Ostali sportovi

Justin Gatlin ulaže žalbu

Maja Giljanović • ponedjeljak, 30.07.2007.

Godinu dana nakon osmogodišnje suspenzije, svjetski rekorder (rezultat 9.77 dijeli s Jamajčaninom Asafom Powellom) Justin Gatlin odlučio se boriti za opoziv odluke u očajničkom pokušaju smanjenja drakonske kazne...

Koja je, doduše, trebala biti doživotan izgon, ali se USADA (Američka anti-doping agencija) u zamjenu za sprinterovu suradnju s istražiteljima i određene "olakotne okolnosti" vezane za njegov prvi prekršaj (na koledžu je, naime, odradio godinu dana kazne) nagodila na osam godina koje bi također praktički okončale Gatlinovu karijeru.

Olimpijski pobjednik na stotki iz Atene 2004. te u Helsinkiju 2005. svjetski prvak na 100 i 200 metara kao samo drugi sprinter s doubleom u povijesti svjetskih prvenstava nakon Mauricea Greenea 1999., Gatlin je testiran u travnju prošle godine u Kanzasu. Pozitivan prvi nalaz na testosteron potvrđen je B uzorkom u srpnju, a s obzirom da je trenirao pod paskom ozloglašenog Trevora Grahama čijih je osam različitih štićenika palo na raznorazne nedopuštene preparate, mnogi nisu dvojili u krivicu 25-godišnjaka.

Trener je preko medija optuživao fizioterapeuta (Whetstinea) da mu je masažama u organizam unio steroide dok je, pak, Gatlin kratko izjavio: "Ne mogu objasniti ove rezultate jer nikada nisam sam svjesno uzeo ili ikoga ovlastio na primjenu dopinga".

Saslušanje je zakazano u Atlanti za danas i sutra, a odvjetnički se tim nada da će omekšati USADA-u i smanjiti kaznu jer kao 32-godišnjak po isteku trenutne kazne 2014. godine bio bi svršen sprinter. Nade, međutim, da će vidjeti Peking sljedećeg ljeta su po svemu sudeći ravne nuli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!