Košarka

Spursi prvaci, Parker MVP

Bojan Poturica • petak, 15.06.2007.

San Antonio Spursi osvojili su svoj četvrti prsten NBA prvaka nakon što su u četvrtom susretu nadigrali Cleveland Cavalierse. Najkorisnijim igračem finala proglašen je Francuz Tony Parker...

San Antonio Spursi su postali dinastija. "Mamuze" su osvojile četvrti naslov u posljednjih devet godina nakon što su "pomeli" neravnopravne Cleveland Cavalierse.

U četvrtom susretu Spursi su u Clevelandu slavili 83:82. Nakon što su zaostajali osam koševa početkom posljednje četvrtine, Cavaliersi su otvorili posljednju dionicu serijom 11:0 te su imali vodstvo 63:60 osam minuta prije kraja. No, nažalost po navijače Cavsa, Spursi su odmah odgovorili serijom 6:0. Nakon koša Ginobilija, Spursi su imali 76:69 i tu je utakmica praktički riješena iako je nakon toga Damon Jones pogodio tri slobodna bacanja te je LeBron James zabio tricu, ali je u međuvremenu i Ginobili realizirao četiri slobodna bacanja.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Tony Parker je postigao 24 koša te je proglašen MVP-em finala nakon što je imao prosjek od 24.5 koša i 57% šuta u finalu. Parker je tako postao prvi europski igrač kojemu je to pošlo za rukom. Odličnu utakmicu odigrao je i Ginobili (27 koševa, 5 skokova) koji je postigao 13 koševa u posljednjoj četvrtini. Tim Duncan se zadržao na 12 koševa i 15 skokova.

Kod Cavaliersa LeBron James je upisao 24 koša, deset asistencija i šest skokova, ali je šutirao samo 10-30 iz igre, te tijekom cijele serije nije mogao pronaći odgovor za najbolju obranu lige.

Robert Horry je pak osvojio sedmi naslov prvaka te je prestigao legendarne Michaela Jordana i Scottieja Pippena koji imaju šest prstena. Horry je postao jedini igrač koji nije nastupao za dinastiju Boston Celticsa sa više od šest naslova prvaka.

Svi će se složiti da je ovo finale bilo neravnopravno, a kako je jedan američki kolumnist napisao, Cavsi su vjerojatno naslabija momčad s kojom su se Spursi sukobili u ovom doigravanju (Denver, Phoenix, Utah). Zbog činjenice da je Istok sve slabiji, postoji velika mogućnost da se u skoroj budućnosti promijeni sustav doigravanja po kojemu bi postojala mogućnost da u finalu nastupe dvije momčadi sa Zapada.

NBA finale, četvrta utakmica:
Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 82:83 (0-4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!