Košarka

Cibona - Zadar: I purgeri imaju dišpet

Ivor Krapac • ponedjeljak, 18.06.2007.

Na kraju prilično duge i naporne serije u finalu doigravanja hrvatskog prvenstva, košarkaši Cibone pružili su ono najbolje. Inspirirani "cibosi" su u odličnoj atmosferi ispunjenog Draženovog doma bili nekoliko brojeva preveliki za goste iz Zadra i zasluženo došli do krune naslova prvaka...

Završnih 100:62 zapravo govori samo za sebe. Cibona se ukazala na parketu u punoj snazi, a Zadrani daleko od toga, bez ikakve mogućnosti da se ozbiljnije odupru suparničkoj momčadi. Kako je nakon poraza priznao Zadrov trener Aco Petrović, prava prilika njegovih igrača da uzmu naslov propala je uz poraz u izjednačenoj četvrtoj utakmici u Jazinama, nakon čega se nije bilo lako vratiti. "Cibosi" nisu ispustili mogućnost da na domaćem terenu osiguraju odlazak trofeja u svoje klupske vitrine.

Slika 1 od 2.
Foto: FaH

Furiozan Cibonin ulazak u utakmicu uz bijeg do 35:10 rano u drugoj četvrtini, dizanje nakon Zadrovog približavanja zaokruženo s fantastičnim zakucavanjem Chrisa Warrena pred kraj poluvremena, izvrsna domaća trica (12/14) u drugih 20 minuta... Teško je izdvojiti što je bilo u prvom planu visoke pobjede "cibosa", no sve je imalo bitnu ulogu.

Otvaranje susreta donijelo je agresivnu i angažiranu Cibonu u obrani i koncentriranu u napadu, nekoliko puta uz brze protuakcije nakon izgubljenih lopti na startu "zaspalih" Zadrana. Uz raspoloženu domaću momčad, gosti jednostavno nisu mogli očekivati ništa pozitivno s toliko dekoncentracije i napadačkih grešaka, a rezultatski se sve odrazilo serijom "cibosa" od čak 19:0 u bijegu do 21:4 u osmoj minuti. Andrić i Wright su u velikom nizu poentirali pod obručima, dok su se Warren i Kus priključili izvana, s dvije od samo tri trice domaće momčadi u prvom poluvremenu.

Cibonin "tornado" išao je dalje sve do već spomenutih velikih 35:10 u 13. minuti, nakon čega smo konačno dočekali nešto i od suparničke momčadi. Juby Johnson ubilježio je sedam poena u Zadrovoj seriji od 14:0 za smanjenje na 35:24, da bi nešto kasnije, nakon privremenog usporavanja gostujućeg naleta Manceovom tricom za 38:24, Johnson poentirao i u kontri za približavanje do 38:28 u 18. minuti. Juby je napad kasnije promašio otvoreni šut za dodatno smanjenje, a pokazalo se da je to bilo sve od gostujućeg otpora u ovom dvoboju.

Za kraj prvog dijela, stvari je na Cibonin mlin vratio Chris Warren potezom koji se ne viđa svaki dan. A u Ciboninoj dvorani, nije pretjerano reći, ni u svake dvije-tri sezone. Warren je u kutu terena po lijevoj strani uz aut-liniju prvo prošao Juru Lalića, a potom silovito zakucao "u lice" Todora Gečevskog, bez mogućnosti da ga Makedonac u tom spriječi. Bez ikakve dvojbe, bio je to najatraktivniji trenutak utakmice, a nije bio ni nevažan - Cibona je tim Warrenovim zakucavanjem povećala vodstvo na 42:28, da bi Panamac pred kraj poluvremena dodao i dva iskorištena slobodna bacanja za 44:28 na "velikom odmoru".

U trećoj četvrtini započeo je tricaški festival "cibosa". Bariša Krasić "stavio" je čak tri, a Davor Kus, Andrew Wisniewski i Marin Rozić po jednu tricu, dok Zadrani, s izuzetkom Frane Čolaka pod obručem, nisu imali praktički nikakvu reakciju na drugom, napadačkom kraju terena - i nakon 30 minuta na semaforu je već bilo velikih i nedostižnih 74:45 za domaće.

Slika 2 od 3.
Foto: FaH

Iz posljednjih deset minuta ovosezonskog hrvatskog prvenstva vrijedi izdvojiti jedino da su se među Cibonine tricaše upisali i centri Bader i Žuža (potonji za konačnih 100:62), kao i da je Dražen Anzulović u završnici povukao svoje glavne adute na klupu i kraj utakmice dočekao s Tomasom, Morovićem, Manceom, Baderom i Žužom na parketu. Aco Petrović je dotad već potpuno mirno sjedio na svojoj klupi, svjestan da se više ništa ne može promijeniti.

U ujednačenom domaćem sastavu, ovog je puta najefikasniji bio kapetan Kus (18 poena, šest asistencija). Warren je dodao 17, a Krasić i Wisniewski po 13 poena (Wisniewski i uz sedam asistencija), dok se Wright pridružio s 12 poena i 10 skokova. Juby Johnson ubilježio je 15 poena za Zadar, Čolak se priključio s 14 poena i šest skokova, a na startu utakmice raspoloženi Gečevski s 12 poena i sedam skokova.

Lakše je nabrojiti one čiji je učinak nedostajao. Carl English upisao je samo 11 poena uz slabih 3/12 iz igre, pritom dodavši i četiri izgubljene lopte, dok su se u lošu večer s vanjskih pozicija uklopili razigravači Jakov Vladović i Rok Stipčević.

Vladović je jedina dva poena ubacio iz slobodnih bacanja (0/4 iz igre), a imao je samo tri asistencije i čak četiri izgubljene lopte, dok se Stipčevićev nastup može ukratko svesti na - skoro ništa, s tek jednim poenom i 0/7 iz igre (0/6 za tricu). Gosti su se vjerojatno nadali boljem i od Jure Lalića, koji je opterećen osobnim pogreškama odigrao 20 minuta i za to vrijeme ubilježio sedam poena i pet izgubljenih lopti, bez ijednog skoka... Sve u svemu, previše slabih da bi mogli proći sretnije.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!