Košarka

Srbi i Litavci se dogovorili?

Kristian Hohnjec • petak, 10.08.2007.

Jučer su na Europskom juniorskom prvenstvu u Španjolskoj Litva i Srbija odigrale utakmicu koja "smrdi" na klasičnu namještaljku. Pritom se nimalo nisu trudili to sakriti, a po završetku igrači su se međusobno izgrlili i propisno proslavili pravi trijumf sporta, smatraju španjolski mediji...

Situacija uoči posljednjeg kola omogućavala je mnogo manevarskog prostora Srbima i Litavcima, a sve u cilju izbacivanja nepoželjnog domaćina Španjolske. Da oba sudionika prođu dalje Litva je trebala pobijediti s prednošću od 2 do 14 razlike, međutim to srpskim i litavskim košarkašima nije bilo dovoljno. Srbi su odlučili pustiti utakmicu Litavcima, a ovi su zauzvrat prihvatili pobjedu manju od šest koševa prednosti s kojom je Srbija ostala na prvom mjestu skupine i ima lakši ždrijeb u polufinalu (Latviju). Da su Litavci pobijedili šest ili više razlike onda bi oni bili prvi, a da su slučajno trijumfirali s 15 ili više koševa prednosti onda bi Srbija ispala.

Iako se utakmica igrala s neobično slabim intenzitetom za susret koji je mnogo toga odlučivao, sve je protjecalo bez kontroverzi do posljednjih sekundi susreta. Naime, krilni igrač Litve Donatas Motiejunas se "zaboravio", te je 13 sekundi prije kraja postigao koš za 75:67. No, bilo je dovoljno vremena da se ispravi ta "greška". Prvo se kompletna petorka Litve razmaknula da Stojačić neometan položi za 75:69, a onda je Vasilauskas ispod koša namjerno dodao loptu u ruke Živanoviću koji u posljednjoj sekundi polaže za potrebnih 75:71.

Vrhunac cirkusa nastupio je nakon posljednjeg zvuka sirene, kada su igrači Srbije i Litve počeli zagrljeni skakati po terenu, prava euforija, slavlje. Litavci su prednjačili u svemu tome, čak se rugavši španjolskim igračima.

Ranije, utakmica između Španjolaca i Litve, koju su domaćini dobili 85:82, bila je također skandalozna. Motiejunas se skoro potukao s nekim gledateljima, došlo je do naguravanja igrača, a sve su zakuhali pro-španjolski suci. Španjolci stoga smatraju kako je ovo bila slatka osveta, uz pomoć Srbije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!