Nogomet

Favoriti nisu dozvolili senzacije

Filip Galić • nedjelja, 29.07.2007.

Danas je odigrano prvih pet utakmica trećeg, finalnog kola Intertoto kupa. Za razliku od prijašnjih izvještaja kada smo donosili jedno ili dva velika iznenađenja, ovaj put ih nije bilo. Svi koji su bili favoriti su prošli, sa više ili manje problema. Jedini par koji je bio koliko-toliko neizvjestan od samog početka bio je onaj između Trabzonspora i Otelul Galatija.

Najzanimljiviji dvoboj dana su igrali turski Trabzonspor i Otelul Galati. Da su Rumunji opasni vidjelo se već u prvoj utakmici. Turci su počeli jako agresivno i poveli već u osmoj minuti. Udarac Ceyhuna Erisa je bio prejak za čuvara mreže gostiju, Pauliusa Grybauskasa. Gosti su brzo uzvratili udarac, samo pet minuta kasnije, Janos Joszef Szekely preciznim udarcem iz daljine odnosi ukupan rezultat na stranu gostiju (prva utakmica je završila pobjedom Otelula 2:1). Trabzonspor je krenuo u nove napade, a najbliže je bio Ceyhun u 37. minuti, no njegov udarac sjajno brani Grybauskas. U nastavku je Otelul primirio igru, a najbolju priliku za domaćine je imao Gokdeniz Karadeniz čiji udarac odsjeda na vratnici. U sučevoj nadoknadi sve dvojbe su bile riješene nakon što je Adnan Gungor igrao rukom u kaznenom prostoru, a Jula pogodio s bijele točke.

Lens je protiv ukrajinskog Chernomoretsa imao sve samo ne lagan zadatak. Ukrajinci su odigrali dobru prvu utakmicu i bilo je jasno kako će ovdje igrati bez pritiska. Bila je ovo, zanimljivo, prva utakmica za Guy Rouxa na klupi Lensa u Francuskoj. I nije počela dobro. Već u 11. minuti, Oleh Venhlinskiy (igrač koji je svojedobno bio srušio Dinamo u dresu Dnjipra) koji je bio na pravom mjestu poslije odbijenog slobodnog udarca kojeg je izveo Shyschenko. Roux ipak nije morao strahovati da će njegov povratak u Francusku biti prepun glavobolja. Osam minuta kasnije, Coulibaly glavom postiže gol nakon kornera Monterrubia.

Lens je nastavio sa napadima i to im se isplatilo. 40. minuta, Sable i Akale kombiniraju, a potonji pogađa majstorski za 2:1. Na kraju se Akale opet iskazao u 73. minuti kada ga lukavo upošljava Bonaventure Kalou, a sunarodnjak ne griješi i postavlja konačnih 3:1. Lens je tako ponovno uspio čekirati kartu za UEFA Kup preko Intertoto Kupa.

Blackburn Roversi su imali najlakši zadatak protiv litavske Vetre. Vetra nije niti gajila pretjerane nade jer su prvi susret izgubili sa 2:0 pa je ova utakmica za njih bila skupljanje vrijednog iskustva. Nakon što su domaći došli u vodstvo golom Pedersena, Miloševski je isključen u 40. minuti i tako je Vetra igrala sa deset igrača do kraja. Blackburn je igrača više iskoristio u nastavku golovima Roberts, McCarthy i Veijeany.

Sampdoria je donijela vrijednih 1:0 iz prve utakmice koja je igrana u Varni. Stoga se očekivala relativno jednostavna i jednosmjerna ulica, u korist Talijana. No Cherno More je pametno otupjelo napad domaćina i vrebalo svoju šansu. Najbliže tome je stigao Georgi Andanov koji iz slobodnog udarca drma vanjski dio vratnice. Najbolju priliku na strani domaćina uprskao je Bellucci olićevskim udarcem glavom sa tri metra koji je otišao preko grede. Cherno More je u nastavku jurnulo na sve ili ništa i da nije bilo vratara Castellazzija koji je obranio udarce Đorova, tko zna tko bi prošao dalje. Ovako je stvar u 90. minuti spasio Maggio (ušao umjesto Vladimira Komana) koji je fino iskoristio dodavanje Belluccija. Sampdoria se vraća na europsku scenu nakon godine stanke.

Atletico Madrid nije dao da i drugi rumunjski klub osigura Kup UEFA. Forlanovim golom u 10. minuti Atletico je usmjerio dvoboj na svoj mlin radi gola u gostima od prije tjedan dana. Gloria je napadala, ali odlazak Dorela Zaharije u bukureštansku Steauu se pokazao kao prejaki udarac za njih i tako Atletico prolazi dalje i biti će jedan od onih klubova koje će naši Hajduk i Slaven, pod uvjetom da prođu, htjeti izbjeći radi snage protivnika, ali i jamčit će spektakl na tribinama, ovisi s koje strane gledate.

Uzvratne utakmice 3. kola Intertoto Kupa:
Trabzonspor (TUR) - Otelul Galati (RUM) 1:2 (1:2)
Atletico Madrid (ŠPA) - Gloria Bistrita 1:0 (1:2)
Sampdoria (ITA) - Cherno More Varna 1:0 (1:0)
Lens (FRA) - Chernomorets Odesa (UKR) 3:1 (0:0)
Blackburn Rovers (ENG) - Vetra Villnus (LIT) 4:0 (0:0)

U zagradama su rezultati prvih utakmica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!