Kvalifikacije za EP 2008., 06.06.2007., Zagreb, stadion Maksimir, gledatelja: 33.000
Suci: Luboš Michal (Slovačka)
Hrvatska
Hrvatska
0:0(0:0) Rusija
Rusija

Heroji i kukavice

Tomislav Pacak, Marin Vuković, Dario Dodić • srijeda, 06.06.2007.

Hrvatska i dalje dobro stoji u utrci za EP-om 2008., no mogli smo biti i puno zadovoljniji nakon večerašnjeg sraza s Rusima. Hrvati su, naime, u potpunosti nadigrali goste koji su ambiciozni bili samo na jeziku, dok su na terenu pokazali - ništa. Šteta, zaista šteta što dobra predstava "kockastih" nije nagrađena s tri boda, no osim što je Maksimir ostao neosvojiva tvrđava, ostali smo favorit skupine za odlazak u Austriju i Švicarsku...

Rusija
Hrvatska
Rusija
11
(do 8')
19
(do 66')
18
(do 84')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
16
Vjačeslav Malafejev
22
Aleksander Anjukov
2
Vasilij Berezucki
27
Aleksej Berezucki
5
Sergej Ignaševič
28
Viktor Budjanski
(do 46')
20
Igor Semšov
18
Jurij Žirkov
10
Andrej Aršavin
23
Vladimir Bistrov
(do 61')
11
Aleksander Keržakov
(do 74')
Pričuvni igrači
7
Dmitrij Torbinski
46'
9
Ivan Saenko
61'
26
Dmitrij Sičev
74'
Trener
Guus Hiddink

U veličanstvenoj atmosferi prepunog i nikad "kockastijeg" Maksimira, Hrvatska i Rusija odigrali su još jednom 0:0. Nema dvojbe da rezultatom puno zadovoljniji mogu biti gosti koji su odigrali iznimno obrambeno, gotovo kukakvički, dok Hrvatskoj ostaje žal za propuštenim prigodama, kojih je bilo dosta.

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Prvi dio u potpunosti je protekao u znaku večeras plave Hrvatske, no Bilićevi izabranici nisu uspjeli pronaći put do mreže Malefejeva. Uz snažan huk s tribina, Hrvati su snažno krenuli, a svakom minutom bivalo je jasnije kako ambiciozne najave Rusa kako će u Zagrebu igrati na pobjedu - ne piju vodu. Hiddinkova momčad se, naime, očigledno orijentirala na obranu i eventualne kontranapade u kojima bi Keržakov i Aršavin ugrozili Pletikosu. U prvom dijelu takvih situacija nismo previše vidjeli, zahvaljujući i čvrstom obrambenom bedemu predvođenom Šimićem i Robertom Kovačem.

Već u prvoj minuti je Eduardo pucao glavom nakon slobodnog udarca (pored gola), Hrvatska je odmah pokazala da želi sva tri boda. Nažalost, u osmoj minuti Bilić je bio prisiljen povući prvi potez - Darijo Srna morao je napustiti teren zbog ozljede, a priliku je dobio Jerko Leko koji je solidno odradio svoju zadaću.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je bila dominantnija momčad, no protiv čvrstih Rusa nije se mogao napraviti neki veliki pritisak. U 10. minuti Kranjčar je dobro izveo korner, Šimunić je prebacio loptu na drugu vratnicu gdje za malo kasne Eduardo i Niko Kovač.

Izvrsni Modrić u 17. minuti oprobava udarac s 25 metara (iznad gola), a Rusi stidljivo prijete četiri minute kasnije preko Keržakova koji puca s ruba šesnaesterca, ali lopta odlazi daleko od hrvatskog gola. Najbolju priliku prvog dijela gledatelji su vidjeli u 23. minuti - Ćorluka je dobro nabacio, Rusi nekako izbijaju ispred Eduarda kojem se lopta vraća, a Dinamov napadač iz teške situacije, iz okreta s pet metara puca iznad gola.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Uslijedio je period igre bez većih prilika, premalo je bilo raspoloženih igrača među "plavima" da bi napravili opasniji pritisak gostima. Briljirao je Luka Modrić, vrlo dobar bio je i kapetan Kovač, no izostao je učinak Nike Kranjčara kojem gotovo ništa nije polazilo za nogom. Olić je, pak, bio standardno rastrčan, ali, nažalost, i standardno neučinkovit.

