Rukomet

Ipak srebrni

Petar Plevnik • petak, 03.08.2007.

Hrvatska rukometna reprezentacija do 19 godina nije uspjela napraviti završni korak i doći do naslova svjetskog prvaka. U reprizi finala prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, ovaj su put sa 27:26 slavili Danci...

Iako je Hrvatska nastavila kontinuitet sjajnih rezultata na velikim natjecanjima, Slavko Goluža nije uspio ponoviti uspjeh Irfana Smajlagića i dovesti ovu generaciju do još jednog zlata. Danska je dočekala svojih pet minuta i u današnjem finalu naplatila sve frustracije za poraze u prijašnjim ogledima.

Otvaranje susreta donijelo je igru gol za gol, sve do 16. minute kada Danci pogotkom Jepsena po prvi put na susretu dolaze do dva pogotka prednosti (6:8). Prednost od dva razlike Danci su imali i u 25. te 26. minuti, no Hrvatska se do kraja prvog dijela uspijela potpuno vratiti i u susret i na odmor otići sa 13:13.

Početak drugog dijela nikako nije dao naslutiti veliki pad u igri naših. Naime, pogocima Tojčića i Štrleka Hrvatska je u 32. minuti otišla na dva pogotka prednosti (15:13), no tri minute kasnije Danci se vraćaju na 16:16. Razdoblje igre gol za gol trajalo je do 41. minute kada Sever zabija za 18:18.

Nakon toga, kao i u gotovo svim susretima na prvenstvu, uslijedio je veliki pad naših. Serija tehničkih pogrešaka naših te obrana danskih vratara rezulitrala je serijom Danaca od 9:1 u 12 minuta, pa je u 54. minuti na semaforu stajalo 27:19 za Dansku i tu je priči bio kraj.

Naši su u posljednjih šest minuta napravili seriju od 6:0, pogotkom Tojčića iz kontre 46 sekundi do kraja stigli na samo pogodak zaostatka (26:27), no za nešto više vremena jednostavno nije bilo.

Teško je očekivati pobjedu u finalu svjetskog prvenstva kada najbolji igrač, Domagoj Duvnjak, ostane bez pogotka (šut 0/3), tako da su raspoloženi Hrvoje Tojčić te Manuel Štrlek sa po sedam pogodaka bili premalo da bi se svladala odlična Danska.

S druge strane, u redovima Danske svih devet igrača koji su nastupili upisali su u strijelce, a posebice je raspoložen bio Mortensen sa devet pogodaka. Iako su vratari Landin Jacobsen i Green Krejberg upisali tek po osam obrana, u mnogome su zaslužni što zlato odlazi upravo u Dansku.

Iako je drugo mjesto na svijetu sjajan uspjeh, mnogi su mišljenja kako je ova generacija igrača superiorna svim konkurentima, što je uostalom potvrđeno i prošle godine na Europskom prvenstvu u Estoniji kada je velika većina ovih igrača predvođena Irfanom Smajlagićem lakoćom došla do naslova europskog prvaka, te kako je zlato morala ići u Hrvatsku.

Svjetsko prvenstvo do 19 godina, Bahrein, finale:
HRVATSKA - Danska 26:27 (13:13)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!