Nogomet

Jedinstvena liga pun pogodak

Branimir Korać • četvrtak, 24.05.2007.

Na kraju sezone 06/07 može se s pravom reći kako je spajanje dvije skupine Druge HNL bio pun pogodak. Porast kvalitete i zanimanja za drugi razred hrvatskog nogometa može radovati svakog zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Više gledatelja, veća kvaliteta, medijsko praćenje, sve je to podiglo Drugu HNL na razinu više nego što je bila prethodnih sezona...

Jedinstvena Druga HNL sa 16 klubova pokazala se pogotkom. Vjerojatno bi bila i veća koncentracija kvalitete da je primjerice tu bilo 12 klubova, no obzirom na Prvu HNL s 12, premalo je 12 klubova u Drugoj HNL. Da je interes već ove sezone naglo porastao za ovu ligu, dovoljno govori i angažiranost lokalnih televizijskih postaja koje su otkupile prava na prijenose susreta te su i gledatelji van onih mjesta koji nemaju drugoligaše mogli svjedočiti o kvaliteti nogometa.

Što se tiče same kvalitete igre, jasno je da to nije onaj vrh, no teško se oteti dojmu da dobar dio gornjeg dijela ljestvice bez problema može konkurirati aktualnim prvoligašima i ne glumiti kantu za napucavanje. Istina, tu bi spadalo možda prvih pet-šest momčadi, ali da određena kvaliteta postoji – postoji.

Ove sezone u ovom rangu natjecanja našao se i niz iskusnih prvoligaških igrača koji su manje-više ispunili očekivanja i bili nositelji igre svojih momčadi. Inter, Zadar, Croatia Sesvete, Pomorac prije svih, uzdali su se u igrače koji imaju iza sebe i zapažene role u našem elitnom rangu. Zaprešićanima i Zadranima takve akvizicije su se pokazale uspješnima, Sesvećani su na mahove igrali također vrlo dobro, dok tek Kostrenjani ne mogu sezonu označiti najvišom ocjenom.

Inter i Zadar na putu povratka

Tko gdje?

1. Inter 68*


2. Zadar 65**

3. Croatia Sesvete 59
4. Hrvatski dragovoljac 58
5. Solin 53
6. Imotski 44
7. Belišće 42
8. Pomorac 42
9. Vukovar '91 35
10. Naftaš Hašk 35
11. Mosor 35
12. Marsonia 34

13. Moslavina 33***
14. Koprivnica 29***
15. Bjelovar 18***
16. Čakovec 16***

* Prva HNL
** Kvalifikacije za Prvu HNL
*** Treća HNL

Prva HNL niz sezona nije se mogla zamisliti bez Intera i Zadra. Stalni prvoligaši doživjeli su i teške dane, ispali u Drugu HNL, no na putu su brzog povratka. Inter je ispao sezonu nakon što je bio do posljednjeg kola u borbi za naslov. Uslijedilo je europsko ispadanje od prejake Crvene zvezde, u Prvoj HNL dolazio je poraz za porazom i strmoglavo se palo s vrha na dno. Međutim u Zaprešiću nisu očajavali, složili su momčad sposobnu za povratak i to i učinili. Zadrani pak nikada nisu bili sami vrh hrvatskog nogometa, ali opet bili su dugogodišnji član Prve HNL i za sve neugodan protivnik. No i oni su ušli prije dvije sezone u probleme te napustili Prvu HNL. To ispadanje potvrdili su na najružniji mogući način, farsom u Maksimiru gdje su ostali bez dovoljnog broja igrača i utakmica nije niti završena. Prošlu sezonu iskoristili su za stabilizaciju da bi ove sezone izborili plasman u kvalifikacije za popunu Prve HNL gdje ih čeka Pula.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Inter je dosta nade položio u starije igrače koji su već ranije mahom nosili njegov dres. Poznata imena poput Petra Krpana, Veldina Karića, Damira Krznara uz dodatak niza igrača koji su također već igrali u Prvoj HNL, trebali su biti garancija za povratak u najviši rang. Dinamo je pomogao posudbom talentiranih Lovrena i Šarića prije svih, no ime koje je iskočilo i potvrdilo kvalitetu je svakako Davor Kukec. Tehnički sjajan, odličan izvođač slobodnih udaraca, ove sezone se posve afirmirao i bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u Prvoj HNL. Veliki doprinos uz već nabrojane dao je i Bernard Gulić koji je s 19 pogodaka prvi strijelac kluba i na diobi drugog mjesta na ljestvici strijelaca kompletne Druge HNL. Možda će netko reći kako Inter ne igra nezaboravan nogomet, ali na kraju se ipak zbrajaju bodovi, a ne dojmovi.

