Ostali sportovi

UFC borba godine večeras u Las Vegasu

Marin Radovan • subota, 26.05.2007.

Ovog vikenda u Las Vegasu će se održati dvoboj za prvaka UFC-a u poluteškoj kategoriji. U revanšu iz 2003-e borit će sa sadašnji prvak Chuck "The Iceman" Liddell i izazivač Quinton "Rampage" Jackson...

Najpopularniji UFC borac današnjice Chuck Liddell ima u karijeri 20 pobjeda i samo tri poraza. Bazični sport mu je kick-boxing, ali je pored toga i jako dobar u hrvanju, brazilskoj jiu-jitsi te je i crni pojas u više disciplina karatea. Već u svojoj drugoj profesionalnoj borbi se sukobio sa legendarnim brazilskim pionirom slobodne borbe Jose Landi-Jonsom te je nakon 30 minuta borbe pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom. Nakon tog meča u Brazilu, Liddell je doživio svoj prvi poraz u borbi protiv Jeremy Horna.

Nakon te borbe Liddell je nanizao deset pobjeda zaredom i bio je priznat kao izazivač broj jedan za UFC titulu, ali mu tadašnji prvak Tito Ortiz nije želio dati priliku za borbu, konstantno donoseći nove razloge otkazivanja borbe. Zbog toga menadžment UFC-a je stvorio prijelaznu titulu prvaka te su se za nju borili Chuck Liddell i legendarni Randy Couture na UFC-u 43. Couture je dominirao u borbi te je zaustavio Liddella u trećoj rundi tehničkim nokautom.

Uslijedio je put u Japan, gdje je Liddell nastupio kao UFC predstavnik na jakom Prideovom Grand Prix turniru. U prvom krugu je nokautirao nizozemca Overeema, ali ga je već u sljedećem krugu zaustavio "Rampage" Jackson, borac s kojim će Liddell ovaj vikend ponovno odmjeriti snage. Nakon tog turnira Liddell je uzeo stanku od 5 mjeseci i vratio se u UFC pobjedama protiv prije spomenutog Ortiza i veterana slobodne borbe Vernona Whitea. U međuvremenu je Couture zaustavio Ortiza, te je tako postao apsolutni prvak poluteške kategorije i sve je bilo spremno za revanš između njega i Liddella.

Do borbe je došlo na UFC-u 52, gdje se Liddell osvetio Coutureu nokautiravši ga u prvoj rundi. Uslijedio je još jedan revanš na UFC-u 54 gdje se Liddell osvetio Jeremy Hornu za poraz rano u karijeri. Nakon te borbe Liddell je ponovo nokautirao Couturea, zatim opasnog Brazilca Renata Sobrala te na kraju 2006-te Ortiza i time je potvrdio da je najbolji poluteškaš na svijetu.

Nasuprot Liddellu će stajati opasni Quinton "Rampage" Jackson, borac koji dosad u karijeri ima 26 pobjeda i 6 poraza. Bazični sport mu je hrvanje, ali je u međuvremenu napredovao u izuzetno opasnog kick-boksača, te ima 2 pobjede po K1 pravilima u Japanu.

Priznanje kao jedan od najboljih poluteškaša današnjice Rampage je zaradio impresivnim nastupima u Japanu gdje je prvi puta dobio priliku na Prideu 15. Do tog trenutka se borio u raznim organizacijama po SAD-u i skupio je 10 pobjeda te jedan poraz. Za svoj prvi nastup u Japanu je doveden kao osoba koju bi japanska legenda Kazushi Sakuraba trebala impresivno pobijediti, no Rampage je pružio odličan otpor i nekoliko puta ozbiljno zaprijetio Sakurabi, ali je na kraju ipak izgubio gušenjem od iskusnog Japanca. Uslijedile su dvije brze pobjede nokautom i kontroverzan poraz od Daijira Matsuia diskvalifikacijom nakon što ga je Rampage slučajnu udario u prepone, a Matsui "nije" mogao nastaviti.

Nakon toga je uslijedio niz od 7 pobjeda, od kojih je zadnja bila protiv sadašnjeg protivnika Liddella u polufinalu Prideovog Grand Prixa. U finalnoj borbe je Rampage izgubio od tadašnjeg Pride prvaka Wanderleia Silve.

Uslijedile su dvije pobjede protiv Minowe i brazilca Arone te revanš sa Silvom u kojem je opet Rampage izgubio. Nakon tog poraza Rampage je uzeo pauzu od par mjeseci, i nespreman ušao u borbu sa Murilom Ruom, ali je uspio pobijediti diskutabilnom podijeljenom sudačkom odlukom. Ubrzo nakon toga imao je borbu s Murilovim bratom, Mauricom Ruom, borba u kojoj je Rampage pretrpio težak poraz nokautom, i «zaradio»lomove na nekoliko rebra. Nakon tog poraza Rampage je uzeo podužu pauzu, a kad se vratio uslijedile su dvije dobre pobjede u Prideu nad Yokoiem i Sikom. To su Rampageu bile zadnje borbe u Prideu.

Nakon tih borbi, Rampage je potpisao za američki WFA i u prvoj borbi za novu organizaciju, Rampageu se suprotstavio srebrni olimpijac u hrvanju Matt Lindland. Nakon poprilično izjednačene borbe, pobjedu je odnio Rampage podijeljenom sudačkom odlukom. Ubrzo nakon toga UFC je kupio WFA organizaciju i sva prava na njihove borce, te je Rampage imao svoj UFC debi na UFC-u 67, protiv Marvina Eastmana, osobe koja je nanijela Rampageu prvi poraz u karijeri. U ovoj borbi je Rampage ipak bio bolji, te je odnio pobjedu nokautom u drugoj rundi. Sad slijedi borba protiv Liddella, prvaka UFC-a na UFC-u 71.

Da bi pobijedio Rampage mora konstantno tražiti klinč, biti discipliniran u stojci i čekati borbu u parteru gdje bi mogao ugroziti Liddella. Liddell mora raditi što i uvijek radi, kružiti oko protivnika i čekati priliku za nokaut. S obzirom na posljednjih par borbi svi daju prednost Liddellu, ali je Rampage izuzetno opasan borac tako da njegova pobjeda nebi bila nikakvo iznenađenje.

Ovo je izuzetno važna borba za oba borca. To je prilika Liddellu da pobijedi Rampagea i tako revanšira sve svoje poraza (već se revanširao Coutureu i Hornu), a istovremeno je to prilika Rampageu da se dokaže još jednom i napokon postane prvak svijeta u slobodnoj borbi. Borba će se održati u jutarnje sate ove nedjelje, i bit će dostupna jedino na PPV kanalima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!