Košarka

BiH izvukla pobjedu, raspad Ukrajinaca

Bruno Blumenschein • srijeda, 08.08.2007.

Započela je borba za posljednje mjesto na Europskom prvenstvu u Španjolskoj. Dodatne kvalifikacije je otvorila Ukrajina protiv Belgije, dok je Bosna i Hercegovina tek u produžetku svladala Bugarsku. Izrael nije dopustio iznenađenje u Danskoj, a sve utakmice je okarakterizirao mali broj poena...

U prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Eurobasket u Španjolskoj, Belgija je na gostujućem parketu u Ukrajini upisala sigurnih 70:45. Domaćin se držao 28 minuta, a onda "nestao s lica Zemlje". Do tad je bilo 42:37, a poeni su dolazi kao iz "kapaljke". Nakon tog trenutka, Belgija je napravila 28:8 i ponizila Ukrajince pred vlastitim navijačima.

Do važne gostujuće pobjede Belgiju je predvodio krilni centar Christophe Beghin sa 19 poena, dok je Axel Hervelle zabio poen manje i uhvatio čak 16 skokova. Kod Ukrajine su se izdvojili tek omaleni Artem Butskyy (13 poena) i Serhiy Lishchuk sa 12 ubačenih poena. Ovim uspjehom Belgija je istaknula kandidaturu za sam vrh skupine C u kojoj će prvu poziciju tražiti protiv Izraela i Danske.

U drugom susretu skupine C, Izrael je na gostujućem terenu porazio Dansku sa 62:50, uz odluku u posljednjoj četvrtini u koju su Izraelci ušli s plus tri, iako je domaćin imao prednost sve do sredine treće četvrtine.

Ispunjena dvorana u Cazinu je dočekala reprezentativce Bosne i Hercegovine, koji su protiv Bugarske krenuli na mukotrpan pokušaj do Španjolske. Već je prvih 45 minuta pokazalo kako će imati puno posla, a prikazana košarka je vratila sve prisutne 20 godina unatrag. Spora igra bez ideje, uz puno pogrešaka i promašaja laganih šuteva donijela je tek 29:29 na velikom odmoru.

Napetost domaćih igrača pokazuje i šut iz igre (8/29), a ništa bolje nije bilo niti u drugom poluvremenu. Izbornik Marković je najviše pokušavao spuštanjem lopte na Kenana Bajramovića, a kada su vanjski igrači vidjeli kako ta taktika ne prolazi, loptu u svoje ruke uzimaju Saša Vasiljević i Feliks Kojadinović. Potpuni egal je trajao do 35. minute kada Bosna pri 58:58 otvara seriju 7:0. Ponajprije Bajramović zabija alley-oop, Bugari ispucavaju nerezonske trice, a zatim Kojadinović pogađa iz crte 6,25 za 63:58. Kada je Edin Bavčić u 38. minuti položio za 65:58 činilo se kako Bugarska nema šanse.

Međutim, nepažnja u obrambenom skoku, a zatim izgubljene lopte Bajramovića i Kojadinovića otvaraju gostima priliku da dođu na samo 65:62, a kada Todor Stojkov pogađa tricu na ulazu u posljednju minutu dvoranom je zavladala nevjerica. Dodatan uteg na bugarsku stranu stavlja Bavčić promašenim slobodnim bacanjima, ali na svu sreću za BiH Stojkov ne koristi posljednji napad i susret odlazi u produžetak, gdje Bajramović i Hukić donose važnih 75:71.

Vasiljević je predvodio strijelce sa 21 poenom, Bajramović je dodao 15 poena, dok je s druge strane Angelov ubacio 16, a Stojkov 15 poena.

Dodatne kvalifikacije Eurobasket 2007., 1. kolo:
Skupina A: BiH - Bugarska 75:71 p. (65:65)
Skupina C: Ukrajina - Belgija 45:70, Danska - Izrael 60:72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!