. Žrtve nisu bitne, kad dođeš ovako blizu, za cijenu se ne pita, nije pristojno. I jedni i drugi zagrizli su do kosti, teško je plakati nakon izgubljenog finala, osjećaj od kojeg se ne oporavljaš. Nikad.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

A tako su i počeli, zvjerski na svojoj, sramežljivo na tuđoj polovici. Englezi ovoga puta nisu krenuli mlako, naučili su lekciju. U prvih par minuta uspjeli su složiti jedan, dva centaršuta, ali ništa vrijedno spomena. Na drugoj strani pokušao je Oddo, samo pokušao ubaciti. Visoki pressing Liverpoola nije baš pasao zadnjoj liniji Talijana, pa u desetoj minuti Seedorf vraća jednu malo višu loptu Jankulowskom, ovaj se bori sa štopanjem iste, što koristi Pennant i u kombinaciji s Kuytom puca ne prejako iskosa s desne strane. Dida bez problema brani i drži početni rezultat.

Dvije minute kasnije opet Redsi. Pennant dobija loptu na strani, malo diže povratnu loptu za Gerrarda, a ovaj ne zahvaća loptu i spašava protivnika. Milan ne igra dobro, vezna linija teško se sastaje s loptom, Seedorfu i Kaki po dvojica dišu za vratom, a Prlo ne smije preko centra.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Ipak, u 16. minuti Kaka nekako dolazi do lopte u gužvi, odmah puca u desni kut s kojih 20-ak metara, ali Reina lako to hvata. I dok Oddo uči kako centrirati na svog čovjeka, na drugoj strani Pennant daje za Gerrarda koji s vrha kaznenog prostora iskosa pogađa tribinu. 25 minuta je za nama, ali mi još čekamo nogomet. I onda Kaka. Udaljio se od klupe, zaboravio na Ancelottijeve zadatke, i na trenutak se "trgnuo s lanca". Kreće u prodor, Mascherano već pogledom traži Brazilčev zglob, s desne strane u klizećem jurišu u pomoć pristiže Riise, a Milanov veznjak se elegantno okreće na lopti. Riise samo leti kroz kadar, jedva ga čuvari ponovno puštaju na stadion. Nezgodan je taj Kaka.

Minutu kasnije i Xabi Alonso udara iz daljine, lopta samo u gol aut, isto je pokušao i Riise, ali bez efekta. Nesigurna Milanova obrana još je jednom na sceni kada Maldinijevo loše dodavanje presijeca Gerrard i daje za Kuyta u 16-ercu, ali njegov udarac blokiraju Talijani koji su se pobacali ispred lopte. Milan igra očajno, igrači se skrivaju po terenu, Inzaghi se ne vidi, trener mora mijenjati, i onda - Milan.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Posljednja minuta prvog dijela, Kaka u gužvi prima loptu na vrhu 16-erca, a Xabi Alonso stavlja pištolj na sljepoočnicu svom klubu. Ruši Kaku, Pirlo iz slobodnjaka puca pored živog zida, lopta pogađa u rame natrčalog Inzaghija, Reina je prevaren i Talijani ničim izazvani vode 1:0. ovoga puta, bajkovitog preokreta nije bilo.

Drugi dio vidio je prvu šansu u 56. minuti kada u dosta sumnjivoj situaciji Kaki sviraju zaleđe, a mladi veznjak već je bio oči u oči s Reinom. Čak ni vađenje izgubljenog Zendena nije pomoglo, pošto Harry Kewell s tek jednom utakmicom u nogama nakon ozljede nije još na nivou. Kad već Englezi ne mogu, onda im Talijani moraju stvarati šanse, a jednu sjajnu sredio im je Gattuso dodavši loptu ravno u noge Gerrardu, no on iskosa lijevom nogom daje priliku Didi za laganu obranu.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Milan je potom jednostavno umrtvio igru, zacementirao sve ispred Dide i čekao kraj. Englezi sve nervozniji, pokušali su na silu i zato su kažnjeni šest minuta prije kraja, kada Inzaghi prima sjajnu loptu od Kake u for i lako matira Reinu za 2:0. Ovoga puta nema spasa, kruna ide na čizmu. Ipak, u zadnjoj minuti Kuyt je glavom nakon kornera pružio svojima nadu u nemoguće. No, nije pomoglo. Arbitar je mahnuo, spustio zastore, i okrunio novog europskog kralja. Kralj je mrtav, živio kralj.

Liga prvaka, finale, 23.5.2007:
Milan - Liverpool 2:1 (1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!