Prvi dio zaključen je prigodom Olića koji glavom puca iznad gola nakon još jednog upotrebljivog centaršuta Vedrana Ćorluke. 45 minuta dobre igre, ali bez dovoljno opasnih prilika i, na kraju krajeva, bez pogodaka. No, prvi dio je barem pokazao da Rusi nisu "bauk"...

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Valjda na temelju te spoznaje, Hrvatska je furiozno krenula u drugi dio, odigrala vrlo dobrih 15 minuta, stvorila nekoliko dobrih prilika, ali opet je izostala realizacija. Nažalost, to je bilo i sve od dobre igre Hrvatske, posljednjih pola sata osjetio se nedostatak snage, mada je i dalje Hrvatska jedina pokušavala doći do pogotka. Rusi? Rusi su bili potpuno razočaranje, prelasci centar su za goste bili - premija.

Prava je šteta što u tih 15 minuta nismo zabili pogodak, "večerašnji Rusi" teško da bi ugrozili Pletikosu. U 49. minuti Ćorluka nakon Modrićevog slobodnog udarca puca glavom malo pored desne vratnice, a šansu utakmice propustili smo u 58. minuti. Eduardo se spretno dočepao lopte pored čuvara, pokušao prevariti Malafejeva, a udarac pored ruskog vratara bio je preslab, Berezuckij je to stigao izbiti. Eduardo ovakve prilike s lakoćom pretvara u pogodak, ovoga puta Fortuna nije bila na njegovoj strani.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Potom je Kranjčar izveo korner na glavu Šimunića koji parabolom pogađa gredu, a odbijanac nitko ne uspijeva pospremiti u gol. Publika je počela zazivati Mladena Petrića, a izbornik im je želju uslišao u 66. minuti kada je Mladen zamijenio slabog Kranjčara.

Ipak, Hrvatska je tom izmjenom izgubila igrača u sredini terena (povukao se Eduardo), općenito je pao tempo utakmice, a ni sjajni Modrić više nije mogao biti u svakom kutu terena. Rusi su i dalje bili stidljivi, no Hrvatska nije imala dovoljno "dinamita" u nogama za probiti Ignaševiča i ostatak ruskog bloka.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Pokušao je Petrić u 81. minuti (Malafejev brani), a na krilima gromoglasne podrške s tribina, "kockasti" pokušavaju u posljednjih pet minuta "na silu" doći do pobjedničkog pogotka. Hrvatska je zaista svim silama pokušala probiti Ruse (kojima zapravo pobjeda treba više nego Hrvatskoj), ali uvijek se ispriječio neki Rus tamo gdje nije trebao. Tako je u 89. minuti Leko opalio u blok s 15-ak metara nakon dobre lopte Petrića. Usprkos nadoknadi od četiri minute, Hrvatska nije uspjela doći do pobjedničkog pogotka kojeg su igrači i tribine toliko htjele...

Na kraju, možemo samo čestitati Bilićevim momcima na dobroj partiji koja ovog puta nije nagrađena s tri boda. Rusi su tako dva puta izvukli 0:0 protiv Hrvatske, iako su oba puta mogli proći i puno gore. Međutim, najvažnije je bilo ostati neporažen, što je Hrvatska uspjela, i što je ipak stavlja u ugodnu poziciju uoči nastavka kvalifikacija...

Kvalifikacije za EP 2008.:

Hrvatska - Rusija 0:0 (UŽIVO)

EP 2008. - Kvalifikacije - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica
21.11.2007.
Andora0:1Rusija
Engleska2:3Hrvatska
Izrael1:0Sjeverna Makedonija
17.11.2007.
Andora0:2Estonija
Izrael2:1Rusija
Sjeverna Makedonija2:0Hrvatska
17.10.2007.
Sjeverna Makedonija3:0Andora
Rusija2:1Engleska
13.10.2007.
Engleska3:0Estonija
Hrvatska1:0Izrael
12.09.2007.
Andora0:6Hrvatska
Engleska3:0Rusija
Sjeverna Makedonija1:1Estonija
08.09.2007.
Rusija3:0Sjeverna Makedonija
Engleska3:0Izrael
1Hrvatska 1228:8+2029
2Rusija 1218:7+1124
3Engleska 1224:7+1723
4Izrael 1220:12+823
5Sjeverna Makedonija 1212:12014
6Estonija 125:21-167
7Andora 122:42-400

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!