Nogomet

Većinska manjina

Tomislav Pacak • subota, 23.06.2007.

Zagovarati Ligu 10 zapravo je vrlo lagan posao: argumenti, činjenice, zdrava logika – sve je to na strani manjeg ligaškog natjecanja. Ono što nije lagano jest shvatiti zašto nas netko uvjerava da je Liga 16 želja većine, kad to jednostavno nije istina. Nije ni lagano shvatiti da li se nogomet igra zbog navijača ili klubova?

Godinama se već stručnjaci, najveći dio medija i gotovo kompletna javnost slažu da je za hrvatsku idealan četverokružni model s 10 klubova. Kad god se u Udruzi potaknulo to pitanje, javnost je aklamacijom prihvaćala ideju Lige 10, otpora gotovo da i nije bilo.

Ništa čudno, vaga s argumentima, sviđalo se to nekima ili ne, uvjerljivo pokazuje na stranu Lige 10. Ovih ćemo dana analizirati svaki uteg zasebno, no možemo ukratko već ovdje početi:

1. Gledanost: ako netko tvrdi da će prosječno više ljudi na Maksimir, Poljud, Kantridu ili Gradski vrt doći pogledati jedan dvoboj s Dinamom/Hajdukom i jedan s Pomorcem, nego dva dvoboja s Dinamom/Hajdukom, onda jednostavno ne razumije.

2. (Ne)koncentracija kvalitete: Osim što Liga 10 uopće nije dobila priliku da to pokaže, isto tako nema niti jednog jedinog logičnog razloga zašto bi više klubova značilo veću koncetraciju kvalitete. To se zove apsurd, a ne argument. Ono što se moramo zapitati jest - kako bi nam tek liga izgledala kada bi kvaliteta bila još raspršenija? Odgovor saznajte u novoj epizodi serije Liga 16! Tu seriju, nadamo se, nećemo gledati...

3. Klubovi su prisiljeni ulagati sredstva u kojekakva pojačanja umjesto u organizaciju kluba, razvoj škole i slično, kako bi ostali u ligi: proziran argument koji je djelomično loše opravdanje za nerad i izostanak strategije razvoja i vizije hrvatskih klubova, a djelomično jednostavno plod gospodarske situacije u zemlji. Kad je klubovima toliko stalo ulagati recimo u razvoj škola, zašto onda u punim sastavima ne dolaze na Dvoransko PH gdje pobjednik dobiva novčanu nagradu koju mora upotrijebiti upravo u svojoj školi? Klub može ulagati u što god želi - NK Zagreb proteklih je godina ulagao u školu, u razvoj svojih igrača, a ne dovođenje tuđih, a sada bere plodove takvog razmišljanja.

4. Mladi igrači mogu se razvijati bez stresa: najduhovitiji i najkreativniji argument, koji jednostavno - ne stoji. Hoćete pritisak? Nema ga nigdje više nego u Dinamu, klubu koji je upravo poharao prvenstvo s hrpom "klinaca", najmlađom momčadi Prve HNL. Stres im izgleda nije smetao. Baš kao ni jako mladoj momčadi Zagreba, kao ni još mlađoj momčadi Varteksa. Modrić, Ćorluka, Tadić, Schildenfeld, Pokrivač, Mandžukić, Vrdoljak, Jertec, Novinić, Rukavina, Kalinić... - preživjeli su stres. Pitanje je politike kluba hoće li takvi dečki dobiti priliku - a ne "stresa" kojem su izloženi. Pita li tko Messija ili C. Ronalda za stres?

Analizirati možemo unedogled, vaga će uvijek pokazivati isto. Barem mi, "manjina", tako mislimo. Naime, Sportske novosti objasnile su nam ovih dana da smo svi koji zagovaramo Ligu 10 u - manjini. Jer, argument kaže, čak 80 posto klubova želi Ligu 16.

Kada bi nekoga bilo briga, onda bi se zapitao zašto je 70 posto Sportnetovih čitatelja radije izabralo Ligu 10? Ili, ako se plašite da smo mi "namjestili" rezultate, zašto je još veći postotak (80%) prikazivala anketa na stranici Prve HNL, prije negoli je naglo zamijenjena? Već i kratki pogled na bilo koji ozbiljan forum otkriva vrlo jasnu istinu - hrvatski navijači ne žele gledati Ligu 16! No, kao da se zbog njih igra...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!