Košarka

Francuski TGV prebrz za Cavse

Kristian Hohnjec • petak, 08.06.2007.

Finale je počelo u stilu koji priliči Amerikancima uz mnogo medijske pompe, bezbrojne vizualne prezentacije i općenito spektakl kao da je riječ o dodjeli „Grammya", a ne košarkaškoj utakmici. U takvom ozračju najbolje se snašao najveći „celebrity" među Spursima Tony Parker...

Omaleni Francuz bio je nerješiv problem za obranu Cavaliersa, budući da jednostavno nemaju igrača situiranog za pokrivanje Parkera. Na početku je Tonyjev "krotitelj" bio Larry Hughes, ali bez previše uspjeha. Potom su ga pokušali udvajati, što je Parker elegantno rješavao dodavanjima na Tima Duncana, da bi na kraju najkorektniji posao odradio LeBron James, ali daleko od adekvatnog da zaustavi francuskog "brzanca". Parker je nepodnošljivom lakoćom dolazio do obruča, a obavio je i više nego solidan posao u razigravanju suigrača, te je prva utakmica definitivno bila njegov "show".

U defanzivnom smislu najzanimljivije je bilo vidjeti na koji će način biti čuvani Tim Duncan, odnosno LeBron James. Cavaliersi nisu ponudili ništa nova u zaustavljanju Duncana, uobičajeno udvajanje nije bilo efikasno ovog puta jer čim bi se Zydrunas Ilgauskas i Drew Gooden skupili oko Duncana otvorili bi mnogo prostora za šutere San Antonija. Dok u prvom poluvremenu Spursi nisu mogli pogoditi "ocean" s perimetra, u nastavku su vanjski šutevi počeli ulaziti i više nije bilo povratka za Cleveland.

Glavni razlog zašto je Cleveland "šaptom pao" je LeBron James, koji je odigrao uvjerljivo najlošiju utakmicu u post-sezoni. Mora se odati priznanje iritantnom Brucu Bowenu koji je uz pomoć visokih igrača Spursa odradio fantastičan posao na ponajboljem pojedincu doigravanja. Slično kao i Detroit, San Antonio je cijelu obranu skupio oko Jamesa i zatvorio mu sve prolaze prema reketu. Zahvaljujući odličnoj individualnoj obrani Bowena i pomoći Duncana koji je kontrolirao reket, LeBron je prvi ubačaj iz igre ostvario nakon 30 minuta utakmice kad se Bowen poskliznuo i pao na parket.

Cleveland je dobio solidnu napadačku dionicu Drewa Goodena i Saše Pavlovića, dok su Spursi posebnu pažnju obratili na Daniela Gibsona. Iako je "Boobie" igrao racionalno i imao par lijepih prodora, Spursi su oduzeli njegovo najvažnije oružje - šut, tek je u završnici postigao devet poena kada to više nije bilo važno.

Ukoliko Cleveland planira biti više od dostojnog protivnika u finalu, trebat će mnogo bolje izdanje Jamesa i Ilgauskasa, no i s njima u najboljoj formi teško će se oduprijeti iskusnoj i superiornoj momčadi San Antonia.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!