Nogomet

Dinamo, čuvaj se Jeruzalema

Tomislav Globan • petak, 22.06.2007.

Prvak Izraela i potencijalni Dinamov protivnik u 2. pretkolu Lige prvaka, Beitar iz Jeruzalema sprema se za veliki ljetni shopping kako bi spremno dočekao kvalifikacije za najjače europsko natjecanje. Prvo pojačanje već je pred vratima. Riječ je o najboljem vrataru Izraela - našem Tvrtku Kali.

Klub iz glavnog izraelskog grada ove je godine prekinuo dominaciju Maccabija iz Haife te nakon devet godina vratio naslov u Jeruzalem. Sve se u Beitaru iz korijena promijenilo u ljeto 2005. godine kada je ruski multimilijarder Arkadi Gaydamak kupio klub i učinio ga jednim od najbogatijih klubova, ne samo Izraela.

Ruski tajkun želi učiniti sve kako bi se već ove godine domogao Lige prvaka, stoga je u pregovorima s trojicom napadača svjetske reputacije - Savom Miloševićem, Shabanijem Nondom i Martinom Palermom.

Tvrtko Kale pred potpisivanjem je ugovora za klub iz izraelske prijestolnice. To je još jedan korak naprijed u karijeri bivšeg vratara Zadra i Hajduka nakon što je prošle sezone proglašen najboljim vratarem izraelskog prvenstva branivši za tel-avivski Maccabi.

Beitar u izraelsku reprezentaciju daje najviše igrača od svih izraelskih klubova, čak osmoricu, među kojima su najpoznatiji Toto Tamuz, Ben-Yosef i Ben-Shushan.

Zanimljivo, ovaj klub prošle je sezone vodio dobro nam znani Osvaldo Ardiles, no Gaydamak je Argentincem "obrisao pod" odmah nakon ispadanja od bukureštanskog Dinama u 2. pretkolu Kupa Uefe.

Beitar je jedan od potencijalnih Dinamovih protivnika u 2. pretkolu Lige prvaka i bez sumnje najteži mogući. Branku Ivankoviću možda ne bi bilo loše zapaliti pokoju svijeću na Kamenitim vratima da ga ples nyonskih kuglica okrutno ne kazni na toj najosjetljivijoj stepenici na Dinamovom europskom putu. Naime, izgubi li u 2. pretkolu, europska sezona je završena. Kao i njegova epizoda na maksimirskoj klupi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!