Nogomet

Mediji o Ligi 16: "Moralno je spriječiti samoubojicu"

Bernard Jurišić • petak, 22.06.2007.

Veliki broj hrvatskih medija komentirao je ili pružio prigodu stručnim osobama iz hrvatskog nogometa da komentiraju najavu širenja 1. HNL na 16 klubova. Iako su od inicijatora ideje paušalno svi proglašeni "manjinom koja ne razumije riječ proces", zanimljivo je primjetiti da su se protiv proširenja odredili praktično svi mediji osim onoga koji ih je svih proglasio manjinom. Na stranu "manjine" danas su se javno svrstala i petorica najuglednijih hrvatskih trenera...

"Spriječiti samoubojicu u nakani da se ubije svakako je moralna i zakonska obveza svakoga tko je to u mogućnosti, no teško je, pa i nemoguće, spriječiti u tome nekoga tko se zaista trudi lišiti se života. A već je uistinu dosadno objašnjavati da je i zašto je 'Liga 16' u suprotnosti s interesima hrvatskog nogometa i zdravog razuma."

Ovaj tekst sukus je zanimljivog arhivskog teksta objavljenog u Vjesniku 2001. godine, kad se također diskutiralo treba li HNL od 12 klubova proširiti na 16. Novinar Marin Šarec tadašnji tekst zaključio je sljedećim rečenicama:

"Lako nam je shvatiti bolesne ambicije pojedinaca i skupina koje smatraju da njihov klub mora igrati u Prvoj ligi, no nemogu'e je shvatiti da ih u tome ne žele i ne mogu spriječiti sportske institucije kojima bi to morao biti posao. Što mislite koliko će u toj ligi sa 16 klubova biti onih koji jedva čekaju kraj sezone kako ne bi morali istupiti iz lige usred prvenstva? Koliko će biti onih kojima će već prije kraja prvenstva po igralištima traktori iscrtati brazde nezadovoljni vlasnici livada na kojima su nikla ta 'prvoligaška zdanja'? Koliko će uopće biti gledljivih utakmica u pretpostavljenih 30. prvenstvenih kola? Postoje već prijedlozi da mediji takvu ligu prate samo objavom rezultata i ligaške ljestvice, dok bi se izvještaji, vjerojatno, prenosili usmenom predajom onih nekoliko stotina gledatelja koji će, iz tko-zna-kojih razloga sve to gledati..."

No, vratimo se u sadašnjost. Nekoliko naših medija objavilo je svoje stavove na temu proširenja HNL-a. Kolumnist Jutarnjeg lista Dražen Krušelj ironičnim je tonom poručio: "Šteta je, zapravo, što na ovu temu Udruga nije organizirala široku javnu raspravu u kojoj bih i ja, ovako lijep i pametan, imao mnogo toga konstruktivnog predložiti. Nitko se, k vragu, nije sjetio predložiti da bi bilo dobro ligu ustrojiti po uzoru na NBA, s tridesetak prvoligaša, tako da napokon ozakonimo podjelu na Sjever i Jug i da doigravanje za prvaka uredimo po konferencijskim načelima. Onda bi Hajduk u konferenciji “jug južno” u finalu sredio Konavljanina. Zadar bi se u skupini “jug sjeverno” tukao s Gospićem za titulu, a dinamovci bi refren “Cigani, Cigani”, umjesto na Poljudu, slušali na gostovanju kod Vinogradara..."

Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista u tekstu pod naslovom "I zdrav razum je protiv Lige 16" između ostalog piše: "Najteže će, po svemu sudeći, proći prijedlog Udruge o povećanju Lige sa 12 na 16 prvoligaša od sezone 2008./09. Naime, zbog procesa licenciranja klubova koje završava tek na proljeće 2008. za povećanje već od sezone 2008./09 nema vremena ako se poštuju važeći statuti HNS-a, Zakona o športu i zdravog razuma."

Robert Junaci iz Večernjeg lista u svom je tekstu napisao: "Zdrava pamet govori da je takva liga nemoguća, za nju nemamo ni financijske uvjete, a ni dovoljno kvalitetnih nogometaša. Razvodnjavanje kvalitete kontraproduktivno je, nikako za boljitak nogomet za koji se, tvrde, zalažu u Udrugi."

Zagrebački dopisnik Slobodne Dalmacije Mladen Bariša u svojem je komentaru istaknuo: "Ideju o 16 prvoligaša zagovaraju prije svega klubovi s upitnom kvalitetom, zaokupljeni egzistencijom. Smatraju kako će u konkurenciji 'puno loših klubova' lakše preživjeti."

Marko Cvijanović u Glasu Istre istaknuo je kako je "namjera je kao i uvijek dobra, ali njezina svrsishodnost u najmanju je ruku vrlo upitna. Ljudi koji zagovaraju sustav sa 16 klubova zaboravili su da su najveći rezultatski nesrazmjeri u povijesti Prve HNL zabilježeni upravo u sezoni kad je prvoligaško natjecanje brojalo najviše klubova."

Protiv proširenja HNL-a izjasnili su se već brojni ugledni nogometni radnici, iako ni jedan od njih (barem do trenutka kad smo pripremali ovaj tekst) mjesto za argumentaciju protiv Lige 16 nije dobio na stranicama medija koji se pohvalio "promoviranjem ideje koju su sa sličnim vizijama prihvatili i u Udrugi prvoligaša".

Ostali mediji već su donijeli brojne negativne reakcije na proširenje, a Glas Istre za mišljenje je upitao petoricu trenutno možda i najvećih hrvatskih trenerskih imena koji nisu podložni "mišljenju nadređenih", jer nisu angažirani u hrvatskim klubovima.

U tom razgovoru Zlatko Kranjčar, Otto Barić, Ivan Katalinić, Tomislav Ivić i Slaven Bilić nisu se složili glede toga treba li HNL imati 10 ili 12 prvoligaša. No svi su jasni u jednom. Liga 16 - nikako.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!