Košarka

Šverc Bugara

Branimir Korać • nedjelja, 12.08.2007.

U skupini C dodatnih kvalifikacija za odlazak na Eurobasket Belgijci i Izraelci preuzeli su vrh sa stopostotnim učinkom dok su u skupini A Bugari ostali u igri za prolaz iako su Mađari mirne duše mogli slaviti usred Sofije...

Bugarska je bila praktički na pragu oproštaja s nadanjima prolaska na Eurobasket, ali ipak se uspjela izvući. Mađarska je u Sofiji imala tri i pol minute prije kraja susreta plus šest, ali u samoj završnici, u posljednjih 17 sekundi, Mađari promašuju čak pet slobodnih bacanja, domaćin to koristi i na kraju uzima pobjedu 79:74. Ukupno tri minute Mađarska je bila bez poena, Bugari su za to vrijeme napravili 8:0 i preuzeli vodstvo. 17 sekundi prije kraja Nemeth je poravnao na 74:74 nakon čega slijedi revija promašaja s linije slobodnih bacanja.

Slika 1 od 1.
Foto: MINA

Bugarsku su u ovom susretu predvodili Todor Stojkov sa 17 poena (trica loša, tek 1/7) i Dejan Ivanov s 15 poena i sedam skokova. Kod Mađarske Marton Bader ubacio je 22 poena uz sedam skokova dok je Istvan Nemeth dodao 18 poena.

U skupini C igrana su dva susreta, a pobjede su odnijeli Belgijci i Izraelci. Obje reprezentacije sada imaju omjer 2-0 i ističu kandidaturu za odlazak na završni kvalifikacijski turnir.

Belgija je na parketu u Charleroiju ugostila Dansku i slavila 80:66. Danci su se dobro držali na poluvremenu, tri minute prije kraja treće četvrtine zaostajali su tek dva poena, ali nakon toga dolazi do velikog pada u igri i kvalitetnija Belgija bilježi ipak očekivanu pobjedu. Već do početka posljednje četvrtine bilo je plus 12, a u završnih deset minuta prednost je dodatno porasla.

Kod Belgije najistaknutiji bili su Axel Hervelle s 22 poena (2/10 trica) i 12 skokova te Christopher Beghin s 15 poena i sedam skokova. U danskom sastavu Peter Johansen 19 poena i deset skokova te Nicolai Iversen 14 poena.

Nakon što su na svom tlu razvaljeni od Belgije, Ukrajinci su se zaputili u Izrael po iskupljenje. No, tamo ih je dočekao novi poraz i to u Tel Avivu 81:73. U samoj završnici treće četvrtine vodila je Ukrajina 57:56, ali naredne četiri minute na parketu su samo Izraelci koji rade seriju 16:0 i tu je priči bio kraj. Bijeg na plus 15 odlučio je pobjednika i Izrael je mirno priveo utakmicu kraju.

Istaknuli su se Lior Eliyahu s 20 poena i sedam skokova te Yotam Halperin s 18 poena, šest skokova i pet asistencija. Kod Ukrajine 18-godišnji Oleksandr Kolčenko ubacio je 30 poena dok je Serhij Liščuk dodao 16 poena i šest skokova.

Skupina A, rezultati:
Bugarska – Mađarska 79:74.

Skupina A, poredak:
1. Bugarska 1-1
2. BiH 1-0
3. Mađarska 0-1.

Skupina C, rezultati:
Belgija – Danska 80:66, Izrael – Ukrajina 81:73.

Skupina C, poredak:
1. Belgija 2-0
2. Izrael 2-0
3. Danska 0-2
4. Ukrajina 0-2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!