Nogomet

Ako se po jutru dan poznaje…

Tomislav Globan • ponedjeljak, 23.07.2007.

Na način na koji je završilo prošlo, započelo je i novo prvenstvo. Nakon prvih 90 minuta 17. izdanja domaće nam lige čini se kako se malo toga u hrvatskom nogometu promijenilo. Visoko motivirani Dinamo nastavio je gaziti domaću konkurenciju, a najveći konkurent Hajduk spotaknuo se već na prvom koraku. Ipak, Rijeka i Osijek nakon prošlosezonskih razočaranja najavljuju ljepše dane…

Zadar – Hajduk 0:0

Dogodilo se i to! Nakon devet godina Hajduk je posrnuo u Zadru, na terenu na kojem je redovito dobro prolazio i u pravilu pobjeđivao. Remijem bez pogodaka u Stanovima Splićani su se doveli u situaciju koju su najmanje htjeli. Prvenstvo se još nije ni zahuktalo, a Bijeli već zaostaju dva boda za Dinamom. Kiksati tamo gdje ste već unaprijed upisali tri boda korak je unazad, ali valja biti realan i priznati da će Dinamo teško ponoviti prošlu sezonu te će se i njima kad-tad dogoditi neki "Zadar".

Nakon ohrabrujućih vijesti s priprema o formi Hajdukovog napadačkog dvojca Kalinić - Rukavina, prve dvije službene utakmice splitskog kluba pružaju posve drukčiju sliku. Posebice se to odnosi na Rukavinu koji je na Stanovima demonstrirao pravi festival promašaja i jasno je da čak i nakon šest mjeseci u Hajduku još uvijek igra pod ogromnom psihološkom blokadom. Toliki golgeterski post ostavio bi traga na svakome napadaču, stoga nema dvojbe da Pudar više nego ikoga čeka - Marisa Verpakovskisa.

Dinamo – Šibenik 5:0

Niti u 15. pokušaju Šibenčani nisu uspjeli izbjeći poraz u Maksimiru. Štoviše, u subotu su doživjeli i najuvjerljiviji poraz od Dinama otkako se natječu u Prvoj ligi. Trener Kalinić bio je iskren i priznao da u Zagreb nisu došli ni po što više od časnog poraza, a takvu realnost (koja graniči s defetizmom) prepoznali su i Funcuti koji se na Maksimiru – nisu ni pojavili.

Dinamo je, s druge strane, dobio što je htio i trebao. Nema boljeg lijeka protiv razočaranja od uvjerljive igre i pobjede, pa makar ona bila i protiv slab(ašn)og Šibenika. Dinamovu publiku, ali i trenera Ivankovića, posebno je razveselilo vidjeti na djelu "onog pravog" Luku Modrića koji se sa sve boljim Sammirom savršeno nadopunjuje i gotovo svakim potezom diže publiku na noge. Bude li modri vezni red ovako raspoložen i u utorak, Hazar bi mogao dugo pamtiti izlet u Zagreb. Po lošem, naravno…

Inter – Rijeka 0:1

Pobjedom u Zaprešiću Rijeka je najavila visoke ambicije u novoj sezoni. Katastrofalno sedmo mjesto u prošlom prvenstvu samo će dodatno motivirati momčad Zlatka Dalića (sjetimo se kako su "nabrijani" bili dinamovci u sezoni nakon Lige za ostanak). Riječani su ovu sezonu označili kao sezonu iskupljenja, stoga je iznimno važno stvarati pobjednički mentalitet od prve utakmice.

Bijelima ide na ruku i raspored na početku prvenstva. U sljedeća tri kola igraju s Cibalijom, Osijekom i Međimurjem što je Rijeci velika prilika da dokaže ozbiljnost u težnjama za povratak u vrh hrvatskog nogometa i borbu za europske pozicije.

Cibalia – Varteks 1:0

Nema goreg početka prvenstva od poraza na domaćem terenu. Upravo se to dogodilo Cibaliji prethodne dvije sezone, stoga je trener Vinkovčana Srećko Lušić naglašavao kako ih protiv Varteksa zanima isključivo pobjeda. Varaždinci tradicionalno dobro prolaze na stadionu kraj Bosuta, no da ovoga puta ne bude tako pobrinuo se između ostalih i Alojzije Šupraha. Najkontroverzniji hrvatski sudac dosudio je za domaće, u najmanju ruku, dvojbeni jedanaesterac što je bilo dovoljno da se mlada momčad Josipa Kužea u Varaždin vrati ljutita i praznih ruku.

Međimurje – Zagreb 0:3

Ako se po jutru dan poznaje, Međimurce čeka najteža prvoligaška sezona do sada. Već je prva utakmica ogolila sve slabosti momčadi Boška Anića (a ima ih mnogo) i nagovijestila da ih čeka puno "oranja i kopanja" žele li ostati u elitnom nogometnom društvu. No, Udruga prvoligaša priprema instant-rješenje za sve probleme u hrvatskom nogometu. Treba samo dići ruku za Ligu 16 i svi će problemi nestati, a u ligi bez stresa i ovakvo Međimurje naći će sigurnu luku u sredini tablice...

Osijek – Slaven Belupo 1:0

Još jedan dužnik iz prošle sezone uspješno je započeo svoj povratak u gornji dom hrvatskog nogometa. Osijek je u Gradskom vrtu u utakmici koja će se brzo zaboraviti svladao Slaven Belupo koji se još uvijek oporavlja od nehumanih uvjeta u kojima je u četvrtak svladao Teutu. Lončarević sigurno neće biti zadovoljan onime što su njegovi igrači prikazali (doduše, nitko se ne sjeća je li Ilija ijednom bio u potpunosti zadovoljan), no pobjedi se ne gleda u zube i za Osječane je najvažnije da su tri boda u džepu. Koprivničani na prve bodove najvjerojatnije neće dugo čekati jer u sljedećem kolu dočekuju Međimurje.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!