Nogomet

Nemate pojma

Hrvoje Vuković • utorak, 26.06.2007.

Liga 16 ovo, Liga 16 ono, pa malo kružno, pa u trokut, pa u četverokut. Sa sistemom HNL-a igraju se svi i stari i mladi. Mnogi su "poginuli" tražeći bar jedan razlog za proširenje "elitne divizije" na 16 "nogometnih institucija", ali masa je odmah reagirala vješanjem projekta. Istina je - nemate pojma, Liga 16 je zakon...

Da, dobro ste čuli. Šta se čudite? Zar nitko ne vidi da je Liga 16 jedini put za spas hrvatske ekonomije, procvat turizma i ulazak u Europsku Uniju? Čim se ubace još četiri kluba kreće med i mlijeko u potocima; ma zaboravite potoke, Savo, Dravo, Dunave, bježite iz korita. Stiže instant Liga, jača i od najezde skakavaca u ljetnoj žetvi. Makar, ni ti skakavci nisu tako loša stvar, bit će mjesta za nove terene, svaka kuća će imati igralište, djeca će trenirati iza štale, dan i noć, noć i dan, i hop! Direktno u Barcelonu. A odšteta ostaje na imanju. Već u startu ne treba ti "menadžer", mutne transakcije i postoci. Jedan problem manje.

A tek procvat turističke zajednice i projekta "Lijepa naša Hrvatska". Horde navijačkih obitelji odlazile bi na gostovanja diljem domovine po pitoresknim prvoligaškim selima i napravile "bum" ruralnoj ekonomiji i lokalnim gostionicama. Spojite rafting i utakmicu u Gornjem Nedelišču, upoznajte vrhove Velebita i sudjelujte u sanjkanju po terenu NK "Planinar". Divota. I sve to bez stresa, uz garantiranih 0:4 na poluvremenu i kuhano vino. I dobro kome onda odgovara ova luđačka ideja? "Ubojica" Mladosti 127, Dubrave, TŠK-a i sličnih?

Vezane vijesti

Normalno, svima koji strahuju i plešu na rubu Prve lige te nekolicini ambicioznih u Drugoj. Što je najgore od svega, niti Hajduk niti Dinamo nisu lupili šakom po stolu. I tko je sad tu lud? Ama baš nitko. Pametniji su od nas, to je sigurno. Životopis igrača puno ljepše izgleda kada mu piše Prva liga, ma kakva ona bila; bude li sreće Austrijanac i Švicarac kupovat će preko videa, dati euro, dva više i lokalni gazda kluba/gostionice/mesnice i pekare isplatio je sve uloženo u farbanje klupa, postavljanje živice zbog divljih svinja i montažnu tribinu.

I tu leži bit problema. Prvo da se ja namirim, zaradim i to sve utrostručim i tek onda ću urlati o stavljanju ruke u vatru za poboljšanje kvalitete Lige, poštenijim sustavom i razvijanjem talenata. Gospodo draga, od drveća ne vidite šumu. Tavorenjem na dnu anemične Prve lige mažete oči sami sebi. Zar je moguće da vam je lakše i unosnije brčkati se u mulju deset godina, nego zasukati rukave i preko Druge lige organizirati klub kako spada? Naravno da je moguće. Sakrijmo probleme ispod hrpe govana koje su ostavile krave na vašim "nogometnim" travnjacima i možda nitko ne ugazi. Bar dok vama na vratima piše direktor.

Slabljenjem lige, tj. njenim širenjem normalno da pada kvaliteta, a shodno tome više ne trebate toliko dobrih imena za ostanak; o Europi je teško sanjati, o tom nek se brinu onih četiri, pet pri vrhu. Manje novca igračima, više meni. Eh, da me sad vidi profesorica iz matematike, ne bi me više slala na popravni. A upravo to je dobio hrvatski nogomet. Popravni ispit, još jednu šansu da prepiše pravu formulu iz udžbenika. Nažalost, štemerima iz zadnje klupe je svejedno, čak i da ponavljamo razred.

Uz sve probleme koji taj jadni HNL ima; derutne stadione, loše trenere, podmitljivost u svim kategorijama, dvije europske utakmice godišnje, polu-proizvode, mi gladujemo za još više takvih "obiteljskih klubova" kojima rok trajanja istekne za dvije, tri godine. Al' eto, nek nam piše Prva liga. Razumijem, teško je "prodati" Ligu 16 kad nemaš niti jedan dobar argument, pa ideš okolo, naokolo, pljuješ po Ligi 12, Ligi 10, stadionima, korupciji...i nekako prevariš ljude, proguraš tih 16 veličanstvenih...a nakon pet godina i sramotnih rezultata ponovno im pokušaš podvalit istu ideju, uz nebuloze o "stress-free" natjecanju i cvjetanju i pupanju novih Messija i Ronalda...e to već vrijeđa inteligenciju naroda...

Razlozi za - ima ih, nažalost, svi se kreću prema skrivenim džepovima. A paravan Lige 16 i obećanja o procvatu hrvatskog klupskog nogometa izdržat će do prve jahte. I onda, u divljinu. Ako ništa drugo, ruke trljaju i polu-treneri i kvazi-igrači za koje će sada biti još više mjesta na "travnjacima koji život znače". Ubit će vas ta pohlepa ljudi, ali što je još žalosnije, ubit će hrvatski nogomet.

Znam, znam više vam je dosta tekstova protiv Lige 16. Umaraju vas razlozi, argumenti i statistike koje vire iz svakog "ćoška" monitora. Shvatili ste o čemu se radi i sad samo tupimo pera. No, koliko god vam bilo dosadno čitati o hajci na 16-klubašku tvorevinu, zamislite se samo na tribini za godinu, dvije na jednoj takvoj utakmici, ako prođe ovaj suludi prijedlog. Kakav će to tek horror biti...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!