Košarka

Prvenstvo pod velom tragedije

Branimir Korać • ponedjeljak, 23.07.2007.

Eurobasket 1993. godine obilježava Njemački trijumf na svom parketu, njemački junak Christian Welp, ali i ono za nas najbolnije - pogibija Dražena Petrovića dva tjedna uoči početka Eurobasketa na kojem je Hrvatska po prvi put nastupala pod svojom zastavom...

Eurobasket bez Dražena. Velika očekivanja bila su od Europskog prvenstva u Njemačkoj, ali prometna nesreća u kojoj je poginuo Dražen Petrović uništila je nade. Hrvatska je u Njemačku otputovala bez najboljeg igrača, kapetana, vođe, igrači su obećali medalju za kapetana i uzeli broncu. U Njemačkoj nije bilo niti Tonija Kukoča koji je selio u NBA ligu i Bullsi su mu u tom trenutku bili prioritet. Finale je pobjeglo u dvoboju s Rusima dok su u ostalim mečevima naši reprezentativci bili manje-više nadmoćni i s lakoćom došli do medalje.

Dva tjedna uoči početka Eurobasketa, Hrvatska je uspješno odradila kvalifikacija u Poljskoj, a Dražen je odlučio ne vratiti se avionom se reprezentacijom već osobnim automobilom što se pokazalo kobnim. Sedmog lipnja 1993. godine nedaleko Ingolstadta Volkswagen koji je vozila njegova djevojka Klara Szalantzy zbog slabe vidljivosti završio je pod kamionom koji je izbjegavajući sudar s vozilom u svojoj traci prešao u drugu traku.

Draženovom smrću stala je hrvatska košarka iako će mnogi to teško priznati. U Njemačkoj i u Grčkoj uzele su se medalje, ali to je bilo to. Reprezentacija više nikada nije imala takvog lidera, znanca i čovjeka, bio je to nenadoknadiv gubitak za hrvatsku košarku i sport općenito.

Iako vidno uzdrmani, reprezentativci su nastavili s pripremama za odlazak na Eurobasket gdje su bili smješteni u prvom krugu u skupini B s Bugarskom, Francuskom i Turskom. Prvi nastup na Europskom prvenstvu kao samostalna država Hrvatska je imala 22. lipnja u Berlinu protiv Bugarske i ostvarila pobjedu 104:83. U Njemačku je Hrvatska otišla tiho, sa strepnjom se očekivao dvoboj s Bugarima jer je bilo teško prognozirati kako će reagirati igrači s crnim florom na dresu, no Bugari su bili slabi, Mladenov je zaustavljen, Glučkova više nije bilo i ubilježena je mirna pobjeda.

U drugom dvoboju u skupini Francuzi predvođeni glavninom igrača Limogesa svladali su Turke i bilo je jasno kako će slijedeći susret Hrvatske i Francuske odlučiti o prvom mjestu u skupini. Nakon teške borbe Hrvatska je u produžetku bila bolja od izabranika Francisa Jordanea sa 100:95. U posljednjem susretu u skupini tada slaba Turska nije imala šanse. Hrvatska je s lakoćom slavila 113:63 i kao prvoplasirana u skupini otišla u drugi krug.

U skupini A jaka Španjolska uzela je uvjerljivo prvo mjesto uz manje muke tek u dvoboju s Bosnom i Hercegovinom. U toj prvoj fazi razočarali su Rusi koji su poraženi osim od Španjolaca i od košarkaške velesile Švedske nakon produžetka, no unatoč tome prošli su dalje, a Šveđani otpali. C i D skupine donijele su također dosta neizvjesnosti, a na kraju su izvisili Slovenci i Izraelci iako su ostvarili po jednu pobjedu.

U drugom krugu formirane su dvije skupine s po šest reprezentacija, a rezultati iz međusobnih dvoboja u prvoj fazi su se prenosili. Iz naše skupine dalje su uz Hrvatsku otišli Francuzi i Turci, a u skupinu su bili raspoređeni i Belgija, Njemačka i Estonija. Hrvatska je u drugi krug startala pobjedom protiv Belgije 106:74 čime su već osigurali nastup u četvrtfinalu. Unatoč tome odigralo se ozbiljno do kraja druge faze natjecanja i ubilježene su pobjede protiv Njemačke 70:63 te Estonije 98:80, a u četvrtfinale su prošli i Francuzi, Estonci te u posljednji trenutak Nijemci.

U četvrtfinalu Hrvatska je imala lagan posao. Protivnik je bila reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je svladana s laganih 98:78. Priča Prvenstva dobiva obrise od četvrtfinala. Njemačka je u to vrijeme bila sasvim prosječna reprezentacija, posebice bez Detlefa Schrempfa koji nije nastupio i činilo se kako će Španjolska u četvrtfinalu imati lagan posao. Imali su Španjolci šest poena viška u samom finišu susreta, ali Pešić budi svoje igrače i velikim preokretom Njemačka dolazi do pobjede 79:77.

Veliki ispit naša reprezentacija imala je u polufinalu gdje ju je čekala Rusija. Nakon slabih igara u prvoj fazi natjecanja, Rusija je dizala formu i u polufinale ušla u top izdanju. Sergej Bazarevič vukao je Ruse do pobjede 84:76 i Hrvatska odlazi u borbu za treće mjesto. U drugom polufinalu Njemačka radi novu senzaciju, pobjeđuje Giannakisovu Grčku 76:73.

Veliko finale donosi neizvjesnost do posljednje sekunde i promovira Christiana Welpa u nacionalnog junaka. Rusi nikako nisu uspjeli ostvariti visoku prednost, Njemačka je nošena brojnim navijačima igrala kao u transu i uspjela ostvariti svoj najveći košarkaški uspjeh u povijesti – uzeti zlato na Eurobasketu. Zasluge za to idu Welpu koji je u posljednjim trenucima zakucao za poravnanje na 70:70 te ubacio dodatno slobodno bacanje što je Njemačkoj donijelo naslov prvaka, a njemu titulu MVP-a. U susretu za treće mjesto Hrvatska je nadigrala Grčku s lakoćom 99:59.

Za Hrvatsku su u Njemačkoj igrali Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Emilio Kovačić, Veljko Mršić, Velimir Perasović, Dino Rađa, Žan Tabak, Stojko Vranković i Ivica Žurić.

Na Prvenstvu nisu nastupile reprezentacije Litve i Jugoslavije tako da bi konkurencija sigurno bila još paklenija. Upravo ove dvije reprezentacije susrest će se u finalu slijedećeg Europskog prvenstva, a o tome više tijekom večeri...

Konačni poredak:
1. Njemačka
2. Rusija
3. Hrvatska
4. Grčka
5. Španjolska
6. Estonija
7. Francuska
8. Bosna i Hercegovina
9. Italija
10. Latvija
11. Turska
12. Belgija
13. Švedska
14. Bugarska
15. Izrael
16. Slovenija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!