Zadrani su u prvom dijelu sezone igrali uz prilične oscilacije, često su izvještaji započinjali sa sjajnom igrom u prvih 45 i očajnom u drugih 45 minuta, međutim, bilo je i to dovoljno za održavanje u samom vrhu i na kraju borbu za ulazak u Prvu HNL. Iza njih je svakako zanimljiva sezona, bilo je tu neizvjesnosti u borbi za vrh, ali bilo je i afera bez kojih naš nogomet očito ne može. Tako je vratar Subašić jedno vrijeme bio u prvom planu zbog navodnog prisiljavanja na potpis ugovora, imala je tu i policija posla, međutim na kraju je završilo tako da je Subašić prijateljski sve oprostio i vratio se u prvih 11. Uslijedile su insinuacije u završnici prvenstva kako je nekolicini igrača Moslavine ponuđen novac za slabije zalaganje u međusobnom susretu, ali ništa nije dokazano i sve je završilo na par novinskih redova. No ono što je najvažnije, Zadar je u prilici izboriti nastup u Prvoj HNL i to je izborio na travnjaku, a ne za zelenim stolom. Ove sezone posve se afirmirao mladi Mitrović koji je član naše juniorske reprezentacije, zatim trener Zebić mogao se pouzdati i na iskusne Suraća, Mujdžu i Terkeša kao i Tomasova te opasnog strijelca Burčula. Puljanima u kvalifikacijama neće biti lako jer bez obzira što u kvalifikacije ulaze kao aktualni prvoligaš, nismo baš sigurni da su kvalitetniji od ovog Zadra.

Južnjaci kvalitetniji

Spajanje dvije skupine Druge HNL u jedinstvenu Drugu ligu na kraju je dokazalo ono što se pretpostavljalo i prije početka ove sezone. Nekadašnja južna skupina kvalitetnija je i jača od sjeverne što potvrđuje i sam pogled na ljestvicu na kraju sezone. Među prvih osam, dakle u gornjem dijelu ljestvice, našao se samo jedan klub iz slavonske skupine i to Belišće koje drži pristojno sedmo mjesto. U donjem dijelu u društvu sjevernjaka nalaze se tek Naftaš, Mosor i Moslavina, a i Naftaš i Moslavina su na rubnom dijelu južne skupine.

Upravo tih osam iz gornjeg dijela ljestvice gotovo da nisu niti u jednom trenutku strahovali za ostanak, izdvojili su se bodovno i kvalitetom dok je u donjem dijelu do posljednjeg kola bilo neizvjesno. Već devetoplasirani Vukovar '91 sve do kolo-dva prije kraja nije bio siguran da će ostati u Drugoj HNL.

Dragovoljci loserski, Sesvećani žale za početkom

Hrvatski dragovoljac nosi titulu losera godine. Momčad pod vodstvom Gordana Ciprića bila je u igri za barem kvalifikacije sve do tri kola prije kraja, u nekim dijelovima sezone bili su i na vrhu ljestvice, ali poraz u Sigetu od Vukovara dugo će pamtiti. Očekivali su rutinsku pobjedu i onda upisali neočekivani poraz 2:0 koji im je oduzeo nadu u povratak u elitno društvo. Mlada ekipa uoči drugog dijela sezone pojačala se klasnim napadačem Ivanom Lišnićem, afirmirala u prvom dijelu sezone nekoliko mlađih igrača, ali u završnici prvenstva nije izdržala.

S druge strane Croatia Sesvete igrala je sjajno drugi dio sezone, no slabe igre iz prvog dijela odnijele su im mogućnost povijesnog plasmana u Prvu HNL. Iskusna ekipa predvođena Vladom i Antom Petrovićem, Pilipovićem, Čižmekom, igračima koji jako dobro znaju što je vrhunski prvoligaški nogomet, mogla je i više napraviti. Kada im dodate i paklenog strijelca Zdravka Popovića koji je odigrao sezonu u eduardovskom stilu i završio ju kao najbolji strijelac (30 golova) s više od gola po susretu, jasno je da Sesvećani imaju za čim žaliti.

