Rukomet

Počelo u Zagrebu, zapelo u Splitu

Bernard Jurišić, HINA • petak, 20.07.2007.

Početak gradnje Arene Zagreb, višenamjenske dvorane za 15.200 posjetitelja, obilježen je danas prigodnom svečanošću na gradilištu u Laništu i polaganjem temeljnog kamena u nazočnosti premijera Ive Sanadera, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i proslavljenih hrvatskih rukometaša Ivana Balića i Vlade Šole...

Dvorana vrijedna 87 milijuna eura, koju gradi konzorcij Ingra i TriGranit, bit će dovršena za 15 mjeseci, a prvi događaj koji će se ondje održati bit će Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.

"Arena Zagreb bit će ures grada", rekao je premijer Sander, ali i naglasio kako Arene ne bi bilo da nije bilo niza velikih uspjeha hrvatskih rukometaša, prije svega njihovih svjetskih i olimpijskih zlatnih odličja.

"Bit ću sretan gledajući kako napreduje gradnja Arene", kazao je gradonačelnik Bandić i naveo da će, na krilima uspjeha hrvatskih rukometaša, koji je i bio glavni poticaj za gradnju dvorane, profitirati hrvatski sport u cijelini.

Povelju za kamen temeljac potpisali su premijer, gradonačelnik i Ivano Balić, tri puta proglašen za najboljeg rukometaša svijeta.

"Nadam se da će dvorana biti gotova na vrijeme", izjavio je Balić i izrazio zadovoljstvo što će Arena Zagreb služiti budućim generacijama sportaša.

Vlado Šola, najbolji hrvatski rukometni vratar, kazao je da je posebno zadovoljan što će taj lijepi projekt poslužiti sportu, ali i kulturi jer će se u njemu moći održavati i mnogobrojni kulturni sadržaji, od koncerata nadalje.

To je potvrdio i voditelj tima arhitekata Alan Leo Pleština iz tvrtke UPI-2M d.o.o., po čijem će se projektu graditi Arena Zagreb. On je kazao kako je riječ o višenamjenskoj dvorani za sportska, ali i kulturna, zabavna i poslovna događanja s kapacitetom od 15.200 sjedećih mjesta, uključujući teleskopske tribine. Kad se tome pridodaju stajaća mjesta u parteru, moći će primiti i do 25.000 posjetitelja, naveo je.

Tereni će zadovoljavati uvjete za rukomet, mali nogomet, odbojku, stolni tenis, badminton, hrvanje, gimnastiku, boks, tenis i košarku, a dvorana će, pomicanjem teleskopskih tribina, imati i atletsku stazu. Predviđena je i mogućnost pregrađivanja dvorane paravanima koji će se spuštati s krova Arene, pa će se istodobno moći održavati razna događanja. Arena će imati popratne ugostiteljske i poslovno-komercijalne sadržaje te malu dvoranu za treninge sportaša.

Parkirališno-garažni prostor moći će primiti 926 automobila, a 38 mjesta bit će rezervirano za autobuse, rekao je Pleština i dodao da će prometnoj protočnosti doprinijeti denivelirano raskrižje na Laništu i proširenje ulice Remetinečki gaj. Arenu Zagreb će, u jednakim omjerima, kroz najam i održavanje sufinancirati Grad i Vlada.

Najveću misteriju izaziva splitska Arena, koja bi se trebala graditi unutar površine vojarne Sveti Nikola u Lori. Gomila nejasnih i netransparentnih detalja obavija početak gradnje druge najveće dvorane u Hrvatskoj, a pojavile su se neslužbene informacije da je izgradnja čak i dovedena u pitanje zbog mnoštva neriješenih pitanja.

Gradnja Arene Split uvjet je za igranje hrvatske reprezentacije u tom gradu. Ukoliko se ne napravi nova polivalentna dvorana u "najsportskijem gradu na svijetu", čast praćenja hrvatske reprezentacije dobit će Zadar ili Zagreb.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!