Tenis

Ivan i Wimbledon se ne vole

Ivor Krapac • petak, 29.06.2007.

Treće kolo će i nakon ove godine biti najbolji rezultat karijere Ivana Ljubičića u Wimbledonu. Prvi hrvatski reket i 15. nositelj Grand Slam turnira na londonskoj travi danas se oprostio na trećoj prepreci uz pad u susretu s Francuzom Paul-Henrijem Mathieuom...

Dobiveni prvi set, držanje do 5:5 u drugom, polusatni prekid zbog kiše i potpuni odlazak meča na suprotnu stranu po povratku na teren. U kratkim crtama i iz kuta gledanja Ivana Ljubičića, tako bi se moglo opisati ono što smo danas vidjeli od prvog hrvatskog reketa. Paul-Henri Mathieu je tijekom većeg dijela meča bio agresivniji, pa i uz cijenu više pogrešaka, no pokazalo se da je, kao što je na travi i inače slučaj, to bio dobar recept za pobjedu i prolaz s konačnih 4:6, 7:5, 6:2, 6:3.

Prvi set riješen je breakom hrvatskog broja jedan već u prvom gemu, u kojem je i Mathieu pomogao slabim startom s dva promašena forhenda. Pokazalo se da je to Ljubičiću bilo dovoljno za početnu prednost u setovima, iako je Francuz u nastavku servirao bez pogreške i reternirao sve bolje, često otvarajući manju ili veću priliku u Ivanovim servis-gemovima. No, sve opipljivo što je Mathieu imao bila je tek break-lopta u šestom gemu, pri zaostatku od 3:2, koju je Ljubo spasio servis-winnerom na prvom servisu.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Početkom drugog seta Ivan je propustio dodatno gurnuti suparnika pod vodu uz dvije neiskorištene vezane break-lopte (15:40) kod 1:1. Mathieuov servis i forhend proradili su kad mu je najviše trebalo, opasnost nije dugo trajala...

Ljubičićevi servis-gemovi također su bili prilično tijesni, ali bez suočavanja s break-loptom, da bi se sve prevalilo na Mathieuovu stranu tek po povratku na teren nakon polusatne kišne pauze. U trenutku prekida bilo je 5:5 i 30:30 na servisu Francuza u 11. gemu, a u nastavku Ivan nije uspio kazniti Mathieuov drugi servis kod već spomenutih 30:30 (retern u mrežu), da bi gem kasnije izgubio koncentraciju, propustio 40:15 i ispuštenim servisom pri zaostatku od 6:5 vratio Mathieua u potpuni egal u ovom dvoboju.

Pad iz završnice drugog nastavio se i u trećem setu. Ljubo je uz nekoliko nekontroliranih bekhenda rano izgubio servis i pao u zaostatak od 3:1, a bilo kakvu šansu za povratak u set izgubio je gubitkom servisa i u osmom gemu, kod minusa od 5:2.

Treći set bio je loš, četvrti nijansu bolji, ali bez ikakvog učinka. Prvi hrvatski reket pamtit će taj dio meča po ukupno osam propuštenih break-lopti. Prve tri stigle su dok je još bio u egalu, s 30:40 u prvom gemu i dvije prednosti dva gema kasnije, a ostatak nakon što se našao u zaostatku gubitkom servisa u četvrtom gemu, pri zaostatku od 2:1. Mathieu je kod 4:2 preživio 0:40, a na servisu za pobjedu kod 5:3 držao je nakon 15:40. Recept za uspjeh - već rečeno, potegnuo je i napao kad god je postalo gusto i kad je bilo najpotrebnije.

Hrvatska je, tako, ostala bez predstavnika u singlu već nakon prvih pet dana, korak do drugog tjedna. Najava je bila dobra, s prošlotjednim Ivanovim naslovom u Hertogenboschu i titulom Ive Karlovića u Nottinghamu, ali potvrdilo se da je Wimbledon nešto sasvim drugo. Ove godine prezahtjevno.

Ljubo se pred kraj dana oprostio i u konkurenciji parova, u kojima na već nekoliko turnira igra s Latvijcem Ernestsom Gulbisom, štićenikom Nikole Pilića. Ljubičić i Gulbis su u prvom kolu sa 6:7(5), 7:6(6), 6:4 i 7:5 izgubili od američko-australske kombinacije Kevin Kim/Robert Smeets.

Jelena Kostanić Tošić i Južnoafrikanac Jeff Coetzee bili su uspješni u prvom kolu mješovitih parova. Hrvatsko-južnoafrička kombinacija ubilježila je 6:3 i 6:1 protiv australskog para Ashley Fisher/Bryanne Stewart.

Tenisači, treće kolo: Mathieu (Francuska) - Ljubičić (Hrvatska, 15) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!