Ostali sportovi

Hrabri Oscar Pistorius

Maja Giljanović • subota, 14.07.2007.

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius moli čelne ljude IAAF-a da preispitaju pravila koja mu zbog "nepoštene prednosti" brane da se sučeli s 400-metrašima, a hoće li mu poći za rukom ovisi o test-utrkama u Rimu te Sheffieldu...

Na sinoćnjoj je Golden Gali 20-godišnjak, naime, nastupio u B utrci zauzevši s vremenom 46.90 drugo mjesto iza Talijana Stefana Braciole (46.72), a nakon utrke je izjavio: "Nisam presretan rezultatom, ali velika je stvar uopće biti ovdje. Naporno sam trenirao ova protekla tri tjedna i sljedeći će put, nadam se, biti bolje".

Sljedeći je miting, pak, u nedjelju u Sheffieldu gdje će se svjetski paraolimpijski prvak na 100, 200 i 400 metara sučeliti svjetskim zvijezdama, prvenstveno olimpijskom i svjetskom prvaku Jeremy Warineru koji mladog Pretorijca podupire 100%. Jednako razmišlja i četverostruka američka prvakinja, na 400 metara (do Indianapolisa) neprikosnovena Sanya Richards: "Groteskno je govoriti o nepoštenoj prednosti i vjerujem da govorim u ime velike većine kad kažem da ćemo učiniti sve ne bi li Oscaru pomogli da pobijedi, slobodno mogu reći, diskriminatorno pravilo".

U Ateni 2004. zlatni na 200 metara trči s protezama ispod oba koljena, a razlog je urođena mana (rođen bez kostiju fibule) zbog koje su mu kao 11-mjesečnoj bebi amputirane obje noge. Osobni rekord Pistoriusa je inače 46.56 (ujedno i svjetski paraolimpijski rekord) dok svjetski rekord Michaela Johnsona iznosi 43.18, a Wariner je primjerice za olimpijsko zlato išao okrugle 44 sekunde.

"Nije se lako kao sportaš s invaliditetom natjecati s najboljima na svijetu, puno je još toga za naučiti, a jedini je način biti s njima iz utrke u utrku. Teško jest, ali dok god idem za svojim snom, sretan sam i ponosan".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!