Košarka

"Boobie" odveo Cavse u NBA finale

Bojan Poturica • nedjelja, 03.06.2007.

Cleveland Cavaliersi plasirali su se u finale NBA doigravanja nakon što su u šestom susretu predvođeni novakom Danielom Gibsonom stigli do pobjede nad Detroit Pistonsima. To će Cavaliersima biti prvi nastup u NBA finalu u klupskoj povijesti...

Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 98:82

Nevjerojatan je taj LeBron James. Kad je stigao u ligu prije četiri godine, Cavaliersi su bili gubitnička momčad. Iduće su godine stigli do doigravanja, a prošle su sezone u polufinalu Istoka poraženi od Pistonsa nakon što su imali vodstvo 3-2. LeBronu i njegovim Cavsima se ove sezone taj slučaj nije ponovio. 22-godišnje igračkio čudo je u šestom susretu upisalo 20 koševa, 14 skokova i osam asistencija, ali njegov učinak nije bio ključan za pobjedu.

Junak susreta bio je Daniel Gibson, 21-godišnji novak koji je protekle sezone studirao na Texasu te su ga skauti nazivali "poor-mans" Ben Gordon, točnije slabija verzija bek-šutera Chicago Bullsa. Gibson je na velikoj pozornici sinoć zablistao u punom svjetlu te je odigrao utakmicu života i postigao 31 koš, od čega čak 19 u ključnoj posljednjoj četvrtini koju su Cavaliersi dobili 31:16 nakon što su prve tri četvrtine protekle u izjednačenoj igri obje momčadi.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Ovo je poput sna. Ovo je vjerojatno najbolji osjećaj koji sam imao u cijelom životu", rekao je LeBron koji se obratio i navijačima: "Ovo je najbolja stvar koja mi se dogodila u životu. Ali, ovdje nećemo stati." James i Cavaliersi će prvu utakmicu finala protiv San Antonio Spursa odigrati tek u četvrtak, 7. lipnja. Dotad imaju dosta vremena za fizički oporavak.

U ovom susretu Cavaliersi su imali 53 skoka, naspram 33 skoka Pistonsa koji se drugu godinu zaredom nisu uspjeli plasirati u finale. Prošle sezone na putu im se našao Miami Heat. Richard Hamilton (29 koševa) je bio prve ime gostiju. Rasheed Wallace (11 koševa) je isključen u zadnjoj četvrtini nakon što mu je dosuđen šesti prekršaj. Nakon toga je Wallace dodao "soli na ranu" te je dobio i tehničku pogrešku i bilo je jasno da su Pistonsi gotovi. Chauncey Billups je zabio samo devet koševa. Kod Cavsa je osim Gibsona i Jamesa, solidno odigrao Zidrunas Ilgauskas (11 koševa, 12 skokova).

NBA doigravanje, finale Istočne konferencije, šesta utakmica:
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 98:82 (4-2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!