Košarka

Tri puta loseri

Branimir Korać • petak, 10.08.2007.

Eurobasket 2003. godine postavio je hrvatsku košarkašku reprezentaciju tri puta u poziciju klasičnog losera. Izborena je jedna uvjerljiva pobjeda, ali i tri tijesna poraza što je na kraju bilo dovoljno tek za 11. mjesto...

2003. godine hrvatska košarkaška reprezentacija još jednom se pokušala vratiti u vrh europske košarke. Pod vodstvom Nevena Spahije naša reprezentacija uspješno je odradila kvalifikacije i plasirala se u Švedsku gdje je stigao još jedan rezultatski podbačaj.

Slika 5 od 5.
Foto: MINA

U kvalifikacijama Hrvatska je bila smještena u skupini C u društvu Njemačke, BiH, Irske, Makedonije i Cipra. Krajem studenog 2001. godine Hrvatska je kvalifikacije otvorila laganom pobjedom 91:72 u Križevcima protiv Makedonije. 26 poena i 19 skokova Nikole Vujčića, 26 poena i devet skokova Mate Skelina te 28 poena i osam skokova Gordana Giričeka bili su više nego dovoljno za Makedonce koji su u tom susretu upisali čak 27 skokova manje. Tri dana kasnije Hrvatska gostuje u Dublinu kod Irske i umalo bilježi senzacionalni poraz. Uoči posljednje četvrtine Irci su imali visokih 67:55, ali tricama Marcelića (19 poena) Hrvatska se izvlači iz neugodne situacije i pobjeđuje 78:76. Posljednji kvalifikacijski susret 2001. godine Hrvatska igra u Belišću protiv Cipra i bez većih problema pobjeđuje 90:61. Ponovno je nišanske sprave namještene imao Davor Marcelić koji ubacuje 21 poen (8/9 iz igre, 4/5 trica).

U siječnju 2002. godine Hrvatska igra dva vrlo teška susreta. Prvo je bilo gostovanje pred osam tisuća gledatelja u Sarajevu gdje naša reprezentacija igra najbolju utakmicu u kvalifikacijama i pobjeđuje 95:65. Domaćinu ništa nije polazilo za rukom dok je s druge strane Gordan Giriček s 21 poenom bio nezaustavljiv. Posljednji susret u prvom dijelu kvalifikacija Hrvatska je igrala protiv Njemačke u Dubrovniku. U ovom dvoboju Njemačka je na kraju slavila 78:71 zahvaljujući raspoloženom Okulaji koji je ubacio 22 poena uz sedam skokova i šest ukradenih lopti. Prkačin (12+9), Skelin (12+15) i Giriček (23 poena) bili su jedini raspoloženi u našim redovima.

Kvalifikacije Hrvatska nastavlja gostovanjem u Ohridu gdje pobjeđuje Makedoniju na krilima raspoloženog Emilija Kovačića (23+10) kojem se priključio i Damir Mulaomerović s također 23 poena. Makedonci su se pokazali čvrstim protivnikom, no Hrvatska je slavila 93:85. Nakon ovog neugodnog gostovanja, uslijedio je lakši posao protiv Iraca u Zagrebu koji su svladani 87:69. Otpor Irske slomljen je početkom drugog dijela kada Hrvatska bježi na plus 20 i s lakoćom pobjeđuje. Nikola Vujčić s 15 poena i deset skokova bio je najinspiriraniji. 2002. godinu Hrvatska zaključuje rutinskom pobjedom u Nicosiji 87:76 uz još jednom odličnog Vujčića i njegovih 17 poena i devet skokova.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Potvrda plasmana na Eurobasket dolazi u Šibeniku početkom 2003. godine kada Hrvatska pobjeđuje BiH 69:61. Već na poluvremenu bilo je plus 20 za našu vrstu, ali kompliciranje u završnici susreta umalo donosi gostima preokret. Ipak prednost je bila prevelika da bi se dogodilo čudo, a najbolji pojedinac među Spahijinim izabranicima bio je Marino Baždarić koji je upisao 18 poena. Baždarić je 18 poena ubacio i u posljednjem susretu kvalifikacija u kojem je Hrvatska poražena u Leverkusenu 81:73.

Ždrijeb završne smotre Europskog prvenstva Hrvatskoj je udijelio skupinu D koja se igrala u Borasu, a u društvu naše reprezentacije bili su Ukrajina, Turska i Grčka. Za prolaz dalje i plasman među prve tri reprezentacije u skupini, Hrvati su računali da će trebati barem jedna pobjeda i kao žrtva najčešće se spominjala Ukrajina. Tako je na kraju i bilo. No uoči prvenstva stigla je loša vijest. Neven Spahija nije mogao računati na Nikolu Vujčića koji je morao na operaciju.

