Nogomet

Dinamo spreman za Europu

Vedran Attias • petak, 13.07.2007.

Generalna proba Dinama je uspjela. Pred rijetko kad tako popunjenim Maksimirom Dinamo je zasluženo pobijedio Wolfsburg. Dinamovo drugo poluvrijeme bi Branku Ivankoviću i igračima trebalo biti pokazatelj kako treba igrati u Europi...

Ono što je jasno kada se pogleda momčad Dinama je kako kod "modrih" ove sezone, barem zasada, nema "prvih jedanaest". Prošle sezone modri navijači i novinari pitali su se: tko je najbolji "modri" igrač? Luka Modrić ili Eduardo da Silva? Na to pitanje teško je i danas dati objektivan odgovor, ali Arsenal i Arsene Wenger su se pobrinuli riješiti dilemu i Dinamu "uzeli" Eduarda.

Jedini igrač koji danas u Dinamu ima sigurno mjesto u momčadi je Modrić. Ostali svi, baš svi, imaju adekvatnu zamjenu i morat će se izboriti za svoje mjesto. Ivanković se nada kako će Dinamo igrati na tri fronta pa bi tako bilo dosta utakmica za sve da se dokažu, a na njemu je da izabere najbolje u određenom trenutku.

Vezane vijesti

Gledajući Dinamovu momčad redom, Koch, uz Modrića koji je siguran, čini se jednim od mirnijih što se tiče borbe za svoju poziciju, no pozicija vratara u Dinamu je takva da i najmanja pogreška znači - klupu.

Protiv Wolfsburga su na desnom bočnom igrali Etto u prvom, a Ćorluka u drugom poluvremenu. Desna strana je i pozicija gdje Dinamo ima najviše rješenja i to je ono što treneru Ivankoviću zadaje slatke brige. Jučer Sammiru nije išlo pa je na poluvremenu zamjenjen. Ušao je Ćorluka na bočnog, a Etto je pomaknut na krilo. Ćorluka je izborio jedanaesterac i donio dosta prodornosti po desnoj strani.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Kada se i Buljat vrati u staru formu, bit će zaista ogromna konkurencija na desnoj strani. Tu treba računati još i na Mikića, Vugrinca i Jerteca koji se svakim svojim ulaskom sve više približava početnoj momčadi. Protiv Wolfsburga Jertec je ušao umjesto Šokote i dobio dosta slobode u igri što je i donijelo pobjednički pogodak nakon njegovog prodora i centaršuta po lijevoj strani.

Na stoperskim pozicijama Dinamo je također dobro pokriven. Stoperski par Drpić - Schildenfeld, koji je krenuo u pripreme kao početni, ima konkurenciju u Carlosu i novopridošlom Vrdoljaku koji može biti koristan i na stoperu i na zadnjem veznom. Carlos je jučer započeo ispred Schife i odigrao solidno "osim" što je krivac za gol Wolfsburga. Na poluvremenu je Schifo ušao umjesto Drpića i korektno odradio posao.

Na poziciji lijevog bočnog Dinamo ima zasad ove sezone sjajnog Hrvoja Čalu, a kao alternativa su mu Carlos i Pokrivač koji je jučer dobro odradio posao na bočnom nakon ulaska Chaga na poziciju zadnjeg veznog.

Na zadnjem veznom, koja Ivanković koristi dva, Dinamo ima puno mogućnosti. Prednost pred ostalima imaju Vukojević i Pokrivač koji igraju zaista dobro. Pokrivaju teren, razbijaju igru protivnika i sve ostalo što se od njih i očekuje, dok je Pokrivač jučer, a i prošle sezone, pokazao kako zna i potegnuti prema naprijed kada mu se pruži prilika.

Na te dvije pozicije "pucaju" još i Tomić, Chago i Vrdoljak. Tomić se ove sezone definitivno odlučio dokazati i izboriti za mjesto u momčadi. Zamjenik kapetana povećao je trkački kapacitet i borbenost i s pravom se nada većoj minutaži. Chago se (napokon) oporavio od dugotrajne ozljede i vidi se kako mu nedostaje čvrstine u duelima, no to će doći s utakmicama. Vrdoljak je prošle sezone bio ponajbolji igrač trećeplasiranog Zagreba gdje je igrao baš zadnjeg veznog. Bio je među najbolje ocjenjenim igračima lige i sigurno je kako, čim se oporavi od ozljede, planira izboriti svoje mjesto u momčadi i tako ostati blizu oka izbornika Bilića.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Guela jučer nije igrao, ali se u utakmici protiv HIT Gorice vidjelo kako je riječ o zanimljivom igraču. Ukratko bi ga se moglo opisati: kao Etto, ali na drugoj strani. Igra lijevo krilo i izuzetno je brz. Tehnika mu je više nego solidna i bez problema je prolazio svoje braniče.

Odlaskom Eduarda mislilo se kako Dinamo neće imati rješenja u napadu, ali nije tako. Šokota je puno bolje odigrao u drugom poluvremenu nego u prvom. Razlog je taj što je u prvom dijelu stajao iza Tadića, a u drugom je bio najistureniji Dinamov napadač. Vidjelo se kako mu ta pozicija puno bolje leži. Izvrsno se gradio i držao loptu dok se ne priključi ostatak Dinamovog napada. Taj potez trenera Ivankovića možda je bio i ključan u Dinamovoj boljoj igri u drugom dijelu jer se igralo puno brže.

Premalo je igrao za konačan sud, ali Mandžukić je oduševio publiku. Ušao je umjesto Tadića i zauzeo mjesto iza Šokote. Sjajno je surađivao s Modrićem i svakim potezom pokazivao kako se radi o sjajnom potencijalu. Imao je i sjajnu prigodu koju, nažalost, nije iskoristio i tako osigurao "debi iz snova".

Sve u svemu, Dinamo je igrao zaista dobro, brzo i zanimljivo. Dinamove navijače posebno može veseliti što je Dinamo trkom pobijedio Magathovu momčad, a zna se kako njegove momčadi treniraju i koliko trče. Kako je utakmica odmicala, tako je Dinamo bio sve bolji i svih 90 minuta odigrao u visokom ritmu, a to baš i nije karakteristika hrvatskih klubova.

"Modri" izgledaju odlično pokriveni na svim pozicijama, taktički dobro postavljeni, trkački pripremljeni što je jako bitno za Europu, a i publika se u velikom broju vratila na Maksimir. Je li ovo početak jedne lijepe sezone u Maksimiru? Sudeći po jučerašnjem dojmu - definitivno...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!