Košarka

A sve to zbog kante

Bruno Blumenschein • subota, 16.06.2007.

Nakon priče s ulaznicama, velikog interesa Ciboninih sponzora, zanimljivih epiteta sucima i četiri atraktivne košarkaške utakmice, evo jednog teksta koji priča samo o tome. O zanimljivoj košarci, puno poena, atraktivnim akcijama, borbi Dražena Anzulovića i Ace Petrovića...

Sva sreća da će ljeto biti okupano reprezentativnim bojama jer bi u suprotnom slučaju mogli samo pitati - nema više nakon Cibone i Zadra? Peta utakmica finala će zaokružiti odličnu seriju, koja će okruniti jednu od dvije najbolje hrvatske momčadi za prvake države, a to sve vrijedi manje nego što bi trebalo.

Odlična i zanimljiva košarka, puno poena, atraktivne akcije i borba stratega na aut linijama Doma Dražena Petrovića i Jazina. Dugo hrvatska košarka nije imala toliko aduta za medije, gledatelje i sami za sebe, kao ove sezone. Pogotovo finale između Cibone i Zadra, koje se svelo na posljednju, odlučujuću utakmicu.

Kao što je Davor Kus rekao u najavi: "Kako je vama teško napisati nešto novo, tako je i meni teško reći nešto novo.", ne može se više "izmišljati topla voda". Cibona je u četiri odigrana susreta ponudila lice koje se nije vidjelo u regionalnom natjecanju i Euroligi. Od diplomskog rada "obrane krvavih koljena", prešlo se na "pretrčavanje protivnika". I tako će biti i u posljednjem susretu, tražit će se brzi prijenos lopte Wisniewskog i Kusa, uz dobro trčanje centara, prvenstveno Andrića, Krasića i Wrighta.

S druge strane dolaze Zadrani s drugačijim zamislima. Postaviti igru "pet na pet", a zatim iskoristiti kvalitetu Jure Lalića i Todora Gečevskog. Pravi je paradoks da takva igra najmanje odgovara glavnom igraču momčadi Carlu Englishu. Odlični šuter se muči s postavljenom Ciboninom obranom i umjesto da traži otvorene šuteve iz kreacija Vladovića i Stipčevića, uzima loptu u svoje ruke i pokušava probiti Kusa i Marina Rozića, što nije njegov forte.

Još jednom se otvara priča o igračima iz drugog plana. Cibona je dobila priliku za petu utakmica zbog odlične dionice Marina Rozića, dok će Aco Petrović u Zagrebu očekivati isto od Pankracija Baraća. Strateg Zadrana će se nadati da će Dražen Anzulović još jednom zaboraviti na zonsku obranu, koja je donijela uspjeh u četvrtoj utakmici, ali je u trećoj ostala u svlačionici. Cibona, pak, ne zna da li želi ili ne želi vidjeti tajno oružje Petrovića. Bar da se potvrdi da postoji, pa čak i da bude "samo" match-up zona ili presing preko cijelog terena.

Što trebaju napraviti za pobjedu? Vukovi trebaju brzu tranziciju nakon tvrde obrane za što veći broj laganih poena. Dalmatinci prvenstveno moraju "srediti" glave. Ako još jednom izađu na teren s pretpostavkom da su svi protiv njih i da je smisao košarke pokrasti Zadar, nemaju puno toga tražiti. Ukoliko uspiju u psihološkoj igri pobijediti Cibonu trebaju pametne napade, uz što kvalitetnije zatvaranje motora Zagrepčana, kapetana Kusa. Teško ga mogu u potpunosti zatvoriti, ali ako smanje broj asistencija i otvorenih šuteva, mogu zvati u Zadar da spreme doček.

Posljednji pregled prije utakmice kaže: Kvalitetne i podjednake momčadi - imamo. Treneri koji se ne voli, ali respektiraju - imamo. Dramatični uvod u posljednju utakmicu - imamo. Popunjenu dvoranu - imamo (valjda). Sve je tu, sada još da trojica sudaca izađu čiste glave i još čišćih zviždaljki i možemo početi. Subota, 20:15 sati u Domu Dražena Petrovića. Bar je Kapetan to zaslužio.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!