Prvenstvo je otvoreno protiv Grka. Hrvatska je kontrolirala rezultat, gotovo cijelim tijekom susreta bila u prednosti, ali dvije sekunde prije kraja Christos Charissis pogađa za 78:77 i pobjedu Grka. Charissis do tada nije napravio baš ništa, ali kad je trebalo bio je precizan i donio svojoj reprezentaciji pobjedu. 18 poena i sedam skokova Nikše Prkačina, nije bilo dovoljno.

Slika 4 od 4.
Foto: MINA

Slijedila je, još prije prvenstva okarakterizirana kao ključna, utakmica s Ukrajinom. Nakon početnog grča, Hrvatska uspijeva do poluvremena razvaliti Ukrajinu i pobjeđuje 93:71. Giriček je predvodio Hrvatsku s 21 poenom, a veliki doprinos dali su i Dalibor Bagarić s 12 poena i 11 skokova te Matej Mamić s 11 poena i devet skokova.

Posljednji meč u skupini Hrvatska je igrala protiv Turaka, bilo je jasno da su obje reprezentacije prošle dalje, ali na terenu su tenzije bile visoke. Četiri sekunde prije kraja Turci su vodili 73:71, a Mulaomerović je imao dva bacanja. Jedno je pogodio, a drugo promašio i Turska potvrđuje pobjedu košem Onana sa zvukom sirene za 75:72. Nakon kraja susreta kreće kaos na terenu, igrači započinju okršaj, a pridružuju im se i gledatelji. Ipak, jako osiguranje sprečava teži incident. Ponovno je odličan bio Nikša Prkačin sa 14 poena i 14 skokova dok je Damir Mulaomerović dodao 16 poena i sedam asistencija. Kod Turaka 23 poena ubacio je pakleni šuter Ibro Kutluay.

U skupini A prvo mjesto uzeli su Francuzi svladavši u posljednjem susretu Sloveniju 88:82 što je Slovence gurnulo na drugu poziciju. Talijani su također prošli dalje, a otpala je BiH. Do prvog mjesta u skupini B stigla je Litva i to prilično uvjerljivo ispred Njemačke, Izraela i Latvije dok je u skupini C Španjolska bila prva, Rusija druga, a SiCG tek treća. Uvjerljivo posljednji bili su Šveđani.

Slika 1 od 1.

Treće mjesto u skupini D Hrvatskoj je za protivnika u osmini finala donijelo Rusiju. Još jedna utakmica u kojoj su naši reprezentativci imali sve u svojim rukama, ali nisu to znali kapitalizirati. Iako se krajem druge četvrtine teže ozlijedio Gordan Giriček, Hrvatska je kontrolirala rezultat. No kada je Monja 1:24 do kraja iz kontre zakucao za 76:75, prvo vodstvo Rusa nakon samog početka utakmice, Hrvatska je izgubila. Karašev je u završnici ubacivao s linije slobodnih bacanja, naši su u napadu strašno griješili i pobjednik i četvrtfinalist postala je Rusija nakon što je slavila 81:77. Damir Mulaomerović odigrao je veliku utakmicu, ubacio 26 poena, no s druge strane veliku utakmicu igrao je i Andrej Kiriljenko koji je ubacio 29 poena uz osam skokova.

SiCG ušla je u četvrtfinale tijesnom pobjedom nad Turcima 80:76 zahvaljujući mirnoći u završnici i ubačenih svih devet posljednjih pokušaja s linije slobodnih bacanja. Marko Jarić s 18 poena i sedam skokova bio je prvi pojedinac susreta. Neizvjesnost nije izostala niti u susretu Slovenije i Izraela, a prolaz Izraelu donio je Tal Burstein (13 poena) ubačajem dvije sekunde prije kraja za konačnih 78:76. Uz Bursteina treba izdvojiti i Greena koji je ubilježio 14 poena i deset skokova. Talijani su teškom mukom prošli Njemačku s 86:84 zahvaljujući promašajima i lošim odlukama Dirka Nowitzkog (22 poena) u posljednjoj minuti susreta. To je koristio Bulleri koji je bio precizan s linije slobodnih bacanja i Italija ide u četvrtfinale.

