Ostali sportovi

Blanka - 207!

Maja Giljanović • utorak, 07.08.2007.

Posljednju provjeru pred put na Svjetsko prvenstvo u Osaku krajem mjeseca Blanka Vlašić je odradila upravo na način na koji je odrađivala cijelu sezonu što će reći - pobjednički...

23-godišnjakinja je na Olimpijskom stadionu u Stockholmu na četvrtom Super Grand Prix mitingu sezone ponovno izgledala jednostavno moćno. Organizatori su se nadali da će svjetska prvakinja iz Helsinkija 2005. godine Kajsa Bergqvist pronaći inspiraciju na svom terenu i eventualnom se pobjedom uvući Blanki pod kožu u osvit SP-a. Ne bu išlo, međutim, jer dvostruka svjetska juniorska prvakinja u Švedsku je otputovala po nastavak sjajnog niza koji, podsjetimo, uključuje nevjerojatnih 12 pobjeda na 13 odrađenih mitinga.

Jedini "kiks", nažalost, je stigao u Parizu na mitingu Zlatne lige na kojem joj je Jelena Šlesarenko oduzela mogućnost podjele zlatnog jackpota u iznosu od milijun dolara. U međuvremenu je Splićanka slavila redom preskačući letvicu 13 puta (20 ukupno) još od Goteborga u siječnju (200 centimetara) do Soluna koncem prošlog mjeseca.

Osobni je rekord pritom padao u Dohi (204 u svibnju), Madridu (205 u srpnju) te apsolutno rekordnih Blankinih i hrvatskih 206, usput više nego ozbiljno napavši u dva navrata još od rimske kolovoške večeri 1987. neprikosnovenih 209 centimetara Stefke Kostadinove.

Vlašić je uvodnih 182 propustila da bi potom obilato nadletjela 187 te 192. Upravo se na 192 centimetra 30-godišnja Šveđanka neočekivano preznojila preskočivši za tako vrhunsku visašicu inače rutinsku visinu tek iz trećeg pokušaja. Uslijedili su ponovno uvjerljivi skokovi preko 195 i 198 i u tim je trenucima čvrsto držala prvu poziciju koju su prve pratiteljice Bergqvist i Ruskinja Ana Čičerova potvrdile neuspješnim trima skokovima na 2.01 metar dok je najbolja hrvatska atletičarka centimetar manje od rekorda mitinga preskočila iz prve.

Ostavši sama na zaletištu, Blanka je od organizatora zatražila podizanje letvice na 203 taman dovoljno za jednokaratni, 10 000$ vrijedan dijamant organizatora Galana. Prvi je pokušaj za divno čudo bio neuspješan, ali je drugi osigurao "djevojčinog najboljeg prijatelja". Potom se logično odlučila na 207 i novi hrvatski rekord kojim se, preskočivši ga iz trećeg pokušaja, pridružila Ljudmili Andonovoj (Berlin 1984.) na drugom mjestu svih vremena.

Kostadinova je, pak, odoljela, ali po svemu sudeći neće još dugo...

Rezultati:
1.Vlašić 2.07
2.Čičerova 1.98
3.Bergqvist 1.98

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!