Nogomet

Zadar (ni)je pokazatelj

Tomislav Pacak • nedjelja, 29.07.2007.

Maštoviti, dopadljivi "samba Dinamo" još je jednog gosta ispratio s pet "komada" i tako obnovio samopouzdanje uoči ključnih utakmica sezone protiv Domžala. Međutim, iako nam se sviđa što Ivankovićev Dinamo ima više "vica" u igri nego primjerice Kužeov, Zadar, baš kao ni Šibenik, nije jamac europske kvalitete...

Možda je problem u danima... Naime, subote Dinamu odlično leže, protivnici padaju "kao kruške", a jedino pitanje je koliko će tog dana Dinamo "utrpati". Utorci i srijede, međutim, kao da nisu Dinamovi dani, "briljantna" igra brzo se pretvori u "katastrofalnu".

Ipak smo neskloni vjerovati da Modrić i društvo samo subotom mogu igrati briljantno, a tri dana prije ili kasnije užasno. Europa ili čak Azija u slučaju Hazara, jednostavno nije isto što i Zadar i Šibenik. Dok u HNL-u protivnici uglavnom "spuste gaće" već u autobusu na putu do Maksimira, europski protivnici Dinamu ne priznaju da je bolji dok to ne pokaže na terenu.

Osim po pristupu, Dinamovi protivnici u Europi jednostavno su - kvalitetniji. Ako netko misli da su Šibenik i Zadar jednako dobri kao Hazar - gadno se vara, što su uostalom momci iz Lenkarana jasno dali do znanja u 210 (pre)teških minuta za Dinamo. Dinamova igra se, dakle, ne pretvara magijom iz briljantne u katastrofalnu (kako variraju ocjene u javnosti), već ipak ovisi i o protivniku.

Zbog toga bi veličanje cjelokupne igre Dinama nakon Zadra, kao i pojedinačnih predstava bilo promašeno. Isti igrači igraju i "briljantno" protiv Zadra i Šibenika i gotovo "sramotno" protiv Hazara. Da, Dinamo je odigrao niz lijepih akcija ove subote, ali - tko zna bi li iste akcije prošle protiv ozbiljnog suparnika. Da, Sammir se poigravao sa zadarskim braničima kao da je Ronaldinho, no bi li isto mogao na višoj razini? Da, Guela je oduševio s nekoliko driblinga, no bi li mogao tako proći pored boljih braniča?

Nećemo ovdje davati odgovore na ta pitanja, to ionako čine europska natjecanja. Već je Hazar pokazao da u Europi stvari idu puno teže, da je puno kompliciranije doći u priliku, da se momčadi puno organiziranije, čvršće, žešće, pametnije i odgovornije brane, da se pogreške skupo kažnjavaju, baš kao i promašaji. Protiv Zadra nije ni najmanje bitna Šokotina opuštenost u stopostotnoj prilici, no u izjednačenoj utakmici takav promašaj može biti koban.

Ono što su prva dva kola 1. HNL pokazala znali smo u principu i prije, ali smo dobili potvrdu - za HNL je Dinamo i dalje svemirski brod, s ogradom da još treba vidjeti hoće li pojačani Hajduk zajedno s Modrima pomesti ostatak HNL-a i voditi ravnopravnu bitku za naslov. Iako su Bijeli već jednom posrnuli, još je prerano za prognozu jesu li ili ne sposobni zaprijetiti aktualnom prvaku.

U okvirima Prve HNL, Dinamo je nekoliko "kopalja" iznad protivnika po organiziranosti kluba, financijskom poslovanju, marketingu, odnosu s medijima i prije svega kvaliteti i širini momčadi. I Dinamov 22. igrač vjerojatno bi igrao u prvoj postavi svakog drugog kluba, pa klupskom vodstvu treba priznati da su stvorili, za naše prilike, moćan i dominantan klub.

Posebno simpatično i hvale vrijedno u toj strategiji stvaranja momčadi koja treba gospodariti hrvatskim travnjacima je mladost ekipe koja pobija sve argumente zagovaratelja Lige 16 kako manje lige guše napredak mladih igrača. Dinamo trenutno dominira upravo zahvaljujući nizu sjajnih mladića koji su dobili i iskoristili svoju priliku. U klubu su svjesni da je to jedini ispravni put, što je dokazano i ovoljetnim kupovinama. Nakon odlaska Eduarda Dinamo nije paničario i ulazio u sumnjiva dovođenja "prekaljenih" internacionalaca, ali je doveo još nekoliko mladića koji bi jednog dana mogli otići stopama Eduarda.

Modrim drukerima sigurno je lijepo vidjeti i da Dinamo Branka Ivankovića teži atrakciji, lijepim akcijama, oku ugodnim potezima. Modri strateg zna da bi bilo nepotrebno sputavati igrače protiv protivnika koji kvalitetom nisu dorasli Dinamu, Ivanković samo tako može zadovoljiti maksimirsku publiku. Pobjede, naime, Dinamu neće biti dovoljne za 10-ak tisuća gledatelja po utakmici, jer pobjeda Dinama više nije novost. Iako je i Kužeov Dinamo znao puniti mreže protivnika te je također nizao dugačke serije nepobjedivosti, dojam je da ovosezonski Dinamo najviše teži atrakciji nakon onog Jurčevićevog s početka sezone 2003./2004.

No, još jednom, "petarde" protiv Zadra i Šibenika bilo je lijepo vidjeti, dokazale su nam superiornost Dinama u okvirima Lijepe naše, ali da li je to dovoljno za Europu - zna samo Europa. Odgovore dobivamo u Londonu, Auxerreu i Bakuu, odnosno, dobit ćemo ga u Domžalama i, bude li sreće, znanja i kvalitete, u još ponekoj destinaciji izvan Hrvatske.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!