Slika 3 od 4.
Foto: Sandro Donda

U igri za Prvu HNL dugo su bili i Solin i Imotski, no niti oni nisu izdržali. I jedni i drugi su se tu pomalo neočekivano našli. Imoćani su u euforičnom izdanju odradili prvi dio prvenstva, bili su hit lige predvođeni nekolicinom Brazilaca, ali u drugom dijelu sezone zaredali su s lošim rezultatima, promijenjen je i trener, ali rezultatskih pomaka nije bilo. Kada su i sami postali svjesni da im eventualna senzacija i ulazak u Prvu HNL bježi, nije više bilo niti pravih igara i zalaganja te su od kandidata za prvo mjesto pali na šesto mjesto s 24 boda zaostatka. Solinjani su završili poziciju iznad s devet bodova više i titulom jednog od najtežih gostujućih terena u ligi.

Pomorcu nije pomogao angažman niza iskusnih prvoligaških igrača (Milinović, Karabogdan, Prpić, pa čak i Sunara…). Prevelike oscilacije od samog početka sezone nisu dozvolile da se ispune ambicije kluba, a one su bile borba za Prvu HNL. Mijenjali su se treneri, krenulo se u sezonu ambiciozno s Nenadom Gračanom, bio je tu i Igor Pamić, ali prave igre i rezultata nije bilo. Dok Pomorci mogu sezonu označiti neuspješnom, Belišćani mogu biti zadovoljni. U Kupu su napravili maksimum, bili na sekundu do iznenađenja na Poljudu, u prvenstvu su svima bili neugodan protivnik i to je za njih sasvim dovoljno da budu zadovoljni ovom sezonom.

Nekonkurentni duet

Vukovar, Naftaš, Mosor i Marsonia i iduće sezone imat će status drugoligaša. Praktički od prvog kola bili su u borbi za ostanak svjesni kako su im bodovi potrebni isključivo za to. Misija je ispunjena i imaju razloga za zadovoljstvo. Nešto više od same borbe za ostanak nisu niti očekivali, a čini se niti pokušavali ostvariti. No za nešto više potrebna je i kvaliteta više što ove momčadi nisu imale.

Moslavina je do posljednjeg kola bila u igri za ostanak, ali nije ga uspjela ostvariti. Ovo im je bila prva sezona u društvu drugoligaša i na kraju ipak njihovo ispadanje nije neka velika senzacija. Koprivnica je pak bila još nešto slabija i također putuje u niži rang, a posve nekonkurentni bili su Bjelovar i Čakovec.

Slika 2 od 3.
Foto: Sandro Donda

Bjelovar je svjestan da putuje u niži rang pomladio momčad i ipak izbjegao posljednju poziciju koju je čvrsto uzeo Čakovec, uvjerljivo najslabija momčad lige. Čakovčani će dugo pamtiti četvrti ožujak kada su popili desetku u Sigetu, u 15 gostujućih susreta uhvatili su svega tri boda i to još u listopadu prošle godine kada su uhvatili na spavanju Belišće te posve zasluženo putuju u niži rang.

Gledanost u porastu

I dok smo proteklih sezona uredno viđali u izvještajima po 100-200 gledatelja po susretu Druge HNL, ove sezone nerijetko je i više od tisuću zainteresiranih pratilo susrete. Tako je Imotski u domaćim susretima pratilo u prosjeku više od 1000 gledatelja, a vrlo blizu toj brojci bili su i Hrvatski dragovoljac, Zadar i Marsonia. Najzanimljiviji gost bio je Inter dok je najmanje interesa kako kod svojih, tako i kod protivničkih navijača, budio Bjelovar. Tek nešto više od 300 gledatelja u prosjeku ukupno (kao domaćin jedva 250).

Što očekivati i čemu se nadati u slijedećoj sezoni? Idealno bi bilo kada bi ove momčadi koje su zadržale status drugoligaša u najmanju ruku zadržale i istu kvalitetu. Kada bi ovosezonski trećeligaši koji popune Drugu HNL podigli kvalitetu, a ne samo broj. Kada bi Zadar ili Pula krenuli prema naprijed, a ne posve potonuli ne izborivši Prvu HNL. Da li će tako biti, vidjet ćemo. Iskreno se nadamo – da. Kvalitetna Druga HNL svima je potrebna.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!