Prvi polufinalisti bili su Francuzi. U četvrtfinalu umalo su kompromitirali odličnih 30 minuta igre protiv Rusa. Vodili su Francuzi 70:55 u posljednjih deset minuta, ali 11:0 Rusije dovodi do neizvjesnosti, no na vrijeme se Francuska budi i odnosi pobjedu. Tony Parker s 18 poena bio je najefikasniji dok je Jerome Moiso dodao 12 poena i 11 skokova. Kod Rusa Andrej Kiriljenko s 22 poena i šest skokova bio je najistaknutiji.

Slika 3 od 3.
Foto: MINA

Litva je pregazila SiCG 98:82 u susretu u kojem je dominirala od samog početka, ali poput Francuza dovela se u tešku situaciju. SiCG je serijom 17:0 došla na svega četiri poena, ali tada se budi Arvidas Macijauskas i pokreće novu seriju Litve za konačnu visoku pobjedu. Macijauskas je ubacio 20 poena uz sedam skokova, Šiškauskas 27 poena, a Jasikevičius 20 poena i 11 asistencija. Previše za SiCG gdje je sa 17 poena najefikasniji bio - Đuro Ostojić.

Španjolska je imala lagan posao protiv Izraela. Pau Gasol (25 poena i sedam skokova) je u ključnim trenucima bio pravi, ubacio 14 poena u bijegu od 61:57 na 75:64 i tako osigurao Španjolcima konačnu pobjedu 78:64.

Najneizvjesniji četvrtfinalni dvoboj odigrali su Grci i Talijani. U tvrdoj utakmici Grci su mogli do produžetka, pa čak i pobjede, ali Dikoudis (18 poena i osam skokova) i Hatzivrettas nisu u završnici imali dovoljno koncentracije.

Slika 2 od 2.

Oba polufinala ponudila su veliku neizvjesnost. Prvo su Litavci u sjajnoj završnici s 9:0 zaključili dvoboj s nesretnim Francuzima i sa 74:70 prošli u finale. Tri i pol minute Francuzi nisu postigli niti poen i to im se na kraju osvetilo. Imali su nekoliko laganih situacija za poentiranje, no obruč je bio začaran. Saulius Stombergas s 22 poena i pet skokova, Jasikevičius s 14 poena, deset skokova i sedam dodavanja te Eurelius Žukauskas s 12 poena i osam skokova nose najveće zasluge za ulazak u finale. 24 poena ubacio je Parker kod Francuza, ali bio je iznimno neprecizan i šutirao je tek 8/23 iz igre.

Talijani su u drugom polufinalu zaustavili Paua Gasola, prvo ime dotadašnjeg dijela EP-a ubacio je tek dva poena u drugom poluvremenu, ali nisu uspjeli doći do pobjede protiv Španjolaca. Španjolci su slavili 81:79 zahvaljujući Juanu Carlosu Navarru koji je s 23 poena predvodio Španjolsku. Poen više na drugoj strani ubacio je Massimo Bulleri, no to nije pomoglo Italiji.

Finale je bilo potpuno jednostrano. Litva je odigrala veliku utakmicu protiv favoriziranih Španjolaca i slavila 93:84 osvojivši prvi naslov prvaka Europe još od vremena prije Drugog svjetskog rata kada ih je predvodio Frank Lubin. U finalu nisu imali slabu točku i dominirali su unatoč genijalnoj igri Gasola (36 poena, 12 skokova). Macijauskas je ubacio 21, a Žukauskas 18 poena u velikom slavlju Litavaca.

MVP prvenstva bio je Sarunas Jasikevičius, prvi strijelac Pau Gasol s prosjekom od 25.8 poena, prvi skakač Mirsad Turkcan s 9.3 skokova, a prvi asistent Jasikevicius s 8.2 dodavanja po susretu. Damir Mulaomerović dijelio je drugo mjesto u poretku asistenata s 4.0 dodavanja po susretu.

Hrvatska na Eurobasketu 2003.

Damir Mulaomerović (16.5 poena, 4.0 asistencije)
Marino Baždarić (1.3 poen)
Marko Popović (10.5 poena, 3.3 skoka)
Sandro Nicević (4.0 poena, 2.8 skokova)
Nikola Prkačin (9.3 poena, 6.8 skokova)
Zoran Planinić (6.0 poena, 3.3 skoka)
Gordan Giriček (13.3 poena, 3.3 skoka)
Hrvoje Perinčić (0.5 skoka)
Andrija Žižić (5.0 poena, 2.5 skoka)
Matej Mamić (7.8 poena, 6.5 skokova)
Dalibor Bagarić (7.8 poena, 6.0 skokova)
Mate Skelin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!