Zimski sportovi

Hašek još godinu dana u Detroitu

Maja Giljanović • petak, 06.07.2007.

Detroit Red Wings osigurali su glavni ovoljetni cilj: produžiti još godinu dana ugovor s jednim od najboljih golmana u povijesti, Čehom Dominikom Hašekom...

42-godišnjak će u 16. NHL sezoni zaraditi okrugla dva milijuna dolara s tim da će u bonusima, očekuje se, svota narasti do četiri milijuna. Proteklu je, primjerice, sezonu odradio za 750.000 čiste plaće koju su bonusi napumpali do 1.650.000. Hašekov je agent usprkos osjetnom podebljanju ugovora izrazio nezadovoljstvo: "Ne mogu reći da sam presretan, ali na koncu je bitno samo da je Dom zadovoljan. Novac mu nije prioritet i jasno mi je dao do znanja da želi nastaviti u Detroitu."

Hašekova je NHL karijera inače započela 1983. kada ga je draftirao Chicago, a 1992. prelazi u Buffalo u čijem dresu postaje prvi golman u povijesti dvaput proglašen MVP-om lige (1997., '98.). 1999. je bio na vrhuncu s prosjekom od 1.87 primljenih golova po utakmici te je ujedno treći put (od ukupno osam) proglašen najboljim vratarem NHL-a.

2001. Dominator prelazi u Detroit gdje je u briljantnoj prvoj sezoni predvodio Red Wingse do osvajanja Stanley Cupa (postavši prvi vratar u povijesti s asistencijom za pobjednički pogodak u play-offu protiv Carolina Hurricanesa).

Po okončanju sezone odlučuje se na mirovinu, kratkog vijeka, međutim, jer se nakon poraza Detroita u prvoj rundi od Anaheima ekspresno predomislio. Na povratku ga je, pak, morila kronična ozljeda prepona u kojoj je pokazao veličinu odrečući se polovice lukrativnog ugovora, a nakon isteka ugovora vrijednog šest milijuna dolara prelazi u Ottawu.

Godinu dana poslije treći put potpisuje za Detroit te pokazuje da je, ukoliko je zdrav, unatoč godinama još uvijek jedan od najboljih vratara svijeta. Regularnu je sezonu okončao s prosjekom 2.05 usput oborivši vlatiti rekord od 181 minute i 17 sekundi bez primljenog gola. Godina je okončana porazom u finalu Zapadne konferencije od Pataka, kasnijih pobjednika Stanley Cupa.

Reprezentativni uspjesi su, pak, jedna sasvim druga priča; primivši tek šest pogodaka, predvodio je Češku 1998. u osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Naganu (u polufinalu zaustavivši Kanadu i to redom: Fleuryja, Bourquea, Nieuwendyka, Lindrosa i Shanahana), a nakon pobjede protiv Rusije u domovini mu je posvećena opera te je 2003. otkriveni asteroid nazvan njegovim imenom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!