Nogomet

Stari znanci i velika nepoznanica

Tomislav Globan • petak, 29.06.2007.

Prvi dojmovi nakon ždrijeba prvog i drugog pretkola Lige prvaka, pozitivni su. Jasno je da bi, ukoliko Dinamo ne prođe obje prepreke koje pred njim stoje u narednih nekoliko tjedana, to bila ogromna senzacija. Kako bismo saznali što čeka momčad Branka Ivankovića ovoga ljeta, Sportnet.hr vam pobliže donosi tko su i što su Lenkoran, Domžale i Tirana...

FK Khazar Lenkoran

Slika 1 od 2.

Protivnik s kojim će Dinamo već za manje od tri tjedna otvoriti sezonu 2007/08 azerbajdžanski je Khazar iz grada Lenkorana. Ne sjećamo se je li Dinamo ikada morao tako daleko putovati jer riječ je o gradiću uz samu granicu s Iranom (!) te se geografski nalazi u Aziji. Doputovati do ovog grada s oko 45.000 stanovnika (većinom Iranci) na obali Kaspijskog jezera bit će prava avantura kako za momčad, tako i za one najzagriženije Bad Blue Boyse koji sigurno ni ovaj put neće ostaviti momčad bez podrške.

Netom završena sezona bila je najuspješnija u Khazarovoj povijesti. Prvi su put osvojili naslov prvaka, a tome su nadodali i osvojeni Kup. No, dvoboj s našim prvakom neće im biti prvi izlazak na europsku scenu. Prije dvije godine nastupili su u Kupu Uefe gdje ih je u prvom pretkolu izbacio moldavski Nistru Otaci dvjema pobjedama 3:1 i 2:1.

Momčad im se sastoji uglavnom od domaćih igrača, ali svoje mjesto u njoj su našli i po jedan Francuz, Kolumbijac, Bugarin i Rumunj te čak dvojica Brazilaca. Domaće utakmice igraju na vrlo lijepom novom Gradskom stadionu u Lenkoranu otvorenom prošle godine, kapaciteta 13.000 natkrivenih sjedećih mjesta s rasvjetom.

Termini odigravanja:
prva utakmica - 17./18. srpnja u Lenkoranu
uzvratna utakmica - 24./25. srpnja u Zagrebu

NK Domžale

Iako je nogometni klub Domžale osnovan još 1921. godine, zlatno doba kluba započelo je tek 2002. ulaskom u Prvu slovensku ligu. Postupni razvoj kluba kulminirao je prošle sezone kada su prvi put postali prvacima Slovenije prekinuvši dominaciju Nove Gorice. Tvorac čuda iz ovog malog gradića (s manje od 30.000 stanovnika) u okolici Ljubljane je trener Slaviša Stojanovič koji je na klupi Domžala već pet godina.

Slika 2 od 3.

Premijeru u europskim kupovima imali su pretprošle sezone i odmah su skrenuli pažnju javnosti na sebe. Nakon što su u 1. pretkolu Kupa Uefe deklasirali slabašni Domagnano iz San Marina, u drugom su pretkolu šokirali izraelski Ashdod i izbacili ga nakon dva remija (2:2, 1:1) na golove u gostima. Za proboj u skupine Kupa Uefe trebalo im je čudo protiv Stuttgarta, a ono se umalo i dogodilo jer su nakon poraza 2:0 u Stuttgartu, u uzvratu svladali Nijemce 1:0.

Prošle sezone nisu bili tako uspješni, iako je sve upućivalo na reprizu 2005. godine. Najprije su ukupnim rezultatom 7:0 ponizili bosansko-hercegovačko Orašje, da bi u 2. pretkolu ispali od tel-avivskog Hapoela primivši pogodak u sudačkoj nadoknadi nakon što su u Sloveniju došli s kapitalnom gostujućom pobjedom 2:1. Izraelci su te sezone na kraju prezimili u Europi i ispali tek na proljeće od škotskih Rangersa.

Veliki motiv protiv hrvatskog prvaka svakako će imati Dario Zahora koji je baš ovoga ljeta posuđen iz Dinama u Domžale. U slovenskoj momčadi igra još jedan Hrvat, malo poznati Ivan Knezović, Brazilac Juninho te Nigerijac Sunday Ibeji.

Domžale domaće utakmice igraju na malom, ali modernom stadionu Športni park kapaciteta 3.200 mjesta koji je rasvjetu dobio tek prošle godine. Zanimljivo je da ovaj klub ima čak dvije navijačke skupine - Ravbarji i Ultras Domžale.

KF Tirana

Tirana je najveći i najpopularniji albanski klub. Ove su godine po 23. put postali prvacima zemlje, dok su albanski Kup osvajali u 13 navrata. Prošle ih je sezone dobro upoznao Varteks koji je nakon 1:1 u Varaždinu, u Tirani pao bez ispaljenog metka i izgubio 2:0. U drugom pretkolu Albance je bez većih problema izbacio turski Kayserispor pobjedama 2:0 i 3:1. Sezonu ranije igrali su pretkolo Lige prvaka te su nakon izbacivanja slovenske Gorice (kod kuće nadoknadili 0:2 iz prvog susreta) pali od sofijskog CSKA.

Slika 3 od 4.

Prođu li Slovence u 1. pretkolu, Tirani to neće biti prvi dvoboj sa zagrebačkim Dinamom. Naime, u ljeto 1996. momčad Otta Barića u prvom je pretkolu Kupa Uefe ponizila Albance pobjedama 4:0 u Zagrebu i 6:2 u Tirani.

Momčad trenera Sulejmana Starove velikom je većinom sastavljena od domaćih igrača (nama najpoznatiji Devis Mukaj, nekad igrač Varteksa), a ostatak momčadi čine po jedan Nigerijac, Kolumbijac i Kamerunac.

Domaće utakmice igraju na stadionu Selmana Stermasija kojeg dijele s gradskim rivalima Partizanom i Dinamom. Ne baš impresivno zdanje može primiti 12.500 gledatelja i nije u potpunosti natkriveno.

Termini odigravanja:
prva utakmica - 31.srpnja/1. kolovoza u Domžalama ili Tirani
uzvratna utakmica - 7./8. kolovoza u Zagrebu ili Lenkoranu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!