Nogomet

Rakitiću zvižduci, show Bayerna

Petar Plevnik, Kristian Hohnjec • subota, 21.07.2007.

Ivan Rakitić danas je službeno debitirao u dresu Schalkea. Momčad iz Gelsenkirchena pobijedila je u četvrtfinalu njemačkog Liga kupa Karlsruhe 1:0, a Ivan je igrao do 64. minute, kada ga je Mirko Slomka povukao iz igre. Naš nogometaš nije oduševio, te je prilikom izlaska pobrao zvižduke düsseldorfske arene. U drugom četvrtfinalnom susretu Bayern je pregazio Werder...

19-godišnji Rakitić nije odigrao toliko loše, zvižduci su više plod nezadovoljstva zbog neaktivnosti kluba u prijelaznom roku, te činjenice da je kao glavno pojačanje doveden mlađahni veznjak Basela, u njemačkim krugovima ipak malo poznat nogometaš. Također, "desetka" na leđima tradicionalno donosi povećanu pažnju i očekivanja. Rakitić je utakmicu započeo na poziciji centralnog veznog igrača iza isturenih Geralda Asamoaha, Halila Altintopa i Petera Lovenkrandsa. U prvom dijelu odigrao je jedan dobar dvostruki pas s Marcelom Bordonom, nakon čega je Brazilac pucao preko gola Millera.

U 33. minuti Rakitić je zaradio žuti karton jer je izveo slobodan udarac prije nego što je sudac dao znak, lopta je otišla tik uz gredu, a ponovljeni pokušaj pripao je braniču Christianu Panderu. Ivan je imao malo kontakata s loptom, nalazio se na međuprostoru između napadača i veznjaka, pa se nije uspio nametnuti kao kreator igre "plavih". "Rakitiću će trebati vremena da se privikne na stil i brzinu igre u Bundesligi. Imao je nekoliko korisnih dodira, ali nije impresionirao u debiju na način kako su to neke druge desetke u posljednje vrijeme. Poput Werderovog Brazilca Diega", tako je Ivanovu igru vidio komentator susreta.

U drugom poluvremenu Rakitić je odigrao bolje, puno više je trčao, nudio se, te u nekoliko navrata oduzimao lopte igračima Karlsruhea. Imao je i jednu lijepu akciju kada je varkom tijela i dobrim dodavanjem oslobodio prostor Fabianu Ernstu, koji nije nije pronašao glavu Altintopa. Iako nije imao premijeru iz snova, vidi se da Rakitić zna, ima vrlo dobru tehniku, te razumijevanje igre. Fizički kapaciteti plavokosog veznjaka su također zavidni, pretrčao dosta kilometara danas.

Utakmica sama po sebi nije bila posebno zanimljiva. Schalke je imao premoć u posjedu lopte, ali je zapravo Karlsruhe bio konkretniji. Imali su igrači Edmunda Beckera i kazneni udarac na početku susreta, ali je Tamaš Hajnal učinio uslugu bivšim suigračima. Njegov udarac obranio je najbolji igrač susreta, novo lice među vraticama Schalkea Manuel Neuner. Jedini pogodak na utakmici djelo je Halila Altintopa, koji je iskoristio nesporazum u obrani Karlsruhea, te zabio za pobjedu u 35. minuti.

Sastavi:
Schalke: Neuner - Boenisch, Bordon, Krstajić, Pander - Ernst, Kobiashvili - Rakitić (od 64. Azaouagh) - Asamoah (od 77. Bajramović), Altintop (od 85. Jones), Lovenkrands.
Karlsruhe: Miller - Görlitz, Franz, Eggimann, Eichner - Aduobe (od 70. Staffeldt), Mutzel (od 79. Freis) - Hajnal - Iashvili (od 62. Timm), Kapllani, Carnell.

Drugi četvrtfinalni par donio je puno atraktivniji dvoboj Bayerna i Werdera. Cijela njemačka javnost s nestrpljenjem je iščekivala prvi službeni nastup zvjezdane momčadi iz Münchena. A počelo je vrlo loše za Bavarce. Već u devetoj minuti Borowski koristi lošu reakciju Lucia i udarcem sa 10 metara matira nemoćnog Kahna.

Na odgovor Bayerna čekalo se 14 minuta. Lahm ubacuje s desne strane, Wiese nakratko odbija udarac Klosea glavom, a Schweinsteiger natrčava i lakoćom posprema loptu u mrežu za 1:1. Samo tri minute kasnije potpuni preokret Bayerna. Ribery upošljava Altintopa, a novak u dresu Bayerna sjajnim udarcem sa 20 metara matira nemoćog Wiesea.

Ni tu nije bio kraj sjajnih Bayernovih 45 minuta. Ponovno su na sceni bili novi igrači u dresu Bayerna. Jansen ubacuje s lijeve strane, lopta dolazi do Riberya, koji sa 16 metara pogađa za 3:1 Bayerna. Sjajnu predstavu Francuz je zaključio u 54. minuti pogotkom iz 11-erca, nakon što je prethodno Wome u 16-ercu Werdera nepropisno zaustavio svog dojučerašnjeg suigrača Klosea. U redovima Werdera Jurica Vranješ odradio je prvih 45 minuta.

Njemački Liga kup, četvrtfinale:
Schalke - Karlsruher 1:0, Werder - Bayern 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!