Nogomet

Gosti s(p)retniji u prvim utakmicama

Filip Galić • subota, 21.07.2007.

Nakon prvog dana prvih utakmica trećeg kola Intertoto Kupa nismo dobili klubove koji bi prije uzvrata imali apsolutno pravo govoriti kako će proći svoje protivnike. Pobjede su ostvarili rumunjski klubovi, Gloria Bistrita i Otelul Galati, a najveću pobjedu je ostvario Rapid Beč koji je preokrenuo vodstvo ruskog Rubina iz Kazana.

Rumunjska liga svakom novom utakmicom potvrđuje da je stasala u veoma respektabilnu silu Starog kontinenta. Dok Steaua, Rapid i Dinamo pokazuju što znaju u Ligi Prvaka i Kupu UEFA, Cluj pred dvije godine i Gloria Bistrita i Otelul Galati ove sezone, ostvaruju vrlo zapažene rezultate Intertoto Kupa. Gloria je pokazala da prolaz protiv Maccabija iz Haife u prošlom kolu nije bio nezaslužen. Poveli su rano, već u osmoj minuti golom Zaharije. Atletico je imao prilike, no Gloria je ono malo što je imala, pretvarala u prednost. Na jednu dugu loptu španjolska obrana je zaspala te Tilinca povisuje na 2:0. Atletico je vratio nadu golom Seitaridisa čime Atletico ostaje favorit, ali oprez protiv Rumunja je nužan.

Otelul je protiv Trabzonspora poveo u 26. minuti golom Daniela Stana nakon što je pogodio vratnicu no lopta se sretno odbila koju Stan posprema u mrežu. Odmah nakon toga Yattara dobiva crveni karton. To nije spriječilo turski Trabzonspor da uzvrati prilikama u nastavku. Najbliže su bili u 56. minuti kada na udarac Ersema branič Otelula Živko Želev čisti loptu s gol crte. Upravo je Ersem u 85. minuti glavom matirao vratara domaćina Pauliusa Gribauskasa, a napad potom Gabriel Paraschiv prekrasnim golom glavom.

U Beču su se susreli Rapid i Rubin Kazan. Ova dva kluba su se susrela u 2. pretkolu Kupa UEFA pred tri godine kada je Rubin prvu utakmicu u Beču dobio sa 2:0. No Rapid je izveo fantastičan preokret u Rusiji i pobjedio sa 3:0, ušavši tako u prvo kolo UEFA Kupa. I danas je Rubin prvi poveo preko Ryazantseva. Rapid je napadao, ali do prvog gola su čekali sljedećih 40 minuta. Tada Hoffman izjednačuje nakon konfuzije u obrani Rusa. Rubin zatim dobiva fatalne udarce unutar pet minuta. Zbog izrazito grube igre Gabriel i Salukvadze dobivaju crvene kartone. Mate Bilić donosi prednost Rapidu iz jedanaesterca radi kojeg je Salukvadze i dobio crveni karton, da bi Hoffman na izdahu 90.-e minute donio konačnih 3:1.

Sampdoria je u Burgas došla bez svoje najveće zvijezde, Vicenza Montelle, ali i bez njega su došli do tijesne pobjede od 1:0. Nakon slobodnog udarca Lucchinija lopta udara u Daniela Dimova, grubo skreće i završava u mreži. Cherno More je imalo dobre prilike, najbliže golu je bio Kiril Đorov čiji dalekometni projektil odsjeo na gredi. Lens je u Odesi izvukao nulu, a zanimljivo je da je na toj utakmici debitirao Igor Lozo za ukrajinski sastav dok je vrata Lensa čuvao Vedran Runje.

Hamburger SV je bio na rubu ponora, slično kao Maccabi Tel-Aviv u Andori pred dva dana, u Kišinjevu. Dacia je vodila od sedme minute golom Boicenca. Po paklenoj vrućini Hamburger se rano našao u poziciji da lovi prednost domaćina no niti Ivica Olić, ni van der Vaart ni Kompany nisu mogli tu prednost anulirati. Dacia je u drugom djelu primirila igru, no u 70. minuti su u prodoru Olića mogli zaustaviti samo prekršajem za kazneni udarac koji realizira Rafael van der Vaart. Dacia je tako naplatila njemački pristup 'lako ćemo' (što postoji, čak i za Nijemce), ali bez obzira na današnju utakmicu, HSV je i dalje ogromni favorit.

Aalborg je također jedan gost koji se ima čemu nadati u uzvratu. Iako je belgijski Gent vodio preko Olufadea, Nomvethe izjednačuje deset minuta kasnije i donosi vrijedan rezultat danskom sastavu.

Prve utakmice trećeg kola Intertoto Kupa: Gloria Bistrita (RUM) - Atletico Madrid (ŠPA) 2:1
Otelul Galati (RUM) - Trabzonspor (TUR) 2:1
Cherno More Varna (BUG) - Sampdoria (ITA) 0:1
Chernomorets Odesa (UKR) - Lens (FRA) 0:0
Dacia Kišinjev (MOL) - Hamburger SV (NjEM) 1:1
Gent (BEL) - Aalborg (DAN) 1:1
Rapid Beč (AUT) - Rubin Kazan (RUS) 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!