Automoto

Ferrari prekinuo dominaciju McLarena

Ante Kojundžić • nedjelja, 01.07.2007.

Pobjednik osme utrke svjetskog prvenstva u Formuli 1 vožene za VN Francuske je Finac Kimi Räikkönen u Ferrariju koji je pobjedu odnio ispred momčadskog kolege Felipea Masse. Posljednje mjesto na podiju pripalo je McLarenovu vozaču Lewisu Hamiltonu...

Odličan start imao je Räikkönen prešavši odmah Hamiltona da bi dospio na drugo mjesto. Ispred njega utrku je poveo Massa lagano stvarajući prednost nad momčadskim kolegom. Trojac na vrhu vozio se mirno, a iza njihov leđa probijao se Fernando Alonso koji je zbog kvara na mjenjaču tokom kvalifikacija startao u utrku s desetog mjesta.

Španjolac se vrlo brzo našao iza bolida Nicka Heidfelda u BMW-u kojeg je pokušavao preteći, ali nije pronašao načina u prvom dijelu utrke. McLareni su potom prvi krenuli u boks pokazujući da su bili dosta lakši od Ferrarija, a opet im nisu uspjeli konkurirati, što naglašava koliko su inženjeri u Maranellu poboljšali bolid.

Nekoliko krugova poslije u boks je ušao i vodeći Massa prepuštajući vodstvo Kimiju koji ostaje na stazi tri kruga duže i smanjuje zaostatak za Brazilcem. Ipak, nakon izmjene guma i nadolijevanja goriva Räikkönen ne uspijeva izbiti ispred momčadskog kolege.

Natrag u poretku Alonso nakon boksova opet dospijeva iza Heidfelda, ali ga nakon nekoliko krugova uspijeva preteći kroz šikanu. Uskoro aktualni svjetski prvak opet mora u boks i na polovini utrke nadolijeva gorivo koje će mu biti dovoljno do kraja.

Vrijeme je bilo da i Ferrariji po drugi put odu u boks. Prvi je to učinio Massa, dok je Räikkönen opet ostao duže i nanizao par fantastičnih krugova te poslije izlaska iz boksa dospijeva ispred Masse koji je puno vremena izgubio i zbog prometa na stazi. Iako je vodio dvije trećine utrke Brazilcu je pobjedu ispred nosa odnio Räikkönen koji je nakon tog posljednjeg izlaska iz boksa utrku mirno priveo kraju. Fincu je to druga pobjeda u sezoni nakon une uvodne u Australiji.

Treće mjesto osvojio je Hamilton koji nije uspio priprijetiti Ferrarijima iako je pokušao i strategijom tri ulaska u boks. Ništa nije pomoglo, u ovom trenutku Ferrari je brži bolid od McLarena. No, Hamilton neće biti nezadovoljan, povećao je prednost u ukupnom poretku svjetskog prvenstva na 14 bodova ispred Alonsa.

U svojoj povratničkoj utrci nakon velikog sudara u Kanadi, Robert Kubica (BMW) došao je nadomak podija. Poljak uzima četvrto mjesto i fascinira njegova hrabrost kojom je ušao u dvoboj s Hamiltonom u jednom trenutku utrke, vozeći se kotač uz kotač unatoč nesreći koja mu se dogodila u Montrealu.

Kubica je iza leđa ostavio i momčadskog kolegu Nicka Heidfelda koji je većim dijelom utrke vodio bitku s Alonsom i unatoč tomu što ga je sredinom utrke Španjolac i prestigao, Quick Nick je utrku završio na petom mjestu ispred Alonsa.

Solidnu utrku odvezao je Giancarlo Fisichella u Renaultu kojem je pošlo za rukom u zadnjem dijelu utrke zadržati Fernanda Alonsa koji se morao zadovoljiti sa sedmim mjestom unatoč svim pokušajima da napreduje u poretku. Aktualni svjetski prvak puno je vremena izgubio iza Heidfelda što je jedan od razloga zašto nije više u poretku utrke. Prvi bod za Hondu ove sezone osvojio je Jenson Button i najavio pozitivniji smjer za svoju momčad koja je u sezonu krenula katastrofalno.

Kao što je spomenuto ranije, situacija u prvenstvu jako ide u prilog Hamiltonu (64 boda) koji sad ima ugodnu prednost od 14 bodova koliko za njim zaostaje Alonso (50). Na trećem mjestu je Massa s 47 bodova, dok je pobjednik utrke, Kimi Räikkönen skupio 42 boda.

Za samo tjedan dana je VN Velike Britanije na stazi Silverstone, domaćem terenu za vodećeg čovjeka prvenstva Lewisa Hamiltona.

Rezultati utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:30:54.200
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 2.400
3. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 32.100
4. R. Kubica (POL/BMW) + 41.700
5. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 48.800
6. G. Fisichella (ITA/Renault) + 52.200
7. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 56.500
8. J. Button (VBR/Honda) + 58.800
9. N. Rosberg (NJE/Williams) + 68.500
10. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1 krug
11. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
12. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1 krug
13. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug
14. A. Wurz (AUT/Williams) + 1 krug
15. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1 krug
16. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 2 kruga
17. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 2 kruga
Nisu završili:
18. S. Speed (SAD/Toro Rosso)
19. C. Albers (NIZ/Spyker F1)
20. A. Davidson (VBR/Super Aguri)
21. J. Trulli (ITA/Toyota)
22. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!