Automoto

Sachsenring, jawohl

Hrvoje Bošnjak • nedjelja, 15.07.2007.

Temperatura zraka bila je 36 stupnjeva, temperatura staze gotovo blizu šezdesetog stupnja celzijusove ljestvice, a borba za naslov svjetskog prvaka svakom je trkom sve zaoštrenija i zaoštrenija…

Po svim predviđanjima ovo je trebala biti Yamahina staza i Rossijevo dvorište, igralište, pješčanik, kako god želite. Međutim, Ducati Caseya Stonera pokazao se vrhunskim i na ovoj, zavojitoj i krajnje onduliranoj stazi sa cijelim kolopletom slijepih zavoja na jednu i drugu stranu.

Odmah na startu prva trojica iz kvalifikacija, Stoner, Pedrosa i Melandri lako su se odvojili od ostatka čopora, s tim da je Dani Pedrosa uzeo prvo mjesto bez velikih poteškoća, a Melandri i Stoner izmjenjivali drugu poziciju periodično, dok Stoner nije okrenuo desnu ručicu do kraja i čistom Ducatijevom snagom ostavio Melandrija iza sebe.

Sedmerostruki svjetski prvak Rossi za to vrijeme pokušavao je sve da se probije u vodeću grupu, ali dalje od sedmog mjesta nije stigao, jer nažalost pri pretjecanju Kawasakijevog Randyja de Punieta izgubio je kontrolu nad svojom Yamahom i pao u oštrom desnom zavoju. Inače, Valentino je u trku ušao s visokom temperaturom, i stvarno je trebalo čudo da stigne vodeće, koliko god je Michelin bolje pogodio mješavinu gume od Bridgestonea.

I ovdje dolazimo na priču o cjelogodišnjem ratu gumara. Niti Bridgestone niti Michelin nisu znali kako će se njihove gume ponašati na ovim temperaturama, ali, polovicom trke postalo je očito da Michelin puno bolje podnosi sva opterećenja današnje trke.

Tako je Dani Pedrosa odjurio ispred Stonera kojega su pretekli i dotad blijedi Hayden, Edwards, pa čak i njegov timski kolega Capirossi koji je jedini od Bridgestoneovih vozača uspio sačuvati svoje gume u drugoj polovini trke.

Ovom pobjedom Honda je prvi puta nakon prošlogodišnje Lagune Seca uspjela pobijediti u MotoGP natjecanju, a ista ta Laguna Seca očekuje nas i za tjedan dana.

Casey Stoner je petim mjestom za još 11 bodova povećao svoju prednost pred Dottoreom, ali za uzbudljivost prvenstva bilo bi još gore da je Stoner zadržao drugo mjesto.

Rezultati utrke:
1. D. Pedrosa (ŠPA/Honda) 41:53.196
2. L. Capirossi (ITA/Ducati) + 13.166
3. N. Hayden (SAD/Honda) + 16.771
4. C. Edwards (SAD/Yamaha) + 18.299
5. C. Stoner (AUS/Ducati) + 31.426
6. M. Melandri (ITA/Honda) + 31.917
7. J. Hopkins (SAD/Suzuki) + 33.395
8. A. West (AUS/Kawasaki) + 41.194
9. A. Hofmann (NJE/Ducati) + 43.214
10. M. Fabrizio (ITA/Honda) + 44.459
11. C. Vermeulen (AUS/Suzuki) + 1:01.894
12. K. Roberts (SAD/KR) + 1:10.721
13. M. Tamada (JAP/Yamaha) + 2 kruga
14. C. Checa (ŠPA/Honda) + 3 kruga
Nisu završili:
15. R. De Puniet (FRA/Kawasaki)
16. S. Nakano (JAP/Honda)
17. A. Barros (BRA/Ducati)
18. V. Rossi (ITA/Yamaha)
19. S. Guintoli (FRA/Yamaha)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoSkrolMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!